Η «κρεμάλα» του Σκρέκα, η θυσία της Δόμνας και το αυτοκίνητο που έχασε ο Καιρίδης: Παρασκήνια του ανασχηματισμού

Γράφει ο Γιώργος Λακόπουλος

Ο Κώστας Σκρέκας, ο υπαίτιος του εκλογικού στραπάτσου, είναι ένα από τα πρόσωπα που απομακρύνθηκαν με τον ανασχηματισμό.

Το βράδυ της περασμένης Κυριακής εμφανίστηκε στο Μέγαρο Μαξίμου ένας περίεργος τύπος: «Είμαι ο αγγελιαφόρος του λαού και φέρνω το μήνυμα», είπε στον πρωθυπουργό. Εκείνη την ώρα υπέγραφε το διάταγμα απόλυσης του Γκρίνμπεργκ, που τον πήρε στον λαιμό του, μαζί με δημοσκόπους. Την άλλη μέρα έκανε μια ωραία συζήτηση με έναν δημοσιογράφο, η οποία παρουσιάσθηκε ως συνέντευξη, και έβαλε τα πράγματα στη θέση τους.

Ο ίδιος προεκλογικά «έδωσε τον καλύτερο εαυτό του» – πήγε άλλωστε καλύτερα από τον Μακρόν και τον Σολτς. Αλλά για τους υπουργός δεν παίρνει όρκο. Θα «ακούσει κάθε κριτική για αλαζονική συμπεριφορά», θα «αξιολογήσει ποιοι έτρεξαν λιγότερο» ή περισσότερο» και «αν κάποιοι είδαν τον κόσμο από πολύ ψηλά, είναι καιρός να τον δουν και από λίγο πιο χαμηλά».

Ευλόγως, λοιπόν, όσοι έφταιξαν για το αποτέλεσμα, φεύγουν. Ή αλλιώς: Όσοι φεύγουν, έφταιξαν. Τζάμπα πήγαν. Πολιτική, είπε, δεν θα αλλάξει, γιατί η ζημιά έγινε από τον νόμο για τα ομόφυλα ζευγάρια. Και «τα μηνύματα τα είχε εισπράξει και πριν από την κάλπη».

Τώρα γιατί αφού έφταιγε ο νόμος που αποφάσισε ο ίδιος, «έφαγε» υπουργούς, είναι παλιά ιστορία: «Όταν δεν πάει καλά η ομάδα, την πληρώνει ο προπονητής, όχι ο πρόεδρος». Λυπάται που «δεν μπορούν να γίνουν και οι 157 βουλευτές υπουργοί». Αν το παλεύει: Με καμία 60ρια σε κάθε περίοδο, θα προλάβουν όλοι. Αλλά – μην κοιτάτε επί Τσίπρα – «δεν είναι πρόβλημα το μεγάλο υπουργικό Συμβούλιο».

Αφού ολοκληρώθηκε το τριήμερο πένθος, ο πρωθυπουργός, με τη σοφία που τον διακρίνει, ξεδιάλεξε τους υπαίτιους της συμφοράς και τους απομάκρυνε: «Σκρέκας, Μιχαηλίδου, Καιρίδης, Αυγενάκης».

Στον τελευταίο χρέωσε κάτι ιστορίες με κονδύλια, αλλά κυρίως έστειλε το κεφάλι του σε συγκεκριμένο «ολιγάρχη» μήπως και ηρεμήσει. Εξάλλου, γιατί να μην πάει και ένας γιατρός στο Υπουργείο Γεωργίας, όταν ήταν τόσο καλός ως υπουργός Δικαιοσύνης;

Η Μιχαηλίδου θυσιάστηκε για να χωρέσει η Κεραμέως που έχει πίσω της τη μισή αστική Αθήνα και δεν είναι καιρός να ανοίγουμε τώρα φασαρίες με το κατεστημένο. Καλύτερα για τη Δόμνα: Θα έχει καιρό να εξιστορεί τον προσωπικό βίο της ,σε ωραία μεσημεριανάδικα και λαϊκά περιοδικά .

Ο έρμος ο Καιρίδης , όταν υπουργοποιήθηκε δεν ήξερε τον λόγο. Δεν τον έμαθε ούτε τώρα που του πήραν το μαύρο αυτοκίνητο, για να το δώσουν σε έναν – υπάκουο – καραμανλικό.

Αυτοί ήταν παράπλευρες απώλειες. Μένει ο Κώστας Σκρέκας: Ο υπαίτιος του εκλογικού στραπάτσου. Υπαίτιος; Μαζί του δεν παιάνιζε ο Μητσοτάκης τρεις φορές την εβδομάδα πόσο καλά πήγαν οι δυο τους – ως ντουέτο – στην ακρίβεια; Αλλά είπαμε: Πρόεδρος να «φάει» τον εαυτό του δεν γίνεται.

Άλλωστε, όλη η Ελλάδα ξέρει ότι ο Σκρέκας είχε τα «κονέ» με τα ολιγοπώλια, στην ενέργεια και στα καύσιμα. Οικογενειακές παρτίδες με σούπερ μαρκετάδες και τους τέσσερις που λυμαίνονται το γάλα. Νταραβέρια με εισαγωγείς και τραπεζίτες και επαφές με ακτοπλόους και τηλεφωνικές εταιρίες…

Και στην κρεμάλα να τον έστελνε, λίγο θα ήταν…

AΠΟ ΤΟ IEIDISEIS.GR