Η Μαρία Καρυστιανού καταχειροκροτήθηκε σε εκδήλωση της ΑΝΟΚ Κομοτηνής για το Κράτος Δικαίου στο κατάμεστο αμφιθέατρο της Νομικής Σχολής Κομοτηνής όπου το συγκεντρωμένο πλήθος που, μάλιστα, σηκώθηκε όρθιο για να την υποδεχθεί.
Η Μαρία Καρυστιανού ζήτησε δικαίωση για τα 57 θύματα των Τεμπών, ενώ, αναφερόμενη στο άρθρο 86, έκανε λόγο «για την ατιμωρησία των υπευθύνων» και έκανε εκτενή αναφορά στην ανολοκλήρωτη σύμβαση 717, καθώς επίσης σε όλους όσοι όφειλαν να την είχαν υλοποιήσει.
«Έχουμε βυθιστεί στη χρόνια διαφθορά», είπε μεταξύ άλλων, διευκρινίζοντας ότι «από το παρακράτος πρέπει να περάσουμε στο κράτος». Η «μάνα των Τεμπών» αναφέρθηκε και στην προανακριτική, λέγοντας ότι απορεί για το πώς ο πρωθυπουργός παρέπεμψε μόνο τον Χρήστο Τριαντόπουλο, τη στιγμή που στα δικόγραφα περιλαμβάνονται τουλάχιστον 10 ονόματα.
«Δημοκρατία δεν νοείται όταν όλοι οι πολίτες δεν είναι ίσοι απέναντι στους νόμους», τόνισε. «Με την ασυλία και την ατιμωρησία έχουμε βυθιστεί στη χρόνια διαφθορά και έχουμε παραδώσει τη λειτουργία του κράτους στο παρακράτος». «Οι πολίτες απαιτούν να καταργηθεί η υπουργική ασυλία… χωρίς παζάρια», είπε.
«Το αποτρόπαιο παζλ συμπληρώνεται λόγω της στενής συνεργασίας του κράτους με τη διορισμένη από την ίδια την κυβέρνηση, ηγεσία της Δικαiοσύνης. H στενή συνεργασία κράτους και Δικαιοσύνης στοχεύει στην καθολική ατιμωρησία των υψηλά ιστάμενων ενόχων…».
‘O πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, στα πλαίσια του επιτελικού κράτους, γνώριζε πολύ καλά τις παθογένειες στον σιδηρόδρομο, όπως και οι υπουργοί της κυβέρνησης, ωστόσο επέλεγαν να εξυπηρετούν «τα συμφέροντα που υπηρετούσαν».
‘Η κυβέρνηση επέλεξε από τους τουλάχιστον 10 υπόλογους πολιτικούς, των θαμμένων στη Βουλή δικογραφιών» να βάλει στο στόχαστρο μόνο τον κ. Τριαντόπουλο και μάλιστα με «κατηγορία – χάδι», είπε τονίζοντας ότι ο «Βορίδης ανακοίνωσε ήδη το αποτέλεσμα της προσυμφωνημένης προανακριτικής παρωδίας».
«Το υγιές κομμάτι της κοινωνίας δεν το κοροϊδεύουν πια. Όλοι έχουμε κατανοήσει ότι αυτή τη χρόνια κοροϊδία πρέπει να σταματήσει… Τεσσεράμισι εκατ. ευρώ για να μάθουμε ότι το υπουργείο δεν είχε δήθεν ευθύνες, ορισμένες ευθύνες η ΡΑΣ, και μια άγνωστη ουσία κατέκαψε επιβάτες».
«Ποιος ευθύνεται για τη μη ολοκλήρωση της 717; Ο σταθμάρχης;» αναρωτήθηκε η ίδια και τόνισε ότι ο πρωθυπουργός στο πλαίσιο του επιτελικού κράτους «γνώριζε πολύ καλά» για τις παθογένειες στον σιδηρόδρομο.
«Στα Τέμπη η στενή συνεργασία κράτους και δικαιοσύνης στοχεύει στην καθολική ατιμωρησία των υψηλά ιστάμενων ενόχων», σημείωσε υπενθυμίζοντας τα ερωτήματα για το φορτίο της εμπορικής αμαξοστοιχίας και τις διαδικασίες απομάκρυνσης υλικών και χωμάτων με βιολογικό υλικό. Η ταχύτητα με την οποία «καθαρίστηκε» ο χώρος έχει εγείρει σοβαρά ερωτήματα για πιθανή απόκρυψη στοιχείων.
«Αφού όλοι γνωρίζουν εκ των προτέρων το αποτέλεσμα γιατί πρέπει να μας υποβάλουν στην κοροϊδία της θέασης μιας ευτελισμένης διαδικασίας» αναρωτήθηκε, λέγοντας ότι έμεναν δικογραφίες στα συρτάρια «από τον άνθρωπο που αντί να κατηγορηθεί για συγκάλυψη έγινε Πρόεδρος της Δημοκρατίας».
«Η αδιανόητη συγκάλυψη συνεχίζεται εντός της Βουλής», τόνισε. «Έχουμε παραδώσει την λειτουργία του κράτους στο παρακράτος» σημείωσε η προσθέτοντας ότι «το αποτρόπαιο παζλ συμπληρώνεται από τη στενή συνεργασία του κράτους με την διορισμένη από την ίδια την κυβέρνηση ηγεσία της δικαιοσύνης».
«Τι ήταν αυτό που μετέφερε η εμπορική αμαξοστοιχία και δημιούργησε την τεράστια πυρόσφαιρα; Τι ήταν αυτό που μετέφερε η εμπορική αμαξοστοιχία και δόθηκαν οδηγίες να εξαφανιστούν τα βίντεο, να εκδοθεί πρωτόκολλο απομάκρυνσης χημικών και να πεταχτούν τα χώματα με βιολογικό υλικό, ώστε σε 3 μέρες να είναι όλα λαμπίκο;».
Την εκδήλωση συντόνισε ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών Δημήτρης Βερβεσός, ενώ ομιλητές ήταν επίσης ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Λάρισας Τρύφων Τσάτσαρος, ο αναπληρωτής καθηγητής της Νομικής Αθηνών Νικόλαος Παπασπύρου και ο καθηγητής της Νομικής Κομοτηνής Στέλιος Σταματόπουλος.