Η Ευρώπη δεν είναι το πρόβλημα, αλλά η λύση στα προβλήματα

Διακήρυξη της Ένωσης Ευρωπαίων Δημοσιογράφων

Η ΕΝΩΣΗ ΕΥΡΩΠΑΙΩΝ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΩΝ ΚΑΙ Η ΗΜΕΡΑ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΗΣ

 

Ενώ πλησιάζουν 60 χρόνια από τότε που η δημοκρατική Ευρώπη αποφάσισε να έχει κοινό ειρηνικό, ελεύθερο και αναπτυξιακό μέλλον, εμείς οι Ευρωπαίοι δημοσιογράφοι της Ένωσης Ευρωπαίων Δημοσιογράφων (ΕΕΔ) διαπιστώνουμε ότι οι θεμελιακές αυτές αρχές της σήμερα απειλούνται.

Η ευρωπαϊκή ολοκλήρωση παραπαίει και οι εχθροί των ανοικτών κοινωνιών και οριζόντων παραμονεύουν. Περιχαρακώσεις, εθνικισμοί, ξενοφοβία και νέες μορφές βίας απειλούν την εντυπωσιακότερη πολιτική οικοδόμηση της σύγχρονης ιστορίας και υποσκάπτουν με ύπουλα μέσα ένα δημοκρατικό, οικονομικό, κοινωνικό και πολιτιστικό μοντέλο που έχει αφ’ εαυτό τεράστια οικουμενική αίγλη. Με αφορμή την χρηματοοικονομική κρίση και την προσφυγική τραγωδία, θλιβερά και κοντόθωρα πνεύματα προσπαθούν να κλονίσουν αρχές και ισορροπίες που ακίνητες από τους τακτικισμούς τους κυβερνήσεις αδυνατούν να διαχειριστούν με ορθολογικά και αποτελεσματικά ως εκ τούτου κριτήρια.

Αυτές οι δυνάμεις του σκότους και της κοντόθωρης ανάσας εμφανίζουν έτσι την Ευρώπη ως πρόβλημα, την στιγμή που η, έστω και ατελής Ένωσή μας, είναι η λύση στα προβλήματα.

Σύμβολο κάποτε ειρήνης, εξωστρέφειας και αλληλεγγύης, η σημερινή Ευρώπη τείνει να γίνει χώρος αναδίπλωσης, απόρριψης και τυφλού εγωισμού. Πολλοί Ευρωπαίοι αρνούνται να αναλάβουν την ευθύνη των πράξεών τους και δεν θέλουν να κάνουν τον κόπο να σκεφτούν. Βρίσκουν βολικότερο άλλοι να σκέπτονται για λογαριασμό τους.

Στο πλαίσιο αυτής της πνευματικής έκπτωσης, μεγάλες είναι και οι ευθύνες ημών των δημοσιογράφων. Εμείς έχουμε μετατρέψει την πληροφορία και την γνώση που εμπεριέχει σε ευτελές λαϊκό θέαμα, όπου η αδυναμία της ανάλυσης είναι απόλυτο εργαλείο χειραγώγησης. Εμείς υπεραπλουστεύουμε την ιστορία της Γηραιάς Ηπείρου και την παραδίδουμε βορά στους καιροσκόπους της πολιτικής.

Είναι καιρός, λοιπόν, να συνέλθουμε και να αναλάβουμε τις ευθύνες μας. Δεν πρέπει να παραδοθούμε στις αμφιβολίες, τις φοβίες και τις κρίσεις εμπιστοσύνης που καλλιεργούν ηγεσίες πολύ κατώτερες των περιστάσεων. Δεν πρέπει να υποκύψουμε σε εθνικιστικές κορώνες που μάς θέλουν έγκλειστους στους μικρόκοσμους βίαιων και οπισθοδρομικών κοινοτήτων όπου η κουλτούρα του κουτσομπολιού ενέχει την θέση της γνώσης.

Εμείς οι Ευρωπαίοι Δημοσιογράφοι είμαστε μέρος ενός ευρωπαϊκού λαού, δημοκρατικού, ανοικτού, ενωμένου και αλληλέγγυου. «Εάν δεν ονειρευτούμε μία καλύτερη Ευρώπη, δεν θα οικοδομήσουμε ποτέ αυτό που θέλουμε: την καλύτερη Ευρώπη», έλεγε ο αείμνηστος Βάκλαβ Χάβελ. Και μάς προσκαλούσε σε μία προσπάθεια που δίνει την προτεραιότητα στο πνεύμα και όχι …στα πράγματα.

 

Αθανάσιος Χ. Παπανδρόπουλος – Διοικητικός Πρόεδρος

Φάνης Ζουρόπουλος- Εκτελεστικός Πρόεδρος