Η Μέρκελ οδηγεί την Ευρώπη σε σύγκρουση με τον Μπάιντεν για τα συμφέροντα της Γερμανίας

Του Μιχάλη Ψύλου

Το βραβείο της πιο άτακτης μυποχώρησης μπροστά στον «γερμανικό ποιμενικό ανήκει όμως στο «γαλλικό κανίς»! Ο Γάλλος Πρόεδρος Μακρόν ενώ είχε σπεύσει αρχικά να τονίσει ότι «είναι απολύτως σύμφωνος» με την πρόταση Μπάιντεν μόλις μίλησε η Μέρκελ έκανε στροφή 180 μοιρών:

«Το πρόβλημα δεν είναι η πνευματική ιδιοκτησία» αλλά «οι Αγγλοσάξωνες που εμποδίζουν την εξαγωγή των εμβολίων και των συστατικών τους» είπε ο Μακρόν. Δεν δίστασε να εξαπολύσει ουσιαστικά επίθεση και κατά του Μπάιντεν: «Μέχρι σήμερα το 100% των εμβολίων που παράγονται στις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής παραμένουν στην αμερικανική αγορά» δήλωσε ο Γάλλος πρόεδρος και πρόσθεσε ότι «πρέπει να ξέρουμε πώς να μεταφέρουμε την τεχνολογία γιατί αλλιώς θα δοθούν οι πατέντες πνευματικής ιδιοκτησίας σε εργαστήρια που δεν ξέρουν πώς να παράγουν εμβόλια»!

Ο Γάλλος Πρόεδρος έχει βέβαια θυμώσει με το Λονδίνο και για τα δικαιώματα αλιείας στην Μάγχη μετά το Brexitαλλά όταν μιλάει για «Αγγλοσάξωνες» το μήνυμα έχει αποδέκτη και την Ουάσιγκτον.

«Η πιο μεγάλη πιρουέτα ήταν του Μακρόν» γράφει η πορτογαλική ιστοσελίδα Sapo24 με μπόλικη δόση ειρωνείας. Σύμφωνα με την επίσης πορτογαλική Expresso «τα λόγια του Mακρόν επιβεβαιώνουν την γενική αναστροφή της ΕΕ μετά από τον ολιγόωρο αρχικό ενθουσιασμό για την πρόταση του Μπάιντεν. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δεν φαίνεται πρόθυμη να ξεκινήσει μάχη με τις φαρμακευτικές εταιρείες. Ειδικά με τις ευρωπαϊκές».

Η πορτογαλική Expresso εκτιμά ότι «η κυβέρνηση του Βερολίνου με την υποστήριξη της Γαλλίας είναι ήδη σε θέση να απορρίψει οποιαδήποτε πρόταση αναστολής των διπλωμάτων ευρεσιτεχνίας». Τι κρύβεται πίσω από την γαλλο-γερμανική στάση; Κατ`αρχήν τα κέρδη: Μόνο από τα εμβόλια κάπου 26 δισεκατομμύρια ευρώ αναμένεται να κερδίσει εφέτος η γερμανική BioNTech. Η γαλλική Sanofi έχει αποτύχει επίσης μέχρι σήμερα να αναπτύξει εμβόλιο κατά του covid και μάλλον ελπίζει στη γερμανική βοήθεια. Η ΕΕ άλλωστε ετοιμάζεται να αποδεχτεί μεγάλη αύξηση της τιμής του εμβολίου της BioNTech/Pfizer.

«Η BioNTech έγινε πλέον η ναυαρχίδα των γερμανικών φαρμακευτικών προϊόντων με την ανακάλυψη εμβολίων που βασίζονται στο mRna» γράφει η πορτογαλική εφημερίδα. Η κυβέρνηση Μέρκελ και οι Χριστιανοδημοκράτες προσδοκούν άλλωστε στήριξη της γερμανικής φαρμακοβιομηχανίας ενόψει των εκλογών του Σεπτεμβρίου τη στιγμή μάλιστα που οι Πράσινοι έρχονται σταθερά πρώτοι στις δημοσκοπήσεις κάνοντας σημαία τους και την άρση των αδειών στα εμβόλια.

Τι κρύβει η κόντρα της Μέρκελ με Μπάιντεν;

Η Μέρκελ και οι Χριστιανοδημοκράτες φαίνεται μάλιστα να έχουν θορυβηθεί και με την «αόρατη» στήριξη της νέας διοίκησης Μπάιντεν στους Πράσινους. Ετσι η Γερμανίδα καγκελάριος ξεχνά τη… συνταξιοδότησή της και οδεύει σε αναμέτρηση με τον Αμερικανό Πρόεδρο» όπως γράφει η HuffPost στην ιταλική της έκδοση.

«Η Μέρκελ μαζί με τον κόσμο της Big Pharma τον αμερικανικό γίγαντα Pfizer-εταίρο της γερμανικής Biontech φοράει τα γάντια της για να αμφισβητήσει τον νέο ένοικο του Λευκού Οίκου» υποστηρίζει η ιταλική ιστοσελίδα. Προσθέτει μάλιστα ότι η Γερμανίδα καγκελάριος «είδε την κόκκινη κάρτα των διαφόρων φαρμακευτικών εταιρειών εναντίον του Μπάιντεν και την χρησιμοποιεί ως πυξίδα της πολιτικής της».

Το «όχι» στην αναστολή των πατεντών δεν ήταν άλλωστε το πρώτο «όχι» της Μέρκελ στον Μπάιντεν. Η Γερμανίδα Καγκελάριος δεν δέχτηκε επίσης το αμερικανικό αίτημα για αναβολή της υπογραφής της επενδυτικής συμφωνίας μεταξύ ΕΕ και Κίνας στα τέλη Δεκεμβρίου. Απέρριψε επίσης την «πρόσκληση» της Ουάσινγκτον να μην ολοκληρώσει την κατασκευή του Ρωσο-γερμανικού αγωγού Nord Stream 2.

Η διαφαινόμενη αντιπαράθεση της Μέρκελ με τον Μπάιντεν φέρνει τους υπόλοιπους Ευρωπαίους ηγέτες σε δύσκολη θέση. Αν και δεν πρέπει να λησμονούν ότι η Μέρκελ και οι απόψεις της θα είναι σε λίγο παρελθόν ενώ η πολιτική Μπάιντεν είναι το μέλλον… Όπως παρελθόν ήταν και το περίφημο Palácio de Cristal στο Πόρτο το οποίο κατεδαφίστηκε το 1951 για να ανεγερθεί στη θέση του το σύγχρονο Pavilhão Rosa Mota όπου διεξήχθη η Ευρωπαική Σύνοδος κορυφής…