Η Ιστόρηση 50 Χρόνων των Κοτσακά-Τσιόκα στην Πάτρα

 Μετά την Αθήνα, τη Θεσσαλονίκη και τα Γιάννενα, το περασμένο Σάββατο και η Πάτρα έστειλε ηχηρό μήνυμα για πολιτική σύμπλευση του προοδευτικού χώρου, με σημείο αναφοράς την παρουσίαση του βιβλίου των Αντώνη Κοτσακά και Χάρη Τσιόκα, «Ιστόρηση 50 χρόνων από τα κέντρα λήψης αποφάσεων ΠΑΣΟΚ – ΣΥΡΙΖΑ».Η αίθουσα φάνηκε μικρή με αποτέλεσμα ο αριθμός των συμμετεχόντων να ξεπεράσει τους 350 συμμετέχοντες .

Κεντρικοί ομιλητές στην εκδήλωση, εκτός φυσικά από τους συγγραφείς, ήταν ο Διονύσης Τεμπονέρας, ο Απόστολος Κατσιφάρας, ο Μίλτος Ζαμπάρας και η Σία Αναγνωστοπούλου. Παρεμβάσεις έγιναν από τους Ανδρέα Καλαματιανό, Βαγγέλη Καραχάλιο, Γιώργο Παππά και Βασίλη Αϊβαλή.

Από την ασφυκτικά γεμάτη αίθουσα εκδηλώσεων του ΤΕΕ Δυτικής Ελλάδας στάλθηκε μαζικό αίτημα για αλλαγή πολιτικής – όχι για εναλλαγή προσώπων. 

Το μήνυμα ήταν να ενισχυθούν οι εκδηλώσεις με συμμετοχή των δυνάμεων όλου του προοδευτικού τόξου, ώστε να γίνει σαφές ότι η κοινωνία επιλέγει να στηρίξει όσους αθροίζουν την εκλογική τους δύναμη στη διαμόρφωση προοδευτικής πλειοψηφίας, με προγραμματική ενότητα διακυβέρνησης. Ένα μήνυμα που αφορά την αλλαγή πολιτικής και όχι τις μικροκομματικές καταγραφές.

«Δε μπορεί να συνεχιστεί η κοινωνική ανισορροπία», είπε ο Διονύσης Τεμπονέρας, εκφράζοντας την ανησυχία του για τη «συντηρητική στροφή της κοινωνίας», ενώ έθεσε τον προβληματισμό: «Προοδευτική σταθερότητα με αλλαγή πολιτικής ή νεοφιλελεύθερη ανασφάλεια;»

Απηύθυνε κάλεσμα για «πολιτικές που έχουν στο επίκεντρο τον άνθρωπο», για «ελπίδα μέσα από μια νέα κοινωνική συμφωνία», ενώ τόνισε ότι «σήμερα το ζήτημα των πολιτικών συνεργασιών είναι στο τραπέζι».

Ο Απόστολος Κατσιφάρας σημείωσε χαρακτηριστικά ότι «βλέπουμε μια κοινωνία ενωμένη στους δρόμους, μια κοινωνία οργισμένη που ξεπέρασε τα κόμματα», και μίλησε για «μια πατρίδα που επιζητεί σταθερότητα κι ασφάλεια σ’ έναν νέο κόσμο που γεννιέται με μεγάλη ταχύτητα».

Ζήτησε να μπει τέλος στα «πασοκόμετρα» και τα «αριστερόμετρα», καθώς «η αντίστροφη μέτρηση του πολιτικού ρολογιού έχει ξεκινήσει» κι «απέναντι σ’ έναν συντηρητικό πόλο πρέπει να βγει ένας νέος προοδευτικός πόλος».

Για τον Απόστολο Κατσιφάρα «το διακύβευμα είναι μια ενιαία, μεγάλη προοδευτική παράταξη με όραμα, στρατηγική και πολιτικό ρεαλισμό, ικανή να χειριστεί τις δυσκολίες που έρχονται».

Για τον Μίλτο Ζαμπάρα, «το μεγαλύτερο πρόβλημα του προοδευτικού χώρου είναι ο κατακερματισμός του». Ζήτησε λοιπόν «να προσπαθήσουμε να διαμορφώσουμε ένα προοδευτικό σχέδιο διακυβέρνησης, με αφορμή το βιβλίο, του οποίου οι συγγραφείς μας δίνουν τη δυνατότητα να συνειδητοποιήσουμε ορισμένα πράγματα, όπως την ανάγκη για κοινά προγράμματα, κοινούς αγώνες και στόχους».

Με αφορμή τα Τέμπη, η Σία Αναγνωστοπούλου είπε ότι «η αριστερά πρέπει ν’ αφουγκραστεί, να εναρμονιστεί και να αναβαπτίσει τον εαυτό της, στη βάση μιας ηθικής της εξουσίας και του παλλαϊκού αιτήματος για δικαιοσύνη».

«Όταν είμαστε όλοι μαζί, δε μας χωρούν οι αίθουσες», διαπίστωσε στην παρέμβασή του ο Ανδρέας Καλαματιανός, καλώντας τα αριστερά κόμματα «άμεσα, χωρίς ρευστοποίηση, να έρθουν σε συνεννόηση».

«Το βιβλίο μάς δίνει την ευκαιρία να σκεφτούμε, να συζητήσουμε, να βρούμε λύσεις», επισήμανε ο πρόεδρος του ΤΕΕ Δυτικής Ελλάδας, Βαγγέλης Καραχάλιος, ενώ ο πρόεδρος του Οικονομικού Επιμελητηρίου, Γιώργος Παππάς, σημείωσε ότι «η κατάσταση θ’ αλλάξει μόνο αν εκλείψουν οι αυτοαναφορικότητες και αν απαντήσουμε στα προβλήματα των πολιτών με επεξεργασμένες προγραμματικές συμφωνίες».

Ο επικεφαλής της δημοτικής παράταξης «Πάτρα σπουδαία και πάλι», Βασίλης Αϊβαλής, αναφέρθηκε στην ανάγκη για «σύνθεση αριστερών δυνάμεων μέσα από μια ολοκληρωμένη προοδευτική σκέψη διαχείρισης».

«Το βιβλίο το γράψαμε γιατί οι επιστήμονες και οι ερευνητές στο μέλλον θα προσπαθήσουν να καταλάβουν τι ήταν το ΠΑΣΟΚ και ο ΣΥΡΙΖΑ», ανέφερε ο Αντώνης Κοτσακάς, επισημαίνοντας ότι ο κόσμος αλλάζει και… «ο Μαρξισμός χρειάζεται επικαιροποίηση»!

«Τα Τέμπη σηματοδοτούν το τέλος της μεταπολίτευσης. Υπάρχει κοινωνική αντιπολίτευση σήμερα, καθώς στα Τέμπη φορτώθηκαν όλα τα δεινά του νεοφιλελευθερισμού. Ο κόσμος δυσανασχετεί με τις πολιτικές της δεξιάς. Πώς εκφράζεται όμως αυτό;», αναρωτήθηκε και κάλεσε τον κόσμο «να διαμηνύσουμε στις ηγετικές ομάδες όλων των κομμάτων ότι μας ενδιαφέρει όλοι μαζί να καταθέσετε ενιαία προγραμματική πρόταση για να ανασάνει ο λαός και η χώρα».

Ο Χάρης Τσιόκας διαπίστωσε ότι «η κοινωνία ζητάει να δει τη φωτογραφία των λύσεων στις δικές της ανάγκες», και ξεκαθάρισε πως «το αίτημα που εξέφρασαν τα Τέμπη για οξυγόνο και δημοκρατία αναφέρεται σε έναν άλλο ρόλο του κράτους».

Όπως είπε, «το ζητούμενο σήμερα δεν είναι οι κομματικές περιχαρακώσεις», και επισήμανε ότι «η κοινωνία απέχει με 70% γιατί δεν βλέπει λύσεις».

Για τον συγγραφέα, «τα προοδευτικά κόμματα οφείλουν να συμβάλουν σ’ έναν ευγενή ανταγωνισμό για να διαμορφωθεί προγραμματική σύγκλιση».

«Πρέπει να δούμε το γήπεδο πάνω στο οποίο θα αναμετρηθούμε. Το βιβλίο δεν είναι απλώς μια ιστορική αφήγηση, αλλά έχει σκοπό να αντλήσουμε διδάγματα ώστε να μην επαναλάβουμε τα ίδια λάθη του παρελθόντος. Δε γίνεται τα προοδευτικά κόμματα, όταν η κοινωνία είναι στους δρόμους, να ασχολούνται με πίτες και συνεστιάσεις…».

Στη εκδήλωση συμμετείχαν εκπρόσωποι παραγωγικών και κοινωνικών φορέων της περιφέρειας  .