Θέμα Σακελλαροπούλου-ΥΠΕΞ: ο Δένδιας αδειάζει εγγράφως την Πρόεδρο και οι παρασημοφορηθέντες της 24ης Ιουλίου ακόμη περιμένουν τα παράσημα

Του Γ. Λακόπουλου

Στις 27 Αυγούστου 2021 η Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας απένειμε το Παράσημο του Μεγαλόσταυρου του Τάγματος της Τιμής στον Πρόεδρο της Επιτροπής Εξωτερικών Σχέσεων της Γερουσίας των ΗΠΑ, Ρόμπερτ Μενέντεζ.

Η απονομή έγινε κατά τα συνηθισμένα: με τελετή στο Προεδρικό Μέγαρο κατά τη οποία του παραδόθηκε το παράσημο.

Καμία τελετή όμως δεν έχει γίνει ακόμη, για την παρασημοφόρηση των …30 προσώπων που είχε ανακοινώσει η  Κατερίνα Σακελλαροπούλου τον περασμένο Ιούλιο την παραμονή της επετείου της Μεταπολίτευσης. 

Με απλά λόγια  ανακοίνωσε σε κάποιους ότι θα τους παρασημοφορήσει για  τις υπηρεσίες τους και έμεινε στα λόγια.  

Τα παράσημα δεν έχουν αποδοθεί ακόμη. Ο  Μίκης Θεοδωράκης βέβαια, ο κορυφαίος  των τιμωμένων δεν θα το παραλάβει ποτέ.

Τότε, όπως όλοι θυμούνται, ξέσπασε σχεδόν πολιτειακή κρίση με τη σύγκρουση ανάμεσα στην Προεδρία και το υπουργείο Εξωτερικών για την παρασημοφόρηση του διασώστη Ιάσονα Αποστολόπουλου.

Η Πρόεδρος τον ανακοίνωσε, αλλά διαφώνησε ο, βουλευτής της ΝΔ τότε, Κ. Μπογδάνος που προανήγγειλε, μέσα στη νύχτα,  ότι το όνομά του θα αφαιρεθεί από τη λίστα όπως και έγινε.

Οι συνεργάτες της Σακελλαροπούλου προσπάθησαν τότε να φορτώσουν τη γκάφα τον Νίκο Δένδια, λέγοντας ότι ο Αποστολόπουλος, “όπως και οι υπόλοιποι, προτάθηκαν από το ΥΠΕΞ το οποίο αποφάσισε μετά τον αποκλεισμό του”.

 Το υπουργείο Εξωτερικών είχε αντιδράσει τότε αποστομωτικά: ” Ο υπουργός  ουδεμία πρόταση σχετικά με τις παρασημοφορήσεις διατύπωσε μέχρι σήμερα, ούτε προσυπέγραψε Προεδρικό Διάταγμα”.

Ωστόσο Προεδρία συνέχισε να διαρρέει  ότι «η Πρόεδρος της Δημοκρατίας δεν προτείνει τα προς παρασημοφόρηση πρόσωπα, αλλά απονέμει παράσημα σε όσα προτείνονται αρμοδίως από το ΥΠΕΞ». 

Η υπόθεση ξεχάστηκε, μαζί με τις παρασημοφορήσεις, μέχρι που  τον περασμένο μήνα την επανέφερε -στη  Βουλή αυτή τη φορά  -αυτός που την υποκίνησε: ο Κ. Μπογδάνος. 

Με ερώτηση του στον υπουργό Εξωτερικών για την περίπτωση Αποστολόπουλου.

https://meaculpa.gr/wp-content/uploads/2022/02/image0-712x1024.jpeg

Χωρίς περιστροφές ο Νίκος Δένδιας, άδειασε επισήμως και εγγράφως αυτή τη φορά την Κατερίνα Σακελλαροπούλου, όπως προκύπτει από την απάντησή του.

Το πρόβλημα μετατίθεται πλέον στην Πρόεδρο την οποία η κυβέρνηση, δια του αρμοδίου υπουργού, σαφώς μέμφεται για το χειρισμό της. Στην πραγματικότητα ενίσταται για το σύνολο της μαζικής παρασημοφόρησης.

Κυβερνητικοί παράγοντες έλεγαν τότε ότι ουδέποτε προτάθηκαν και μάλιστα με κριτήρια που δεν ήταν σαφή ή επαρκή. 

Αναφέρθηκε τότε ότι εξυπηρετήθηκαν και …προσωπικοί φίλοι ή πρόσωπα που δεν έχουν κάποιο επίτευγμα, ή έχουν ρόλους εξ οφίτσιο, κάτι που είναι έξω από το πνεύμα του θεσμού. 

Οι υπαινιγμοί αφορούν τον επιχειρηματία Αλφρεντ Μπουρλά, πρόεδρο της Pfizer του οποίου η εταιρία απλώς πουλάει εμβόλια. Αλλά και τον Έλληνα αντιπρόεδρο της Κομισιόν που απλώς διορίσθηκε από τον Πρωθυπουργό και δεν έχει ολοκληρωθεί η θητεία του.

Για το τυπικό του πράγματος η νομοθεσία – “ν. 106/1975, άρθρο 1,)- ορίζει ότι “τα πρόσωπα, στα οποία η Πρόεδρος της Δημοκρατίας απονέμει παράσημα, προτείνονται σε αυτήν από τον υπουργό Εξωτερικών, μετά από γνωμοδότηση του Συμβουλίου Ταγμάτων Αριστείας του υπουργείου Εξωτερικών».

Ωστόσο το υπουργείο Εξωτερικών ουδέποτε αποδέχθηκε ότι πρότεινε όσους ανακοίνωσε η Προεδρία και η εξέλιξη το δικαιώνει: ότι δεν  ολοκληρώθηκαν παρασημοφορήσεις υποδηλώνει ότι δεν υπάρχει κυβερνητική επικύρωση.

Έτσι όμως η Πρόεδρος της Δημοκρατίας μένει εκτεθειμένη απέναντι σε όσους “τιμήθηκαν”- εφόσον δεν υπήρξε ποτέ τελετή όπως για τον προαναφερόμενο Αμερικανό πολιτικό.