Toυ Γ. Λακόπουλου
Αν θα ήθελε να αναζητήσει κανείς κάποιον πολιτικό πρόγονο του Κώστα Τασούλα ως προέδρου της Βουλής θα σκόνταφτε στο όνομα του Φίλιππου Πετσάλνικου: ένας μέτριος πολιτικός που βρέθηκε ξαφνικά σε υψηλό πολιτειακό αξίωμα. Η διαφορά είναι ότι ο Φίλιππος ήταν συμπαθής και υπήρχε εξήγηση για την άνοδό του: ήταν φίλος του τότε Πρωθυπουργού.
Με τον Τασούλα κανείς δεν κατάλαβε ποιο κύμα τον έφερε στο πιο ψηλό έδρανο της Βουλής των Ελλήνων. Δεν είχε να επιδείξει τίποτε σπουδαίο στο δημόσιο βίο -το αντίθετο. Επιπλέον η θέση έδειχνε καπαρωμένη για τον Νικήτα Κακλαμάνη.
Ο Τασούλας πήρε 283 ψήφους, αλλά οι βουλευτές βρήκαν τον τρόπο να στείλουν το μήνυμα τους και ο Νικήτας πήρε 290 για αντιπρόεδρος. Έκτοτε δεν κύλησε πολύ καιρός, αλλά υπήρξαν ήδη περιπτώσεις τις οποίες πολλοί ευχήθηκαν να είχαν αντιστραφεί οι ρόλοι. Με τον Κακλαμάνη η προεδρία της Βουλής θα κρατούσε τις αποστάσεις που οφείλει από τα κόμματα.
Ο εξ Ιωαννίνων δικηγόρος ήλθε σε επαφή με την πολιτική ως πιστικός του Ευάγγελου Αβέρωφ. Τον είχε ιδιαίτερο γραμματέα σχεδόν για μια δεκαετία. Αυτό και κάτι θεσούλες που έπαιρνε κατά καιρούς στο κράτος, τον ώθησαν στην επίσημη πολιτική.
Ξεκίνησε από δημοτικός σύμβουλος και δήμαρχος Κηφισιάς και από το 2000 κοσμεί την Κοινοβουλευτική Ομάδα τη ΝΔ, στην οποία διετέλεσε και γραμματέας επί Σαμαρά στον κύκλο του οποίου ανήκει εξ αρχής.
Ο Σαμαράς άλλωστε τον αναβάθμισε και, από υφυπουργό Άμυνας που τον είχε ο Καραμανλής, του έδωσε το υπουργείου Πολιτισμού. Εκεί με τις επιλογές του σε εποπτευόμενους οργανισμούς προκάλεσε θόρυβο και μια μήνυση σε βάρος του για παράβαση καθήκοντος.
Εν τω μεταξύ τον κυνηγούσε το παρελθόν από τη δημαρχία Κηφισιάς, με μια κατηγορία ηθικής τάξης, που δεν έφτασε στο ακροατήριο καθώς η Βουλή δεν ήρε την ασυλία του -δυο φορές. Είναι μια λυπηρή υπόθεση που έφτασε ως το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και έπληξε τη χώρα.
Γνωστά πράγματα. Τόσο που ήταν έκπληξη ότι προτάθηκε για πρόεδρος της Βουλής και πήρε ρεκόρ ψήφων- καθώς ο ΣΥΡΙΖΑ τήρησε τον κανόνα για συναινετική εκλογή προέδρου του Κοινοβουλίου. Δεν άργησε να μετανιώσει.
Ο άρχων της διαδικασίας στη Βουλή δεν χάνει ευκαιρία να απευθύνεται στον Αλέξη Τσίπρα με απαξιωτικό τόνο, α λα Σαμαρά. Τον προσφωνεί «κύριε Τσίπρα» ξεχνώντας ότι είναι πρόεδρος κόμματος και αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης.
Ο ίδιος τόνος υπολανθάνει και στην απάντηση που έστειλε στον επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ, όταν του ζήτησε να αποκαταστήσει τη νομιμότητα στην υπόθεση της αποβολής των Τζανακόπουλου – Πολάκη στην Προανακριτική για τον Παπαγγελόπουλο.
Παρά την αρχική αίσθηση ότι είχε αντιληφθεί την έννοια του αιτήματος, απάντησε σαν εκπρόσωπος της… πλειοψηφίας της Επιτροπής- ήτοι σαν βουλευτής της ΝΔ.
Με ακροβατικούς συλλογισμούς του τύπου «η Ολομέλεια αποφάσισε τη συγκρότηση της επιτροπής, όχι όμως και τη σύνθεσή της, όπως και ότι η επιτροπή, εξαιρώντας δύο μέλη της, αποφάσισε επί της νομιμότητας της σύνθεσης της, και όχι της συγκρότησης της» αποφαίνεται με υποκρυπτόμενη ειρωνεία προς τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης: «Δεν είναι κατανοητό κατά τι παραβιάστηκε η απόφαση της Ολομέλειας της Βουλής από την απόφαση της επιτροπής περί της εξαίρεσης δύο μελών της».
Οι νομικοί απόρησαν πως ένας δικηγόρος διατύπωσε σε μια επίσημη επιστολή θεωρίες που περιέχουν την αναίρεση τους.
Πέρα από τη νομική -και ιδίως τη συνταγματική -πλευρά του συγκεκριμένου θέματος ο Κώστας Τασούλας ως τώρα δεν είχε πρόγνωση ότι θα γίνει καλός πρόεδρος. Με το χειρισμό σ’ αυτή τη υπόθεση έδειξε ότι άδικα πήγαν οι 283 ψήφοι. Δεν μπορεί να διαχωρίσει το ρόλο του προέδρου της εθνικής αντιπροσωπείας από του κομματικού εντεταλμένου.
Εκτός από την καλογερική είναι βαριά και η προεδρία της Βουλής. Αν μη τι άλλο, είτε η απόφαση είναι αποκλειστικά δική του είτε του υπαγορεύθηκε, μάλλον δεν έχει εκτιμήσει την ανάγκη αυτοπροστασίας του. Με ποιο κύρος θα ανεβεί στην έδρα όταν η αξιωματική αντιπολίτευση τον δείχνει ως κομματικό πρόεδρο;
Με την υπογραφή που έβαλε ο Τασούλας στην απάντηση στον Τσίπρα βάζει υποψηφιότητα να γίνει ο πρώτος πρόεδρος Βουλής που θα στείλει χωροφύλακες να περάσουν χειροπέδες σε μέλη της. Μια τέτοια εικόνα την περιμένουν πώς και πώς στην Κουμουνδούρου.