«Κιβωτός του κόσμου» – Μια ακόμη ήττα της δημοσιογραφίας…

Γράφει ο Γιώργος Λακόπουλος
Αποτελεί πλήγμα για τον δημοσιογραφικό κλάδο ότι η κοινή γνώμη δεν μαθαίνει σήμερα τι συνέβαινε πίσω από κλειστές πόρτες και ιδρυματικούς τοίχους από δημοσιογράφους, αλλά από φοβισμένα παιδιά.

Παρότι οι καταγγελίες για όσα συνέβαιναν στη φιλανθρωπική οργάνωση «Κιβωτός του κόσμου» πληθαίνουν, πρέπει να περιμένουμε τη δικαστική έρευνα για να βγάλουμε συμπεράσματα. Σε κάθε περίπτωση πάντως ο καπνός δείχνει φωτιά.

Δείχνει όμως και κάτι άλλο: μια ακόμη ήττα της ελληνικής δημοσιογραφίας.

Για πολλά χρόνια, δεκάδες μέσα ενημέρωσης και αμέτρητοι δημοσιογράφοι, φιλοξενούσαν τον ιδρυτή της «Κιβωτού» και μόνο καλά λόγια είχαν γι’ αυτόν.

Προβάλαν στα τυφλά όσα τους υπαγόρευε ο ιερέας Αντώνιος Παπανικολάου, τον ενίσχυαν με κοινωνική αναγνώριση και του έστειλαν υποστηρικτές και χρηματοδότες.

Κανένα μέσο ενημέρωσης, κανένας δημοσιογράφος δεν σκέφθηκε να ερευνήσει αυτή καθ’ εαυτή τη δραστηριότητά του και τη διόγκωσή της.

Να ρωτήσει και τα παιδιά που φιλοξενούσε. Να επισκεφθεί τις εγκαταστάσεις της «δομής», να εξετάσει τα οικονομικά της. Να απευθυνθεί σε οικογένειες και άλλους εμπλεκόμενους.

Ρεπορτάζ το λένε στα υγιή συστήματα ενημέρωσης.

Στην περίπτωση της «Κιβωτού» η ελληνική δημοσιογραφία -σε όλα τα είδη των μέσων που ασκείται- μετέφερε τις μεθόδους που ακολουθούν πολλοί εκπρόσωποί της και στο πεδίο της πολιτικής ενημέρωσης: μετατρέπονται σε «βαποράκια».

Μεταφέρουν αβασάνιστα και άκριτα όσα τους λένε κάποιοι. Αναμεταδίδουν δεδομένα που δεν έχουν ελέγξει ο ίδιοι. Προβάλουν πρόσωπα που δεν έχουν ακτινοσκοπήσει και δίνουν πιστοποιητικά αναγνώρισης χωρίς προηγούμενη έρευνα.

Ακόμη και αν για την «Κιβωτό» το έκαναν με ανιδιοτέλεια και καλές προθέσεις -γιατί στην περίπτωση της πολιτικής και της οικονομίας συμβαίνει και το αντίθετο- η βλάβη στην ενημέρωση και κατ’ επέκταση στην κοινωνία τους βαρύνει.

Αποτελεί πλήγμα για τον δημοσιογραφικό κλάδο ότι η κοινή γνώμη δεν μαθαίνει σήμερα τι συνέβαινε πίσω από κλειστές πόρτες και ιδρυματικούς τοίχους από δημοσιογράφους, αλλά από φοβισμένα παιδιά.

Οποία και αν είναι η κατάληξη αυτής της υπόθεσης οι δημοσιογράφοι είναι εκτεθειμένοι. Και σε κάποιες περιπτώσεις συνεχίζουν να εκτίθενται.

Πρόκειται για τα ΜΜΕ και τους δημοσιογράφους που χρησιμοποιούν τις αποκαλύψεις για την «Κιβωτό» ως αντιπερισπασμό για να αποσπαστεί η δημόσια προσοχή από όσα θίγουν την κυβέρνηση…

ΑΠΟ ΤΟ IEIDISEIS.GR