Η Ντόρα επισκέφθηκε τον Καραμανλή: ένα γαλάζιο μυστήριο !

Του Γ. Λακόπουλου

Σύμφωνα με τις εμφανώς νεοδημοκρατικής προέλευσης πληροφορίες ο πρώην πρωθυπουργός Κ. Καραμανλής και η πρώην υπουργός του Ντόρα Μπακογιάννη  -που τον επισκέφθηκε πρόσφατα στο γραφείο του- συζήτησαν “το θέμα του Καμμένου”. Μερικοί έγραψαν “έθεσαν επί τάπητος το θέμα του Καμμένου”.   Άλλοι  πως “δεν θα αφήσουν χώρο στον Καμμένο”.

Δηλαδή; Με ποια έννοια μπορεί να συζητούσαν για τον Καμμένο επί μια ώρα; Με ποιες ιδιότητες;  Και ποιος είχε την πρωτοβουλία γι’ αυτή τη συζήτηση; Ο Καραμανλής τηλεφώνησε στην Ντόρα; “Πετάξου να μιλήσουμε για τον Καμμένο”; Ή μήπως η πρώην υπουργός Εξωτερικών, από την οποία ο αδελφός στέρησε την αρμοδιότητα επί του χαρτοφυλακίου του Καμμένου, – χτύπησε την πόρτα στην Παναγή Κυριακού: “Πρόεδρε, ήλθα να μιλήσουμε για τον Καμμένο”;

Γιατί να οργανώσουν ειδική συζήτηση επί αυτού και τι ακριβώς είπαν; Σχολίασαν τις μπαρούφες και τους τσαμπουκάδες του Καμμένου για τα ελληνοτουρκικά;  Και ποιος δεν το κάνει; Αν μιλάμε για την υπουργική του ιδιότητα, πήγε μόνη της η Ντόρα ή την έστειλε ο Κυριάκος; Και γιατί δεν έστειλε τον Κουμουτσάκο που είναι ο αρμόδιος τομεάρχης αλλά και …καραμανλικός;

Αν πρόκειται για ενόχληση του Κυριάκου από τον Καμμένο για να νεοδημοκρατικά, γιατί να το αναθέσει στη Ντόρα και να μην πάει ο ίδιος στον Καραμανλή, όπως έκανε και στο παρελθόν για άλλα θέματα; Αν μίλησαν για  τις μπηχτές του Καμμένου στη Ντόρα,  με ποια λογική θα πήγαινε για παράπονα στον Καραμανλή επειδή ο Καμμένος της πετάει σπόντες για το “ένα εκατομμύριο στο Λονδίνο” και άλλα ακαταλαβίστικα;

Το  κενό που χάσκει

Οι πληροφορίες που συνδέουν το θέμα με τη ΝΔ, αναφέρονται σε ένα “τουΐτ” του Καμμένου ότι αυτός “δεν πρόδωσε” τον Καραμανλή, όπως η Ντόρα μετά το Βουκουρέστι. Δηλαδή το μενού  ήταν “Καμμένος και  ΝΔ”. Αυτό μας μπερδεύει ακόμη περισσότερο. Κυρίως γιατί περί “προδοσίας” της Ντόρας πρώτη φορά ακούμε. Και εν πάση περιπτώσει, τι μπορεί να της κάνει ο Καραμανλής; Να γίνει σχολιαστής του Καμμένου;

Το κενό παραμένει και χάσκει. Ο Καραμανλής και η Ντόρα είναι ΝΔ. Ο Καμμένος είναι όχι απλώς αρχηγός άλλου κόμματος, αλλά και υπουργός  σε μια κυβέρνηση που δεν έχει σχέση με τη ΝΔ. Τι μπορεί να συζήτησαν; Να “πάρουν μέτρα”, όπως είπαν κάποιοι;. Να του απαγορεύσουν να μιλάει για τη ΝΔ και τον Καραμανλή; Να του συστήσει ο Καραμανλής να μην πειράζει τη Ντόρα; Να του υποδείξει να μην μιλάει για τον καραμανλισμό; Πώς;

Καλώς ή καλώς ο Καμμένος προέρχεται από τη ΝΔ και ήταν υφυπουργός της. Όπως ο Άδωνις προέρχεται από τον ακροδεξιό ΛΑΟΣ και ήταν υφυπουργός του. Αυτά δεν αλλάζουν. Δεν έχουν όμως και καμία σημασία σήμερα.

Επιπλέον όταν ο Καραμανλής θέλει να ξεκόψει όποιον επιχειρεί να μιλάει εξ ονόματος του και να καταστήσει σαφές ότι δεν έχει εξουσιοδοτήσει κανέναν να τον εκπροσωπεί,  έχει τον τρόπο του. Δεν κάνει… συσκέψεις!  Αν ήθελε να καθαρίσει αυτό το θέμα δεν θα το έκανε μόνος του, έπρεπε να φωνάξει τη Ντόρα;

Άρα, λοιπόν, έχουμε μια συνάντηση για την οποία η ΝΔ προσπαθεί να περάσει την ιδέα ότι ήταν …εναντίον του Καμμένου, αλλά δεν εξηγεί σε ποιο επίπεδο. Απλώς χρησιμοποιεί τον Καραμανλή.

Αν μιλάμε για συμπεριφορά του Καμμένου, που ενοχλεί τη ΝΔ, τι μπορεί να  κάνει ο Καραμανλής; Να συστήσει τον -παλιό μητσοτακικό -Καμμένο να φέρεται πιο ευγενικά στον Κυριάκο;  Κηδεμόνας του είναι; Και αν πρόκειται για κάτι που ενοχλεί τον ίδιο τον Καραμανλή γιατί να μην το λύσει μόνος του με τον Καμμένο και να φωνάξει τη Ντόρα να το συζητήσουν;

Εδώ, λοιπόν, κάτι συμβαίνει και ο Καμμένος είναι ο καπνός που το σκεπάζει. Είπαμε άλλωστε ότι η πληροφορία δείχνει μητσοτακικής προέλευσης. Ακόμη και αν συζήτησαν για τον Καμμένο, που -αποκλείεται με βάση απλούς συλλογισμούς-  ο Καραμανλής και η Ντόρα γιατί να το πουν; Ποιος τη χάρη του, αν θα το  έκαναν. Θα τον ψήλωναν.

Οπότε, αν συζήτησαν κάτι άλλο, μάλλον τους βολεύει να διακινείται ότι συζήτησαν για το Καμμένο. Έστω και αν αυτό το διακινεί κάποιος για να δημιουργήσει επικοινωνιακά τετελεσμένα και να μην αρχίσουν οι ερωτήσεις…

Καραμανλής, όπως λέμε: “Άσσος φίλτρο”!

Ο Καραμανλής είναι ο φυσικός ηγέτης της συντηρητικής παράταξης, αλλά η προσωπική επιρροή του -όπως και αν την ορίσει κανείς- υπερβαίνει τα όρια της ΝΔ.  Η “απουσία” του από τις τρέχουσες  πολιτικές διενέξεις τα τελευταία χρόνια τον έφερε σε μια κατάσταση που θυμίζει μια παλιά διαφήμιση του παλιού τσιγάρου “Άσσος φίλτρο: Έχει παντού μόνο φίλους”. Πρόσωπα από όλες τις περιοχές του πολιτικού φάσματος -πλην της ναζιστικής ακροδεξιάς- τον επισκέπτονται.

Αν εξαιρεθεί η ενοχική εμμονή του Παπανδρέου και της Φώφης ότι στο Μνημόνιο οδήγησε τη χώρα ο Καραμανλής, και κάποιους “νταβατζήδες” με μέσα ενημέρωσης στη διάθεση τους και τους γελωτοποιούς τους, ή κάποιους συμπλεγματικούς, οι λοιπές πολιτικές δυνάμεις θέλουν να έχουν επαφές με τον πρώην πρωθυπουργό και έχουν.

Άλλωστε, όπως και κρίνει κανείς την περίοδο της διακυβέρνησής του δεν τον βαρύνει κάτι προσωπικά και μετά την εκλογική ήττα του, όχι απλώς δεν έβλαψε, αλλά όταν χρειάσθηκε κινήθηκε προς όφελος και της χώρας και του κόμματος του.

Από αυτή την άποψη ο Καραμανλής εκ των πραγμάτων έχει μια λειτουργία που υπερβαίνει τα μικροπροβλήματα του κόμματος του- άρα, για ποιον Καμμένο μιλάμε;

Από την άλλη η Ντόρα Μπακογιάννη ήταν καλή υπουργός του Καραμανλή και ο ίδιος δεν έχει διατυπώσει ποτέ παράπονα για τη στάση της απέναντί του. Αν εξαιρεθεί ο παροδικός εκνευρισμός της, όταν -από τα δικά της λάθη- της πήρε  ο Σαμαράς μέσα από τα χέρια την ηγεσία της ΝΔ, οι σχέσεις τους ήταν καθαρές και ισορροπημένες.

Πολλοί μάλιστα εικάζουν ότι ο Καραμανλής ήταν αυτός που καθάρισε για την επιστροφή της στη ΝΔ ανάμεσα στις δυο εκλογές του 2012, όταν η ίδια ατύχησε ως επικεφαλής δικού της σχηματισμού -στον οποίο, ειρήσθω εν παρόδω, δεν την ακολούθησε ο Κυριάκος, που είχε ήδη πιάσει φιλίες με τον οικογενειακό εχθρό.

Ας σημειωθεί επίσης ότι η Ντόρα, παρά τα στραπατσαρίσματα από  τον Σαμαρά πρώτα και τον Κυριάκο μετά, δεν έχει δηλώσει ότι έχει παραιτηθεί από τα ηγετικά σχέδια της.  

Ούτως εχόντων των πράγματων το ερώτημα γιατί υπήρξε αυτή η συνάντηση και τι περιλάμβανε η συζήτηση μιας ώρας που είχε ο πρώην πρωθυπουργός με την πρώην υπουργό του παραμένει μυστήριο.

Ωστόσο, αν θέλει κανείς να κάνει μια υπόθεση εργασίας και να συνδέσει τη συνάντηση με την επικαιρότητα, τότε υπάρχουν περισσότερες πιθανότητες να συζήτησαν για την κατάσταση στη ΝΔ -έτσι όπως αποκαλύφθηκε με αφορμή την παρέμβαση Μεϊμαράκη- παρά με τον Καμμένο.

Γιατί όχι; Ο Καραμανλής, έτσι κι αλλιώς, εκτός από Κιγκινάτος της ευρύτερης Κεντροδεξιάς είναι και το …Εφετείο των  Νεοδημοκρατών: από τη βάση ως τα κεντρικά στελέχη και την …ηγεσία!