Κώστας Μπακογιάννης ή πώς η Ντόρα νικάει τον Κυριάκο- επιτέλους!

Του Γ. Λακόπουλου

Οι πολιτικές δυναστείες στην Ελλάδα έχουν ως βασική επιδίωξη την αναπαραγωγή τους. Σόι πάει το βασίλειο. Η οικογένεια Μητσοτάκη πρωταγωνιστεί σ’ αυτό το πλαίσιο της ελληνικής κληρονομικής Δημοκρατίας. Μετράει ήδη πέντε γενιές στην πολιτική και πάει για έκτη.

Μετά την αποτυχία της Ντόρας Μπακογιάννη να κερδίσει και να ηγηθεί της ΝΔ – με τον πιο εύκολο αντίπαλο στον κόσμο, αν ληφθεί υπόψη ότι ο Σαμαράς είχε ανατρέψει την κυβέρνηση του κόμματος – αλλά και μετά το στραπατσάρισμα και τον εν γένει παραγκωνισμό της από τον Κυριάκο Μητσοτάκη – που της στέρησε το δικαίωμα στη δεύτερη ευκαιρία, για ένα αξίωμα για το οποίο προετοιμαζόταν είκοσι χρόνια – μπήκε μπροστά το σχέδιο για την ανάδειξη του γιου της Κώστα Μπακογιάννη.

Θα έμπαινε ούτως ή άλλως δηλαδή. Ο νεαρός – τι νεαρός, σαρανταρίζει του χρόνου – είχε δείξει από νωρίς την προτίμησή του στην πολιτική, υπάρχει καλύτερη δουλειά άλλωστε αν έχεις τις κατάλληλες συστάσεις;

Με καλές σπουδές – και λοκατζής στον στρατό – ο γιος του Παύλου Μπακογιάννη, με μάλλον ταραχώδη ιδιωτικό βίο, αλλά πρόσωπο που «γράφει», απασχολήθηκε μεταξύ άλλων στο Ευρωκοινοβούλιο και στο μητρικό γραφείο στο υπουργείο Εξωτερικών.

Μετά εστάλη να κάνει το αγροτικό του στο Καρπενήσι και την Περιφέρεια Στέρεας  Ελλάδας, θριαμβεύοντας στις τοπικές εκλογές. Η Ντόρα του ζέσταινε την έδρα στην Α’ Αθήνας καθώς θα αποχωρούσε η ίδια για το Μπερλεμόντ, ως επίτροπος. Έτσι είχε συμφωνηθεί με τον Σαμαρά από τους δυο ενδιάμεσους που ανέλαβαν να την φέρουν πίσω στη ΝΔ μεταξύ των εκλογών του Μαΐου και Ιουνίου του 2012.

Όταν η Ντόρα ολοκλήρωσε… το πένθος της για τον παραγκωνισμό της από τον Κυριάκο αρκέστηκε στην επιδίωξη: «ο Κώστας υποψήφιος δήμαρχος στην Αθήνα»

Ο Σαμαράς όμως απεδείχθη και σ’ αυτό αφερέγγυος. Η Ντόρα είχε όλες τις προδιαγραφές για επίτροπος, αλλά αφού την εξευτέλισε, αρνούμενος επί δύο χρόνια να τη συναντήσει – παρότι η κυρία δικαιώθηκε στο θέμα για το οποίο τη διέγραψε: το Μνημόνιο – στο τέλος την κάλεσε στο… σπίτι του και την έστειλε στον αντιπρόεδρο Βενιζέλο να το συζητήσει.

Προσθέτοντας ένα ακόμη λάθος στη διαδρομή της πήγε! Την ίδια ώρα ο Σαμαράς είχε ήδη προσφέρει τη θέση στον Αβραμόπουλο, εσωκομματικό – και προσωπικό – της αντίπαλο ο οποίος της έφραξε τον δρόμο προς την ηγεσία.

Η Ντόρα είναι πολιτικός με εκτόπισμα, ασφαλώς καλύτερη και από τον Σαμαρά και από τον αδελφό της, πιο έμπειρη και με ευρύτερο δίκτυο επαφών στην Ευρώπη. Έστω και αν έχασε από δικά της λάθη, η μεταχείρισή της την αδικεί.

Θα μπορούσε να το κάνει καλοκαιρινό το μαγαζί, αλλά το απέφυγε. Για το καλό του γιου της, όπως λέγεται. Όταν ολοκλήρωσε το πένθος της για τον παραγκωνισμό της από τον Κυριάκο – που είχε συνθηκολογήσει έτσι κι αλλιώς με τον οικογενειακό εχθρό δημιουργώντας… ασυμβίβαστο για υπουργοποίηση της ιδίας στη συγκυβέρνηση με το ΠΑΣΟΚ, αφού έγινε ο ίδιος υπουργός – αρκέστηκε στην επιδίωξη: «ο Κώστας υποψήφιος δήμαρχος της ΝΔ στην Αθήνα».

Αυτή τη φορά χωρίς την επιδίωξη για παράλληλη μετακίνηση της ίδιας στις Βρυξέλλες. Θα μπορούσε δηλαδή ακόμη και να θυσιαστεί για το παιδί της. Άλλωστε το μέλλον της το ενταφίασε ο αδελφός της.

Σαν πολλοί δεν είναι στην πολιτική από τη ίδια οικογένεια; Η ίδια δεν το θεωρεί σύμπτωμα οικογενειοκρατίας. Κατά την επιχειρηματολογία της ο γιος της είναι επιτυχημένος αυτοδιοικητικός και συνεπώς που θα έβρισκε καλύτερον η ΝΔ και δεν θα μετεγγραφεί στο κεντρικό πολιτικό σκηνικό αλλά θα μείνει στην αυτοδιοίκηση. Άλλωστε «αυτά έχουν ξεπεραστεί διεθνώς», λέει αν το φέρει η κουβέντα. Που είναι το πρόβλημα; Ότι η μεταπήδηση μπορεί να γίνει μετά δεν το λέει.

Από εκεί και πέρα η εσωκομματική μυθολογία οργιάζει. Λέγεται πχ. ότι ο Κυριάκος, διακρίνοντας που πάει το πράγμα – και μη θέλοντας να δημιουργήσει ο ίδιος κάποιον που θα επιχειρήσει να τον ανατρέψει και για «να πάρει το αίμα» της μάνας του πίσω το ξέκοψε. Ορισμένοι συνδέουν την υποβολή του αιτήματος από την Ντόρα με την περίοδο κατά την οποία ο ίδιος δήλωνε, από το πουθενά, ότι μπορεί να είναι γόνος, αλλά είναι κατά του… νεποτισμού!

Λέγεται επίσης ότι όταν έφτασε στον Κυριάκο ότι η πρώην δήμαρχος είναι αποφασισμένη να φτάσει ως το τέλος σ’ αυτό το θέμα, ΕΙΠΕ: «τότε θα τη διαγράψω». Κάποιοι κατάλαβαν ότι αφορμή ψάχνει. Εδώ που τα λέμε συνιστά ανάποδη πυραμίδα το σημερινό σχήμα στις κομματικές σχέσεις τους. Χώρια που ένα σωρός κόσμος στην Ευρώπη, την Ντόρα ξέρει.

Λέγεται ότι ο Κυριάκος μη θέλοντας να δημιουργήσει ο ίδιος κάποιον που θα επιχειρήσει να τον ανατρέψει και για «να πάρει το αίμα» της μάνας του πίσω το ξέκοψε για τη δημαρχία

Παρ’ όλα αυτά η ίδια και ο Κώστας Μπακογιάννης προχωρούν στην οργάνωση της αναβάθμιση τους, αν κριθεί από τη συχνή εμφάνιση του θέματος στα ΜΜΕ και το μάρκετινγκ που φιλοτεχνούσε το προφίλ του σημερινού περιφερειάρχη.

Συνέβη κάτι και θεωρούν σίγουρη την υποψηφιότητα; Συνέβη ο θάνατος του Κώστα Μητσοτάκη, που άλλαξε τις ενδοοικογενειακές ισορροπίες. Τώρα το κεφάλι στην οικογένεια είναι η Ντόρα, κατά τα ειωθότα.

Αυτό μάλλον υποχρεώνει τον πρόεδρο τη ς ΝΔ να αναδιπλωθεί. Ο Κώστας Μπακογιάννης σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις θα πάρει το χρίσμα της ΝΔ για τη δημαρχία της Αθήνας. Είτε ως επίσημος κομματικός υποψήφιος, είτε ως «ανεξάρτητος», αλλά χωρίς το κόμμα να υποδείξει άλλον.

Είναι η πρώτη νίκη της Ντόρας απέναντι στον αδελφό της, τον οποίο δεν είχε υπολογίσει σωστά όταν μπήκε στην πολιτική παίρνοντας τη θέση τους πατέρα τους στη Β’ Αθήνας. Ή αλλιώς, είναι η πρώτη ήττα του Κυριάκου από τη μεγάλη αδελφή. Ως τώρα την άφηνε πίσω του.

Η παρουσία του Κώστα Μπακογιάννη στην Αθήνα θα έχει συναρπαστικό ενδιαφέρον για τα εσωκομματικά της ΝΔ. Η εκλογή του, αν τα καταφέρει, θα ισοδυναμεί με αντιστροφή μέτρηση για τον Κυριάκο. Ο νεαρός τον τρώει λάχανο στον δημόσιο χώρο και η αναμέτρηση τους θα καταστήσει τη ΝΔ εντελώς οικογενειακή υπόθεση.

Για τους υποψιασμένους η μεταφορά του βρετανικού «Μίλιμπαντ εναντίον Μίλιμπαντ»  στα καθ’ ημάς τώρα αρχίζει. Απλώς αντί να διεξαχθεί μεταξύ αδελφών, θα αναμετρηθούν ο θείος με τον ανεψιό. Δεν θα πλήξουμε…