Θερμά σχόλια για Τσίπρα στα σερβικά ΜΜΕ για τη στάση του στο θέμα του Κοσόβου

Στο Παρίσι βρέθηκε ο πρώην πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, προκειμένου να συμμετάσχει στη συζήτηση και ψήφιση της έκθεσης της Ντόρας Μπακογιάννη για την ένταξη του Κοσόβου στο Συμβούλιο της Ευρώπης, που διεξήχθη στην Επιτροπή Πολιτικών Υποθέσεων της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του οργανισμού.

Μάλιστα, η εν λόγω έκθεση προκάλεσε τα πυρά του Προέδρου της Σερβίας, Αλεξάνταρ Βούτσιτς, προσωπικά κατά της Ντόρας Μπακογιάννη. Ο Αλέξης Τσίπρας, ωστόσο, πήρε αποστάσεις και έτσι τα σερβικά μέσα ενημέρωσης γράφουν διθυράμβους για εκείνον, επειδή ήταν ο μόνος στην Πολιτική Επιτροπή της Τετάρτης (27/03), που ψήφισε «παρών» και ζήτησε περισσότερες ενέργειες από το Κόσοβο για να μπει στο Συμβούλιο της Ευρώπης.

Αναλυτικά, το glassrpske.com γράφει το εξής: «Ο Τσίπρας καταψήφισε την εισδοχή του λεγόμενου Κοσσυφοπεδίου στο Συμβούλιο της Ευρώπης, ζητά τον σχηματισμό της Ένωσης Σερβικών Δήμων».

Αλέξης Τσίπρας, Κόσοβο, Σερβία

Από την πλευρά του, το blic.rs αναφέρει τα εξής: «Ο εκπρόσωπος της Ελλάδας στην πολιτική επιτροπή της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης, Αλέξης Τσίπρας, δεν υποστήριξε την έκθεση για την εισδοχή του αυτοανακηρυχθέντος Κοσσυφοπεδίου στο Συμβούλιο της Ευρώπης».

Αλέξης Τσίπρας, Κόσοβο, Σερβία

Ποια η στάση του Αλέξη Τσίπρα στο θέμα του Κοσόβου

Ο πρώην πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, καλωσόρισε την προαναφερθείσα έκθεση, την προοπτική ένταξης του Κοσόβου και το γεγονός ότι χάρη και στις προσπάθειές της Ντόρας Μπακογιάννη, το Κόσοβο αναγνώρισε τη νόμιμη ιδιοκτησία του Μοναστηρίου Decani στη Σερβική Ορθόδοξη Εκκλησία. Τόνισε, ωστόσο, ότι αυτό δεν αρκεί ως μοναδική προϋπόθεση (όπως εισηγείται η Έκθεση) και απαιτούνται επιπλέον ενέργειες από την Πρίστινα ειδικά σε σχέση με την καθιέρωση της Ένωσης Σερβικών Δήμων και τον νόμο για την απαλλοτρίωση μειονοτικών ιδιοκτησιών, για την ένταξη του Κοσόβου στον οργανισμό.

Υπογράμμισε, δε, ότι η ένταση έχει αυξηθεί πολύ στην περιοχή με αμοιβαία ευθύνη των πλευρών και απαιτούνται περισσότερες εκ των προτέρων εγγυήσεις για να συνεισφέρει πραγματικά στην ειρήνη στα Βαλκάνια, η ένταξη του Κοσόβου στο Συμβούλιο της Ευρώπης. Ο Αλέξης Τσίπρας τόνισε ότι απαιτείται επιπλέον συζήτηση με τις χώρες που δεν αναγνωρίζουν το Κόσοβο, για το καθεστώς υπό το οποίο θα ενταχθεί στον οργανισμό.

Η έκθεση υιοθετήθηκε από την Επιτροπή Πολιτικών Υποθέσεων, το επόμενο βήμα είναι η ψήφιση από την Κοινοβουλευτική Συνέλευση τον Απρίλιο. Αν ψηφιστεί, τον Μάιο θα συζητηθεί στο Συμβούλιο Υπουργών για την τελική απόφαση.

ΑΠΟ ΤΟ IEIDISEIS.GR