Καρόλα Ρακέτε: Η Καπετάνισσα που έσπασε το εμπάργκο του Σαλβίνι

“Η ζωή μου ήταν εύκολη, μπόρεσα να φοιτήσω σε τρία πανεπιστήμια και στα 23 μου ήμουν απόφοιτη. Είμαι λευκή, Γερμανίδα, γεννήθηκα σε μια χώρα πλούσια με ένα διαβατήριο “σωστό”. Όταν τα συνειδητοποίησα όλα αυτά, ένιωσα ότι έχω ηθική υποχρέωση να βοηθήσω όσους δεν είχαν τις ίδιες ευκαιρίες με εμένα“.

H Καρόλα Ρακέτε, έγινε σύμβολο όταν έσπασε  το εμπάργκο του Σαλβίνι και οδήγησε στην Σικελία το σκάφος της που μετέφερε 42 διασωθέντες ανθρώπους την ανέδειξε σε σύμβολο του αγώνα υπέρ των προσφύγων. Είχε περιμαζέψει 42 πρόσφυγες και για περισσότερες από δυο εβδομάδες περίμενε άδεια από τις ιταλικές αρχές για να πιάσει λιμάνι.  Τελικά αποφάσισε να οδηγήσει το πλοίο στη Λαμπεντούζα της Σικελίας.

“Ήταν μια πράξη ανυπακοής αλλά όχι βίας, απαραίτητη για να να αποφευχθεί μια τραγωδία” είπε καθώς στο λιμάνι, την ώρα που η αστυνομία της περνούσε χειροπέδες, εκατοντάδες άνθρωποι την υποδέχονταν με χειροκροτήματα υποστηρίζοντας την κίνησή της. 

Η Καρόλα Ρακέτε, 31 ετών, είναι πρώην ακτιβίστρια της Greenpeace. Στα 23 της ήδη βρισκόταν πάνω σε παγοθραυστικό στον Αρκτικό Κύκλο και χρημάτισε πλοηγός στο σκάφος ενός εκ των μεγαλύτερων γερμανικών ωκεανογραφικών ιδρυμάτων, του Άλφρεντ Βέγκενερ Ίνστιτουτ. Δύο χρόνια αργότερα ήταν δεύτερη πλοίαρχος στο Ocean Diamond και πάλι στον βόρειο πόλο.
Για πέντε περίπου χρόνια έκανε τον περίπλου της Βόρειας Θάλασσας. Πριν από επτά χρόνια ανέλαβε το τιμόνι ερευνητικών και εμπορικών πλοίων. Τα τρία τελευταία οδηγεί το Sea Watch 3. Προτού γίνει κυβερνήτης του πλοίου, μελέτησε τέσσερις γλώσσες και πήρε πτυχίο στην Περιβαλλοντική Προστασία από το πανεπιστήμιο του Έντζ Χιλ, στο Λάνκασαϊρ της Αγγλίας.

Το πλοίο Sea-Watch 3, μάζεψε τους 42 πρόσφυγες από μια λαστιχένια βάρκα, μακριά από τις ακτές της Λιβύης στις 12 Ιουνίου. Σύμφωνα με το πλήρωμα αναγκάστηκε να μπει στα ιταλικά νερά για να εγγυηθεί την ασφάλεια των προσφύγων. Η Ιταλία έκλεισε τα λιμάνια της για τα πλοία διάσωσης με εντολή Σαλβίνι. Η άδεια δεν ήρθε ποτέ και η κατάσταση πάνω στο πλοίο ήταν φριχτή για τους ταλαιπωρημένους πρόσφυγες.

Τότε η Ρακέτε πήρε την απόφαση να διακινδυνεύσει να μπει στο λιμάνι της Λαμπεντούζα. Ο Σαλβίνι προειδοποίησε: «θα χρησιμοποιήσουμε κάθε νόμιμο  μέσο για να σταματήσουμε το παράνομο πλοίο, που θέτει σε κίνδυνο δεκάδες μετανάστες για να κάνει ένα βρόμικο πολιτικό παιχνίδι».

«Το ξέρω πως είναι ρίσκο και κατά πάσα πιθανότητα θα χάσω το πλοίο, όμως οι 42 πρόσφυγες είναι αποκαμωμένοι, θα τους οδηγήσω στην ασφάλεια» είπε και αψηφώντας την απαγόρευση ξεκίνησε για τη Λαμπεντούζα. Ένα σκάφος των ιταλικών τελωνειακών αρχών προσπάθησε να εμποδίσει τον ελλιμενισμό του πλοίου, αλλά αναγκάστηκε να απομακρυνθεί για να μην παγιδευτεί στην προβλήτα.

Ο Σαλβίνι, δήλωσε ότι η Ιταλία έχει να κάνει με «εγκληματίες». Έτσι έδωσε την εντολή η Ρακέτε να συλληφθεί αμέσως και το πλοίο να κατασχεθεί.  Η Ρακέτε συνελήφθη και τέθηκε σε κατ’ οίκον περιορισμό. Πλέον αντιμετωπίζει ποινή φυλάκισης από τρία έως δέκα χρόνια για αντίσταση κατά της αρχής και αντίσταση ή βία απέναντι σε πολεμικό πλοίο. Επιπλέον, μπορεί να αντιμετωπίσει κατηγορίες για υποκίνηση της παράνομης μετανάστευσης και παραβίαση των κανόνων ναυσιπλοΐας.

“Δεν είχα δικαίωμα να υπακούσω. Μου είπαν να τους πάω πίσω στη Λιβύη. Από νομικής άποψης, πρόκειται για ανθρώπους που έφυγαν από μια χώρα που βρίσκεται σε πόλεμο. Ο νόμος μας εμποδίζει να τους πάμε πίσω».

Η Ρακέτε έχει σπουδάσει τέσσερις γλώσσες, πήρε δίπλωμα στην Περιβαλλοντική Προστασία στο πανεπιστήμιο Εντζ Χιλ στο Λάνκασαϊρ της Αγγλίας. O πατέρας της Καρόλα, ο Έκεχαρτ Ρακέτε, δήλωσε στην εφημερίδα ότι δεν θεωρεί πως η κόρη του έκανε κάτι κακό.

«Η Καρόλα δεν είναι παρορμητική. Πάντα ξέρει τι κάνει και είναι μια δυνατή γυναίκα». Ο ίδιος είπε ακόμη ότι η κόρη του γνώριζε που πάει να εμπλακεί πριν ελλιμενιστεί στην Λαμπεντούζα. «Αυτό που συνέβη δεν αποτελεί έκπληξη. Είμαι βέβαιος ότι γνώριζε τις συνέπειες που θα αντιμετώπιζε».