Η αποχή και η αποσταθεροποίηση του πολιτικού συστήματος: μια κοινωνία υπό καθεστώς φόβου και απάθειας που δεν ψηφίζει, ούτε ελπίζει…

Του Νίκου Λακόπουλου

Με την τρομακτική και πρωτοφανή αποχή που αφορά κυρίως τη Νέα Δημοκρατία και τον ΣΥΡΙΖΑ για πρώτη φορά τα δυο κόμματα που διεκδικούν την εξουσία εκφράζουν μαζί μόλις το 43% του εκλογικού σώματος.

Το αν ένα κόμμα που πήρε -έστω στις ευρωεκλογές- 28% μπορεί να συνεχίσει να κυβερνά θα φανεί πολύ σύντομα όταν έρθουν οι επόμενες δημοσκοπήσεις και οι πιθανόν ραγδαίες πολιτικές εξελίξεις.

Ο “αήττητος” Κυριάκος Μητσοτάκης που έχασε από τον εαυτό του -αφού εξακολουθεί να μην έχει αντίπαλο- ο ηγέτης… “παγκόσμιου βεληνεκούς”, ο “Μωυσής” πέτυχε να φέρει το κόμμα του στο χαμηλότερο σημείο απο πλευράς αριθμού ψηφοφόρων.

Στις βουλευτικές του Ιουνίου του 2023 πήρε 2.115.322 ψήφους -πολύ λιγότερους από τους ψήφους που έπαιρνε το κόμμα με τον Κώστα Καραμανλή- και στην ευρωκάλπη του 2019 οι ψηφοφόροι του ήταν 1.873.137. Από χθες -με 1.1025.602 ψήφους- ο Κυριάκος Μητσοτάκης ξεπέρασε το ιστορικό χαμηλό της Ν.Δ. με τον Σαμαρά στις βουλευτικές του Μαΐου του 2012, με μόλις 1.192.103 ψήφους.

Μάλλον, όπως παρατήρησε ο Αλέξης Τσίπρας πρόσφατα, έτρεξε μόνος του και ήρθε δεύτερος. Αν έχει πολιτική αξιοπρέπεια -που δεν έχει- θάπρεπε να παραιτηθεί και να πάει σε εκλογές αντί να σέρνεται βασανιστικά για τρία χρόνια.

Το μήνυμα της πολιτικής κρίσης

Ο πολιτικός σεισμός την Κυριακή της 9ης Ιουνίου 2024 που έκανε τα τους εκπροσώπους της Νέας Δημοκρατίας και του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και του ΠΑΣΟΚ, να χάσουν τα λόγια τους, δεν μπορεί να κάνει τους αρχηγούς τους σα να μη συμβαίνει τίποτα.

Η Νέα Δημοκρατία έχασε 800.000 ψηφοφόρους, ο ΣΥΡΙΖΑ 700.000 και πλέον το πολιτικό σύστημα δεν διαθέτει ούτε ένα κυρίαρχο κόμμα, κανένα πολιτικό ηγέτη που να εκφράζει την σχετική -έστω -πλειοψηφία με πρόβλημα πολιτικής νομιμοποίησης της κυβέρνησης.

Το χαστούκι που δέχτηκε ο Μητσοτάκης, αλλά και ο Στέφανος Κασσελάκης και ο Νίκος Ανδρουλάκης είναι μήνυμα μιας πολιτικής κρίσης που οδηγεί σε ανασύνθεση του πολιτικού σκηνικού με ραγδαίες εξελίξεις τον επόμενο χρόνο.

Φαίνεται πως η πολιτική της σαχλαμάρας με βιντεάκια στο Tik Tok δεν πείθει τους πολίτες που με την αποχή του έστειλε βασικά ένα μήνυμα: γνωρίζουν πώς τους κοροϊδεύουν.

Η αποχή είναι απαξίωση των τριών κομμάτων και των ηγεσιών τους, αλλά συνολικά ενός συστήματος που αφορά όχι μόνο την πολιτική, αλλά τα μέσα ενημέρωσης και την Δικαιοσύνη.

Οι πολίτες δεν έχουν εμπιστοσύνη όχι μόνο στους θεσμούς, αλλά ούτε και στον διπλανό τους -όπως έδειξε πρόσφατη έρευνα- και λειτουργούν με βάση τα συναισθήματα της δυσαρέσκειας, της απογοήτευσης και της οργής.

Πρόκειται για μια διάρρηξη της σχέσης του πολίτη με τα κόμματα και την πολιτική σε μια κοινωνία όπου κυριαρχεί η ανασφάλεια και ο φόβος που δεν πρόκειται να αντικατασταθεί αν ο Κυριάκος Μητσοτάκης επαναφέρει στην κυβέρνηση τον… Θεοδωρικάκο και τον Μηταράκη, όπως γράφεται στα σημερινά ρεπορτάζ ως “δομικό ανασχηματισμό”.

Η φρουρά του Μητσοτάκη και η σκυλίτσα του Κασσελάκη

Τι μένει ως εικόνα από αυτές τις εκλογές της δημιουργικής(΄) αποχής; Το πλήθος από σωματοφύλακες στη συγκέντρωση του Μητσοτάκη στο Σύνταγμα με την υποψία ότι σε πολλές συγκεντρώσεις μιλούσε βασικά στην πολυπληθή φρουρά του.

Και η εικόνα του Στέφανου Κασσελάκη με τον σύντροφό του και την σκυλίτσα του να πηγαίνει -με φρουρά- στα γραφεία του κόμματος. Κάποια στιγμή η σκυλίτσα χάθηκε στην πλατεία και οι κάμερες έτρεξαν να καταγράψουν το γεγονός.

Υπάρχει η εντύπωση ότι οι πολίτες θα επανέλθουν και θα ψηφίσουν τη Νέα Δημοκρατία, που παραμένει πρώτο κόμμα. Ή θα περάσουμε σε μια επόμενη φάση απάθειας με απαξίωση της πολιτικής όπου μια μειοψηφία θα βγάζει κυβέρνηση -πιθανόν με τη συνεργασία δύο κομμάτων.

Η μόνη ελπίδα σε μια κοινωνία σε κρίση που γίνεται και πολιτική είναι αυτός που συνέβη σιωπηλά την περασμένη Κυριακή να μην ήταν ο κύριος σεισμός. Αλλιώς η ανασύνθεση της προοδευτικής παράταξης -όπως επικράτησε να λέγεται η απάντηση στην πολιτική κρίση- θα εξαρτάται από την σκυλίτσα του Κασσελάκη.