Και η ζωή συνεχίζεται…

Του Παντελή Μπουκάλα

Δεν έχει η Ελλάδα την αποκλειστικότητα των διαδηλώσεων επί πανδημίας. Δεν έπαψαν ποτέ να γίνονται (όπως δεν έπαψαν άλλωστε να γίνονται και εκλογές), σχεδόν παντού στον κόσμο. Για ποικίλους λόγους. Στη Μιανμάρ, οι άνθρωποι διαδηλώνουν για την ελευθερία και τη δημοκρατία – και οι τεθωρακισμένοι πραξικοπηματίες κάνουν το μόνο που ξέρουν: πυροβολούν στο ψαχνό, σκοτώνουν, φυλακίζουν. Για την ανάσα τους διαδήλωσαν για καιρό οι πολίτες στη Λευκορωσία του δεσποτικού Λουκασένκο, προ μηνών, και σχεδόν αδιάκοπα στο Χονγκ Κονγκ. Η ζωή δεν σταματάει.

Στο Ισραήλ, χιλιάδες βγήκαν και ξαναβγήκαν στους δρόμους κατά του Νετανιάχου, καταγγέλλοντάς τον για διαφθορά. Στην Τουρκία, οι Κούρδοι διαδηλώνουν κατά των σχεδίων να τεθεί εκτός νόμου το κόμμα τους, οι δε γυναίκες διαμαρτυρόμενες για την αποχώρηση της χώρας από τη συνθήκη για την καταπολέμηση της βίας εναντίον τους. Ο Ερντογάν πάντως δεν ανησυχεί, όσο βλέπει την εκγερμανισμένη Ε.Ε. να τον αντιμετωπίζει νωχελικά και να τον απειλεί άνευρα με «κυρώσεις».

Στην Ευρώπη, οι διαδηλώσεις έχουν διαφορετικό περιεχόμενο. Το περασμένο Σαββατοκύριακο σε αρκετές πόλεις διαμαρτυρήθηκαν, με τις μάσκες και τις θεωρητικώς ασφαλείς αποστάσεις τους, για την αναποτελεσματικότητα των μέτρων κατά του κορωνοϊού και κυρίως για το όλο και πιο γκρίζο χρώμα του περιεχομένου τους, που μειώνει τη δημοκρατία και τα δικαιώματα. Αλλού διαμαρτυρήθηκαν όσοι εξακολουθούν να πρεσβεύουν, έπειτα από περίπου 3.000.000 νεκρούς, ότι δεν υπάρχει ιός, πανδημία, θάνατος. Στον κόσμο τους…

Σχεδόν παντού, οι δυνάμεις της τάξεως έδρασαν σαν δυνάμεις της τάξεως, τι άλλο: με ρόπαλα, με αύρες, με χημικά, με συλλήψεις. Δεν έχει το μονοπώλιο ο κ. Χρυσοχοΐδης. Αύρα, όμως, με το όνομα «Αίαντας» μόνο στη μυθική πατρίδα μας υπάρχει. Απ’ τον Αίαντα τον Λοκρό θα το δανείστηκαν, έναν ασεβή νταή, οπότε δεν υπάρχει λόγος να αυτοκτονήσει και στον Κάτω Κόσμο, προσβεβλημένος, ο ατυχώς συνώνυμός του Τελαμώνιος.   

Ελληνικό μονοπώλιο πρέπει να είναι, πάντως, η επιχείρηση ενοχοποίησης της αντιπολίτευσης με τη σοφιστεία ότι εσκεμμένα καλεί σε διαδηλώσεις, για να βρίσκει πεδίο δράσης ο ιός και να φθείρεται η κυβέρνηση. Αλήθεια, από τις 632 ευαισθήτως καταμετρημένες διαδηλώσεις, πόσες ακριβώς έγιναν στη βαθυκόκκινη Ρόδο, στη Λέρο, στη Μαλεσίνα, στην Ευρυτανία, στη Χίο, στη Ζάκυνθο, στα Κύθηρα, στα Ανώγεια, στη Σκύρο; Μήπως μετέφεραν παντού τον ιό δόλιοι διαδηλωτές; Μα πώς; Δεν απαγορεύονται οι μετακινήσεις;

ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ