Η Ευρωπαϊκή Κίνηση Ελλάδας βράβευσε τον Προκόπη Παυλόπουλο

Η Ευρωπαϊκή Κίνηση Ελλάδας απένειμε στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο το Βραβείο της Ευρωπαϊκής Ιδέας για την αταλάντευτη προσήλωσή του στα ευρωπαϊκά ιδεώδη και τον άψογο, εμπνευσμένο και πραγματιστικό τρόπο με τον οποίο άσκησε τα πολιτειακά του καθήκοντα.

   Κατά την διάρκεια τελετής που πραγματοποιήθηκε νωρίτερα σήμερα στο Προεδρικό Μέγαρο, ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κίνησης Ελλάδας, Μιχάλης Αγγελόπουλος επέδωσε το βραβείο στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας υπογραμμίζοντας ότι σε μια ιδιαίτερα δύσκολη περίοδο για τη χώρα και σε μια συνολικότερα ταραγμένη εποχή, κατά την οποία οι ευρωπαϊκές αξίες και το όραμα της ενωμένης ηπείρου μας αμφισβητήθηκαν και απειλήθηκαν έντονα, από πολλές πλευρές και με πολλούς τρόπους, η αταλάντευτη προσήλωσή του στα ευρωπαϊκά ιδεώδη και ο άψογος, εμπνευσμένος και πραγματιστικός τρόπος με τον οποίο άσκησε τα πολιτειακά καθήκοντά του, στάθηκαν φάρος ειλικρίνειας, σοβαρότητας, συναίσθησης ευθύνης, ακαδημαϊκής επάρκειας και πολιτικής ευπρέπειας, καθώς, βέβαια και διπλωματικής αξιοσύνης.

   Απευθυνόμενος στον κ. Παυλόπουλο, σημείωσε ότι ανήκει στην ολιγάριθμη ακόμη ελίτ των πνευματικών και πολιτικών ηγετών που υπηρέτησαν το ευρωπαϊκό όραμα έντιμα, σταθερά και πεισματικά, με οραματική σκέψη, βαθιά γνώση, ευρύτητα αντίληψης, συνεπές επιστημονικό έργο και θαρραλέα, επίμονη και χαλκέντερη πολιτική δράση.

   «Το βραβείο της “Ευρωπαϊκής Ιδέας”, η τιμητική διάκριση που απονέμει η Ευρωπαϊκή Κίνηση, σας ανήκει δικαιωματικά, αλλά και συμβολικά: σε συγκυρίες χαλεπές και καιρούς τοξικούς, Εσείς, πρωτίστως υπήρξατε ο τολμηρός εκφραστής του ελληνικού ευρωπαϊσμού και, συγχρόνως, ο άφοβος θεματοφύλακας του, απαραίτητου, ευρωπαϊκού ελληνισμού» κατέληξε ο κ. Αγγελόπουλος.

   Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος, αφού ευχαρίστησε θερμά για την τιμή, σημείωσε ότι λέγονται πολλά για την περίοδο του 2015 και προσέθεσε: «Πράγματι, ήταν μια πολύ κρίσιμη περίοδος. Όμως εγώ δεν έκανα τίποτα παραπάνω από αυτό που επέβαλλε ο ρόλος του Προέδρου της Δημοκρατίας εκείνη την περίοδο».

   «Συνηθίζουμε πολλές φορές να αποδίδουμε μεγάλη σημασία σε γεγονότα τα οποία θα έκανε κάθε άνθρωπος που σέβεται τον εαυτό του. Και το λέω αυτό γιατί οφείλω γενικότερα αυτή την εξομολόγηση που σας κάνω τώρα. Ήμουν βέβαιος, μετά την περίοδο του ’78-’79, όταν ο Κωνσταντίνος Καραμανλής έδινε ουσιαστικά μόνος του την μάχη να μπούμε στην Ευρωπαϊκή Ένωση και μέσα από μυθεύματα της εποχής είχε δημιουργηθεί ένα κλίμα εναντίον της Ευρώπης, ότι ο Ελληνικός Λαός είχε αντιληφθεί: Πρώτον, την σημασία της Ευρώπης, δεύτερον, τον ρόλο της Ελλάδας στην Ευρώπη. Είχε αντιληφθεί ότι η Ελλάδα όχι απλώς έχει την θέση της στην Ευρώπη, αλλά μπορεί, και για λόγους ιστορίας και για λόγους συμβολισμών, να πρωταγωνιστήσει στην Ευρώπη» σημείωσε ο κ. Παυλόπουλος

   Επισήμανε, επίσης, ότι «όταν ετέθη το μεγάλο ζήτημα του τι θα συμβεί μετά τα γεγονότα του Ιουλίου του 2015, ήμουν βέβαιος ότι αυτός ο λαός ήταν εκείνος, ο οποίος θα έμενε μέσα στο ευρωπαϊκό “σκάφος” με όποιες θυσίες, πολλές από τις οποίες δεν του αναλογούσαν. Πράγμα το οποίο και συνέβη».

   Επισήμανε πως «χωρίς την βούληση του ελληνικού λαού δεν θα μπορούσε να γίνει τίποτα από όλα αυτά» και προσέθεσε: «Ήμουν βέβαιος για το τι ήταν εκείνο που ήθελε ο ελληνικός λαός. Γι’ αυτό και το βράδυ του δημοψηφίσματος, αμέσως μετά το αποτέλεσμα, είπα κάτι το οποίο ήταν η απόλυτη αλήθεια: Ο ελληνικός λαός εκείνο το βράδυ δεν αποφάσισε να φύγουμε από την Ευρωπαϊκή Ένωση και την ευρωζώνη. Ποτέ ο ελληνικός λαός δεν εκφράστηκε με αυτόν τον τρόπο. Και νομίζω ότι σφάλλουν ιστορικά -και δεν μπαίνω σε άλλους χαρακτηρισμούς- εκείνοι που πιστεύουν ότι εκείνο το βράδυ ο ελληνικός λαός ψήφισε ν’ αφήσουμε το ευρωπαϊκό “σκάφος”. Το απέδειξε σε όλη την πορεία».

   Ακολούθως, τόνισε ότι οι τελευταίες εκλογές ήταν πραγματικά το επιστέγασμα, το οποίο απέδειξε ότι προ-ευρωπαϊκές δυνάμεις, αυτές δηλαδή που είναι υπέρ της Ευρώπης, ενθέρμως υπέρ της Ευρώπης, είναι η συντριπτική πλειοψηφία του ελληνικού λαού.

   «Πρέπει να σας πω ότι είμαι υπερήφανος διότι αν κάνετε μια σύγκριση με άλλες ευρωπαϊκές χώρες που έχουν μακρά προγενέστερη πορεία στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ο ελληνικός λαός, οι Έλληνες, είμαστε πολύ περισσότερο Ευρωπαίοι από αυτούς, συνειδητοποιημένοι Ευρωπαίοι. Αυτό, σας διαβεβαιώ, το πιστεύω και είναι και η μεγάλη μας παρακαταθήκη. Γιατί η Ευρώπη θα αντιμετωπίσει δύσκολους καιρούς, το βλέπουμε. Εδώ, η Ελλάδα μπορεί να συμβάλλει δείχνοντας, στο μέτρο που της αναλογεί, ποιος είναι ο ρόλος της Ευρώπης, όχι μόνο ο ρόλος της Ελλάδας» παρατήρησε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

   Ειδική αναφορά έκανε και στη Σύνοδο των Προέδρων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, τον περασμένο Οκτώβριο στην Αθήνα δηλώνοντας «υπερήφανος γιατί η έκκληση υπέρ της Ευρώπης, την επόμενη μέρα των ευρωεκλογών, έγινε εδώ, στην Αθήνα. Και θα μείνει ως ένα ιστορικό γεγονός, γιατί ήταν μια έκκληση, όπως την είπα, μια “σπονδή” στο ευρωπαϊκό όραμα και στο ευρωπαϊκό οικοδόμημα».

   Αναφερόμενος στον ρόλο και την πορεία της Ελλάδας εντός του ευρωπαϊκού γίγνεσθαι υπογράμμισε ότι η χώρα μας θα πορευθεί μέσα σε αυτό το “σκάφος” και θα ανοίξουμε δρόμους. «Δεν είναι αλαζονεία. Δεν είναι μεγάλη ιδέα αυτό που σας εκφράζω. Είναι η πραγματικότητα. Εμείς, οι Έλληνες, πρέπει να καταλάβουμε τα όριά μας μεν, αλλά και τις δυνατότητές μας από την άλλη. Δεν πρέπει να κινούμεθα ως εκκρεμές ανάμεσα σε μεγάλες ιδέες, αλλά και στην αίσθηση του ότι είμαστε μικρή χώρα. Ούτε παντοδύναμοι είμαστε, αλλά σίγουρα δεν είμαστε μικρή χώρα. Γι΄ αυτό είμαι απολύτως βέβαιος και, όταν το καταλάβουμε, μπορούμε και πρέπει να κάνουμε αντιστοίχως πολλά» δήλωσε χαρακτηριστικά ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

   Η “Ευρωπαϊκή Κίνηση” συνδέεται με 20 διεθνείς οργανισμούς και εκπροσωπεί 41 ευρωπαϊκές χώρες, εργαζόμενη σταθερά και αταλάντευτα προς την κατεύθυνση της εμπέδωσης του ευρωπαϊκού οράματος: μιας ηπείρου ειρηνικής και ενωμένης, δημοκρατικής και δίκαιας, θεμελιωμένης οικονομικά και κοινωνικά σε βάσεις στέρεες νομικά, φιλοσοφικά, ηθικά και ιστορικά και με επίκεντρο την προσωπική ελευθερία, τα ίσα δικαιώματα και την ευημερία του κάθε ενός, ατομικά, πολίτη της.

   Δήμητρα Κατσιμεντέ- ΑΠΕ ΜΠΕ