Κόμμα ριάλιτι – Στόχος της ηγεσίας η αποπομπή Τσίπρα!

Του Βασίλη Σκουρή

Βαθιά άρρωστη η κατάσταση στον ΣΥΡΙΖΑ! – Η εσωστρέφεια, με επιλογή της ηγεσίας, αποτελεί την «άμυνα» και την αποφυγή της κρίσιμης συζήτησης για τη δημιουργία του ενιαίου κόμματος της κεντροαριστεράς.

Ένα ακριβώς χρόνο από την ημέρα που ο Αλέξης Τσίπρας παραιτήθηκε από την ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ, μετά τη βαριά ήττα στις διπλές εκλογές του 2023, κανείς δεν ανέμενε το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης να έχει ανακάμψει.

Η αποχώρηση του ιστορικού του ηγέτη από την ηγεσία του κόμματος αλλά όχι βεβαίως και από την πολιτική, δεν θα ξεπερνιούνταν εύκολα, καθώς στην Κουμουνδούρου υπήρξε πρωτίστως κρίση ιδεολογίας και στρατηγικής. Ιδίως από τη στιγμή που εξελέγη διάδοχος του Αλ. Τσίπρα πρόσωπο που ένα χρόνο πριν του είχε προταθεί από τον Κυριάκο Μητσοτάκη να γίνει …υπουργός του, όλοι κατανοούσαν ότι το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης θα αντιμετώπιζε υπαρξιακό πρόβλημα, τόσο ως κόμμα κυβερνητικής προοπτικής όσο και ως κόμμα με αριστερά χαρακτηριστικά αλλά και δημοκρατικής λειτουργίας. Το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών το απέδειξε, καθώς ο ΣΥΡΙΖΑ έχασε τρεις ποσοστιαίες μονάδες από το ποσοστό ένεκα του οποίου παραιτήθηκε ο Αλέξης Τσίπρας, αλλά και πάνω από 370.000 ψηφοφόρους παρότι οι ευρωκάλπες ευνοούν τη χαλαρή ψήφο και παρότι στόχος ήταν η πρώτη θέση ή έστω το 20%!!! Ο δε πρόεδρός του Στέφανος Κασσελάκης στην ανάρτηση σταθμό τα χαράματα του Σαββάτου αναφέρει επί λέξει πως «ο ΣΥΡΙΖΑ ανέβηκε από το 9% στο 15%»- αλήθεια πότε πήρε 9% και κανείς στη χώρα δεν το πληροφορήθηκε;

Ο ΣΥΡΙΖΑ αργά αλλά σταθερά μετατρέπεται σε κόμμα… ριάλιτι, με την αποστράτευση όλο και περισσότερο μελών και φίλων του να αποτελεί το μεγαλύτερο πρόβλημά του, τόσο για τη φυσιογνωμία του ως κόμμα με αριστερά χαρακτηριστικά ως και την προοπτική του.

Η ηγεσία του δείχνει να επιλέγει τη διαμόρφωση ενός προσωποπαγούς κόμματος, με απομάκρυνση παραδοσιακών στελεχών του και προώθηση όσων είναι πιστά στο νέο αρχηγό, γι΄ αυτό και μάλλον την εξυπηρετεί ακόμα και μια δεύτερη διάσπαση ή μια φυλλορροή στελεχών. Επιπλέον η εσωστρέφεια (εδώ όχι με ευθύνη μόνο της ηγεσίας) συμβάλλει ώστε η συζήτηση να απομακρύνεται από το κυρίαρχο θέμα του χώρου που είναι η δημιουργία ενός ενιαίου κόμματος της προοδευτικής παράταξης, με πρόγραμμα που θα δίνει προοδευτικές απαντήσεις για το μέλλον της χώρας και των πολιτών της.

Εκείνο όμως που αποτελεί πρώτη προτεραιότητα είναι η εξουδετέρωση του Αλέξη Τσίπρα, ακόμα και με διαγραφή του από το κόμμα! Εάν είναι δυνατόν και μέσα στο καλοκαίρι! Καλοκαίρι που αναμένεται ιδιαίτερα κρίσιμο και με φθινόπωρο που να μη θυμίζει σε τίποτα το σήμερα στην Κουμουνδούρου!

ΑΠΟ ΤΟ DNEWS