Θρίαμβος Τζόνσον, Brexit τον Γενάρη και παραίτηση Κόρμπιν

Σε θρίαμβο εξελίχθηκε η νίκη του Μπόρις Τζόνσον στις Βρετανικής εκλογές καθώς η επικράτηση επί των Εργατικών ήταν συντριπτική.

O «Mr. Brexit», αν και αμφισβητήθηκε ακόμη και στο εσωτερικό του κόμματός του, οδήγησε τους Συντηρητικούς σε μια από τις μεγαλύτερες νίκες τους.

Συγκεντρώνοντας 359 έδρες σε σύνολο 650 εδρών (47 περισσότερες από την προηγούμενη εκλογική αναμέτρηση), ο Μπόρις Τζόνσον αναδεικνύεται σε κυρίαρχο στην πολιτική σκηνή με μια ισχυρή αυτοδύναμη πλειοψηφία που του επιτρέπει να προωθήσει τη δική του συμφωνία για την αποχώρηση της Βρετανίας από το Brexit. Μια συμφωνία που επικρίθηκε σφοδρά και μπλοκαρίστηκε με διάφορους τρόπους από το προηγούμενη κοινοβούλιο.

«Λάβαμε ισχυρή εντολή να προχωρήσουμε το Brexit και να ενώσουμε τη χώρα. Νομίζω ότι αυτές θα αποδειχθούν ιστορικές εκλογές, που μας δίνουν τώρα, σε αυτή τη νέα κυβέρνηση, την ευκαιρία να σεβαστούμε τη δημοκρατική βούληση του βρετανικού λαού, να αλλάξουμε αυτή τη χώρα προς το καλύτερο και να αφήσουμε ελεύθερες τις δυνατότητες ολόκληρου του λαού αυτής της χώρας», δήλωσε σε πανηγυρικό κλίμα ο Μπόρις Τζόνσον μετά την ανακοίνωση των πρώτων αποτελεσμάτων.

Στον αντίποδα, ο Τζέρεμι Κόρμπιν και οι Εργατικοί κατέρρευσαν συγκεντρώνοντας μόλις 203 έδρες (-59) σε μια από τις χειρότερες επιδόσεις στην ιστορία τους. Η επόμενη ημέρα θα είναι αρκετά δύσκολη τόσο για τον ίδιο τον επικεφαλής όσο και εν γένει για την πορεία του κόμματος. Όπως ήταν αναμενόμενο οι φωνές για παραίτηση ξεκίνησαν με την ανακοίνωση του αποτελέσματος.

Ο Κόρμπιν ανακοίνωσε πως δεν πρόκειται να ηγηθεί των Εργατικών σε άλλη εκλογική διαδικασία. «Είναι προφανώς μια πολύ απογοητευτική νύχτα για το Εργατικό Κόμμα με το αποτέλεσμα που έχουμε. Δεν θα ηγηθώ του κόμματος σε οποιεσδήποτε μελλοντικές εκλογές», δήλωσε χαρακτηριστικά, προσθέτοντας πως το κόμμα χρειάζεται να στοχασθεί και πως θα παραμείνει στη θέση του όσο αυτό θα διαρκεί αυτή η συζήτηση για το μέλλον του.

Καθώς την εκλογική αναμέτρηση απασχόλησε σχεδόν αποκλειστικά η αποχώρηση της Βρετανίας από την ΕΕ, οι αναλυτές αποδίδουν το καταστροφικό αποτέλεσμα στην «ασάφεια» του Εργατικού Κόμματος στο Brexit. Οι πολίτες εμφανίζονται κουρασμένοι από την όλη διαδικασία και ζητούν να τελειώσει το ζήτημα – έστω και με τη συμφωνία που υποστήριξε ο Τζόνσον – και να μην υπάρξει άλλη χρονοτριβή.

Η νίκη του Τζόνσον φαίνεται πως οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στη ψήφο της φτωχότερης εργατικής τάξης.  Το αίτημα για άμεσο «Brexit» σάρωσε όλη τη χώρα και κυρίως πόλεις ανθρακωρύχων και βιομηχανοποιημένες κοινότητες, οι οποίες δεν είχαν ψηφίσει ποτέ μέχρι τώρα τους Τόρις. Σύμφωνα με τις έρευνες όσο μεγαλύτερο ήταν το ποσοστό των ανειδίκευτων εργαζομένων μεταξύ των ψηφοφόρων, τόσο καλύτερες ήταν οι επιδόσεις των Τόρις έναντι των Εργατικών και των Φιλελευθέρων. Οι Εργατικοί κατέρρευσαν ακόμη και στα παραδοσιακά οχυρά τους στην Ουαλία και τη Βόρεια Αγγλία.

Μήνυμα ανεξαρτησίας από τη Σκωτία και θάνατος του Bremain

Τα υπόλοιπα κόμματα: Tο Εθνικό Κόμμα Σκωτίας 48 καταγράφοντας άνοδο 13 εδρών, οι Φιλελεύθεροι Δημοκράτες θα έχουν 11 έδρες στη νέα Βουλή, το Plaid Cymru τέσσερις, οι Πράσινοι μία και το Κόμμα του Brexit καμία.

Αξίζει να σημειωθεί πως μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων η επικεφαλής του Σκωτσέζικου κόμματος έστειλε μήνυμα ενός νέου δημοψηφίσματος ανεξαρτησίας από το Ηνωμένο Βασίλειο, καθώς τάσσονται κατά του Brexit.

«Δόθηκε πλέον εντολή για να προσφερθεί στον λαό της Σκωτίας η δυνατότητα να επιλέξει το μέλλον του», είπε υπογραμμίζοντας πως είναι ξεκάθαρη η επιθυμία των πολιτών ότι η Σκωτία δεν πρέπει να ξεριζωθεί από την Ευρώπη κόντρα στη βούλησή της.

«Ο Μπόρις Τζόνσον μπορεί να έχει εντολή να βγάλει την Αγγλία εκτός της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Αλλά ξεκαθαρίζω τι δεν έχει εντολή να πάρει το Σκωτία και να τη βγάλει από την ΕΕ. Η Σκωτία πρέπει να έχει δικαίωμα επιλογής για το δικό της μέλλον», τόνισε. 

Στους μεγάλους ηττημένους της βραδιάς θα πρέπει να θεωρούνται και οι Φιλελεύθεροι Δημοκράτες, οι οποίοι εξέφραζαν ανοιχτά τη διεξαγωγή ενός δεύτερου δημοψηφίσματος για το Brexit υποστηρίζοντας την παραμονή τη χώρας στην ΕΕ. Είναι ενδεικτικό πως η επικεφαλής του κόμματος Τζο Σουίνσον έχασε την έδρα της. Έπειτα απ’ όλα τα επιχειρήματα και τις μαζικές πορείες, οι αντίπαλοι του Brexit βρίσκονται σήμερα αντιμέτωποι με μια σκληρή αλήθεια, μετά τη σαρωτική νίκη του πρωθυπουργού Μπόρις Τζόνσον: δεν θα υπάρξει δεύτερο δημοψήφισμα· το διαζύγιο από την Ευρώπη είναι αναπόφευκτο.

Αν και τα τρία τελευταία χρόνια η υποστήριξη της παραμονής στην ΕΕ έδειχνε πως είχε ενισχυθεί σημαντικά, προκαλώντας μερικές από τις μεγαλύτερες διαδηλώσεις στην πρόσφατη ιστορία της Βρετανίας. Ωστόσο, ενώ οι Συντηρητικοί ενοποίησαν την ψήφο αυτών που θέλουν την αποχώρηση από την ΕΕ, οικοδομώντας έναν συνασπισμό ψηφοφόρων υπέρ του Brexit απ’ όλες τις εκλογικές περιφέρειες και τις τάξεις, οι Bremainers πάσχιζαν για να συμφωνήσουν σ’ ένα ενοποιημένο σχέδιο.

«Η αυγή της Βρετανίας του Μπόρις» ή «Χριστουγεννιάτικος εφιάλτης»;

«Ο Τζόνσον οδεύει προς σαρωτική νίκη στις εκλογές», είναι ο τίτλος του πρώτου θέματος της εφημερίδας The Times, με υπότιτλο «ο Κόρμπιν παραδέχεται την ήττα καθώς ο πρωθυπουργός χαιρετίζει την “ισχυρή εντολή για την ολοκλήρωση του Brexit”». Παρόμοιο τίτλο, «Ο Μπόρις Τζόνσον οδεύει προς συντριπτική εκλογική νίκη στο ΗΒ», επέλεξε η σύνταξη της οικονομικής εφημερίδας Financial Times, με υπότιτλο «Οι Συντηρητικοί καταγράφουν μεγάλα κέρδη σαρώνοντας παραδοσιακά προπύργια των Εργατικών».

«Η ιστορική βραδιά του Μπόρις, οι Τόρις γιορτάζουν μια σαρωτική νίκη», είναι ο τίτλος του πρώτου θέματος της εφημερίδας The Telegraph. «Ο θριαμβευτής Μπόρις χαιρετίζει τη σαρωτική νίκη που του δίνει “τη δύναμη να ολοκληρώσει το Brexit” καθώς ο συντετριμμένος Κόρμπιν παραιτείται», είναι ο τίτλος της ταμπλόιντ εφημερίδας The Sun.

«Η αυγή της Βρετανίας του Μπόρις», γράφει η ταμπλόιντ εφημερίδα Daily Mail, με υπότιτλο «“Τώρα θα ολοκληρώσουμε το Brexit”: Ο Μπόρις Τζόνσον χαιρετίζει την τεράστια νίκη των Τόρις καθώς τα εκλογικά αποτελέσματα δείχνουν πως οδεύει να εξασφαλίσει πλειοψηφία εβδομήντα τεσσάρων εδρών — καθώς ο Τζέρεμι Κόρμπιν ανακοινώνει πως αποχωρεί μετά το χειρότερο αποτέλεσμα για τους Εργατικούς από το 1935».

ΑΠΟ ΤΟ TVXS