Του Στέλιου Κούλογλου
Η Κεντρική Επιτροπή του Σαββάτου και όσα προηγήθηκαν τις προηγούμενες ημέρες, επιβεβαίωσαν και έκαναν διακριτές τις στρατηγικές των τριών βασικών σχηματισμών που αναμένεται να προκύψουν από την επερχόμενη (πολύ) διάσπαση του ΣΥΡΙΖΑ.
Οι 87 που έγιναν 100 και τελικώς αποφάσισαν με 138 ψήφους υπέρ του αποκλεισμού του Στέφανου Κασσελάκη από την προεδρική κούρσα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, επεδίωκαν ακριβώς αυτό: να ακυρώσουν την υποψηφιότητα του στο επερχόμενο Συνέδριο, καθώς οι μετρήσεις τον εμφάνιζαν νικητή, τουλάχιστον στον πρώτο γύρο.
H «τελική λύση» θα ήταν η διαγραφή του πρώην προέδρου από το κόμμα, αλλά ο συσχετισμός δυνάμεων στην αρμόδια Επιτροπή Δεοντολογίας, στην οποία θα παραπεμπόταν η τελική απόφαση, δεν εξασφάλιζε ένα ασφαλές αποτέλεσμα.
Απομένει βεβαίως το Συνέδριο, στο οποίο ο Σ. Κασσελάκης θα μπορούσε να επανακάμψει. Για αυτό το αντικασσελακικό στρατόπεδο έχει συμφέρον να το αναβάλει επ’ αόριστον, τουλάχιστον όσο οι «κασσελίστας» παραμένουν μέσα στο κόμμα.
Ερωτηματικά για τη στρατηγική Κασσελάκη
Μετά την αποτυχία της τακτικής να μην συνεδριάσει η Κεντρική Επιτροπή ελλείψει απαρτίας, η στρατηγική Κασσελάκη δεν μοιάζει σήμερα αποσαφηνισμένη. Τα εξώδικα κατά του κόμματος του -με αφορμή μία δευτερεύουσα υπόθεση, τη διαρροή του πόθεν έσχες που είχε καταθέσει- πολλαπλασίασαν τα ερωτήματα που είχε δημιουργήσει με τη συχνά αντιφατική τακτική του (τα μέσα-έξω Πολάκη, η καταδίκη της Λινού, η καθαίρεση Φάμελλου, που δημιούργησε έναν εχθρό από το πουθενά κλπ).
Κανείς δεν ξέρει αν τα εξώδικα ήταν μία, από τις συνηθισμένες, φορτισμένη προσωπική απόφαση, την οποία άλλωστε ο ίδιος είχε πάρει μόνος του ή το πολύ-πολύ σε συνεργασία μόνο με τον στενό του συνεργάτη κ. Καπνισάκη. ‘Η αποτελούσε μέρος μιας στρατηγικής απεμπλοκής από τον ΣΥΡΙΖΑ και δημιουργίας ενός νέου κόμματος.
Η τελευταία αυτή λύση, με την οποία φλερτάρει ο κ. Κασσελάκης από τον παραμερισμό του και μετά, έρχεται σε πρώτη μοίρα μετά την απόφαση της Κεντρικής Επιτροπής να αποκλείσει την υποψηφιότητα του. Το επιτελείο του φαίνεται να ελπίζει σε μια ρεβάνς ενόψει του Συνεδρίου. Αλλά το να πιστεύει κανείς ότι, μετά από όσα έχουν συμβεί, ο ΣΥΡΙΖΑ θα βαδίσει ομαλά σε ένα Συνέδριο, θα ήταν ένα ακόμη παιδαριώδες λάθος.
Το νέο αριστερό-συντηρητικό κόμμα Πολάκη
Ενδιαφέρον παρουσιάζει η στρατηγική του Παύλου Πολάκη, του οποίου όλες οι δηλώσεις οδηγούν στο συμπέρασμα ότι έχει ήδη αποφασίσει τη δημιουργία ενός νέου σχηματισμού, ανεξάρτητα από το αποτέλεσμα της μάχης μεταξύ των δύο βασικών στρατοπέδων.
Ο κ. Πολάκης το έκανε προχθές σαφές δηλώνοντας: «Προς κάθε κατεύθυνση δηλώνω ότι το πολιτικό σχέδιο για ένα ΣΥΡΙΖΑ του 5% που θα ασχολείται με τα δικαιώματα (εννοεί Κασσελάκη ΣΚ) ή προσάρτημα σε άλλους (εννοεί τους φιλοτσιπρικούς 100 και πιθανές συζητήσεις με το ΠΑΣΟΚ-ΣΚ) δεν με αφορά. Θα χαλάσουμε τα σχέδια για αυτά τα δύο σενάρια. Δεν θέλω να αποκλείσω κανέναν, θέλω να τους νικήσω».
Στις χθεσινές του δηλώσεις προχώρησε ένα βήμα παραπέρα, προτείνοντας ένα «πρόγραμμα ανατροπής των οικονομικών και πολιτικών συσχετισμών υπέρ της κοινωνίας της εργασίας, των μικρομεσαίων, των αγροτών, των νέων που αξίζουν μια ισότιμη ευκαιρία στην Χώρα τους και των αδύναμων..
Απευθύνομαι στο δημοκρατικό λαό αυτής της χώρας, από τους τίμιους συντηρητικούς-κεντροδεξιούς πολίτες μέχρι την εξωκοινοβουλευτική αριστερά , για να υπογράψουμε και να εφαρμόσουμε με σύνεση ,αποφασιστικότητα και όραμα ένα κοινωνικό συμβόλαιο δεκαετίας».
Παίζοντας το χαρτί της ενότητας του κόμματος ενώ είναι σίγουρη η διάσπαση, ο κ. Πολάκης απέφυγε να εμφανιστεί και να ψηφίσει στην Κεντρική Επιτροπή. Στάση που οδήγησε τα άλλα δύο στρατόπεδα να μιλήσουν για «βρόμικο παιχνίδι Πολάκη». Είναι ίσως το μοναδικό σημείο συμφωνίας ανάμεσα στα άλλα δύο στρατόπεδα, που δεν απέφυγαν τα μικροεπεισόδια ανάμεσα στους συγκεντρωθέντες έξω από την αίθουσα της συνεδρίασης.
Το ενδιαφέρον εδώ είναι ότι ο Π. Πολάκης, που είχε συστήσει τον Σ. Κασσελάκη στο ΣΥΡΙΖΑ με μία «πατριωτική» πλατφόρμα, σχεδιάζει τώρα να την υιοθετήσει ο ίδιος.
Οι αποστάσεις τόσο από την ατζέντα των δικαιωμάτων (ΛΟΑΤΚΙ , μετανάστες κλπ) όσο και από την κομματική ελίτ που θα συζητήσει με την ανάλογη του ΠΑΣΟΚ καθώς και η αναφορά σε «συντηρητικούς πολίτες» προκάλεσε εντυπώσεις, καθώς ο βουλευτής Χανίων δεν έχει συνηθίσει το κοινό του σε ανοίγματα προς τα δεξιά.
H επιταγή – δώρο στο ΠΑΣΟΚ
Θυμίζει την ανάλογη στρατηγική της Σάρα Βάγκενκνεχτ που αποσχίστηκε από την γερμανική Αριστερά( DIE LINKE) και σημείωσε εντυπωσιακά εκλογικά αποτελέσματα στις πρόσφατες εκλογές. Φλερτάροντας με ακραία συντηρητικές θέσεις στα θέματα των δικαιωμάτων, των μεταναστών κλπ. αλλά διατηρώντας αριστερές θέσεις στα ζητήματα της οικονομίας.
Σε κάθε περίπτωση, η τριχοτόμηση του ΣΥΡΙΖΑ έχει μπει στο τελικό της στάδιο. Ενδιαφέρον έχει η κατανομή των 35 μελών της Κοινοβουλευτικής Ομάδας. Από αυτούς, το κασσελακικό στρατόπεδο θεωρεί ότι θα υποστηριχθεί από 13 βουλευτές, ενώ ανάλογος αριθμός είναι βέβαιο ότι θα ταχθεί με το αντίπαλο.
Απομένουν 8 βουλευτές+ Πολάκης που δεν έχουν πάρει ξεκάθαρη θέση. Το βέβαιο είναι ότι την Κυριακή το βράδυ, ο νικητής των εκλογών στο ΠΑΣΟΚ κερδίζει και μια επιταγή δώρο: τη θέση της αξιωματικής αντιπολίτευσης στη Βουλή.
AΠΟ ΤΟ TVXS