Μαρία Καρυστιανού: “Μας ενδιαφέρει η κατάργηση της πολιτικής ασυλίας, η αδέσμευτη λειτουργία της Δικαιοσύνης, η ελευθερία του Τύπου, ώστε να βγαίνουν όλα στα φως”

Η Μαρία Καρυστιανού, η γυναίκα που έχασε την κόρη της στο μοιραίο δυστύχημα των Τεμπών, απευθύνοντας ομιλία στο Ευρωκοινοβούλιο συγκλόνισε στην εκδήλωση με τίτλο: «Τέμπη: Εκτροχιασμός του Κράτους Δικαίου», την οποία διοργάνωσε ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Κώστας Αρβανίτης.

«Ηρθαμε για να μιλήσουμε για την αξία της ζωής, των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, της δικαιοσύνης, της ελευθερίας του λόγου καθώς και το δικαίωμα της ασφαλούς  μετακίνησής, δηλαδή όλα  αυτά που έχουν πληγεί στη χώρα μου» επισήμανε η ίδια υπογραμμίζοντας για την τραγωδία ότι «στην πραγματικότητα δεν ήταν ένα μεγάλο  δυστύχημα αλλά ένα μεγάλο κρατικό  έγκλημα».
 
Ήταν «ένα αδιανόητο πολύνεκρο έγκλημα, με υπαίτιους πρόσωπα σε σημαντικές θέσεις, θέσεις που δεν αγγίζονται και δεν τιμωρούνται στην Ελλάδα» επισήμανε, σημειώνοντας ότι «μας παραπλανούσαν και μας  κορόιδευαν…. ότι όλα λειτουργούν καλά στην Ελλάδα, την χώρα που σύμφωνα με την τελευταία έκθεση επιτροπής διεθνούς διαφάνειας, είναι μία από τις πιο διεφθαρμένες χώρες της Ευρώπης».
 
«Το έγκλημα στα Τέμπη, είναι το αποτέλεσμα μιας ασυνείδητης διαχρονικής οικονομικής απιστίας που κατάφερναν να  συντηρούν επειδή  ακριβώς ελέγχουν  και τη δικαιοσύνη και τα μέσα μαζικής ενημέρωσης και έτσι μας κρατούν σε πλάνη» τόνισε ακόμα η κ. Καρυστιανού και πρόσθεσε, μεταξύ άλλων ότι είναι «αδιανόητο να κατανοήσουμε πως είναι δυνατόν να συμβεί μετωπική σύγκρουση τρένων εν έτη 2023 με τόσα συστήματα ασφαλείας που υποτίθεται υπήρχαν και τόσες επενδύσεις που υποτίθεται είχαν γίνει. Γιατί εμείς τέτοια ακούγαμε τόσα χρόνια. Συγκλονιστήκαμε όταν διαπιστώσαμε ότι δεν υπήρχε κανένα σύστημα ασφαλείας σε λειτουργία στο κύριο μέσο μαζικής μετακίνησης της χώρας. Το  υπουργείο μεταφορών γνώριζε  το πρόβλημα και παρόλα αυτά επέτρεπε τη λειτουργία.
 
«Ο πρώην υπουργός όμως υπέπεσε και σε άλλες παραβάσεις όπως  δεν προχώρησε στην σύσταση επιτροπής διερεύνησης αεροπορικών και σιδηροδρομικών ατυχημάτων, ως όφειλε από το χρόνο που ανέλαβε  αλλά ούτε φρόντισε να θεσπίσει τους εθνικούς κανόνες ασφαλείας που έχουν όλα τα κράτη υποχρεωτικά. Αλλά πώς να προχωρήσει στην θέσπιση τους όταν θα έπρεπε να αναφέρει ένα προς ένα όλα τα συστήματα ασφαλείας του σιδηρόδρομου κι εμείς δεν είχαμε ούτε ένα σε λειτουργία;» διερωτήθηκε η ίδια, συμπληρώνοντας ότι: «Κι όμως ο πρώην υπουργός Μεταφορών δηλώνει χωρίς ντροπή αθώος και θεωρεί ότι δικαιούται να κρατήσει το δικαίωμα της ασυλίας, να μην χρειαστεί δηλαδή ούτε καν να απολογηθεί και μπορεί ατιμώρητος να συνεχίσει τη ζωή και την καριέρα του».
 
Αναφερόμενη στο μπάζωμα του χώρου αναφέρθηκε στην αλλοίωση στοιχείων λέγοντας ότι «μέσα σε λίγες ώρες θεωρήσαν πως βρήκαν ότι ήταν να βρουν απ’ τα μέλη των ανθρώπων μας. Αλλοίωσαν τον χώρο που θεωρητικά οι πραγματογνώμονες  έπρεπε να διερευνούν για όσο χρειαστεί προκειμένου να έχουν πρόσβαση σε κάθε στοιχείο. Με αυτές τις κινήσεις, όπως καταλαβαίνετε, απέκρυψαν και συγκάλυψαν κάθε στοιχείο που θα οδηγούσε εμάς και τους Έλληνες πολίτες στην αλήθεια και τους ένοχους στη δικαιοσύνη».
 
Το πλάνο όμως της κυβέρνησης και των μέσων ενημέρωσης ήταν σιγά-σιγά το θέμα να σβήσει (…) βιάστηκαν να αποφανθούν ως  άλλοι δικαστικοί λειτουργοί ότι το αίτιο για το έγκλημα ,ήταν το ανθρώπινο λάθος. Μάλιστα  ένας υπουργός με περισσή έπαρση, δήλωσε ότι το εκλογικό αποτέλεσμα εξέδωσε  και την ετυμηγορία σχετικά με το έγκλημα στα Τέμπη,  προϊδεάζοντας μας για την  καθολική ατιμωρησία που θα ακολουθούσε και η οποία είχε ήδη αποφασιστεί».
 
“Ο Έλληνας οικονομικός εισαγγελέας πάντως, που ασχολήθηκε με την σύμβαση 717, την έβαλε στο αρχείο εκεί που συνήθως μπαίνουν όλες οι υποθέσεις που αφορούν πολιτικούς. Να σημειώσω ότι το κόστος λειτουργίας της  τηλεδιοίκησης ,ένα από τα μέτρα ασφαλείας που θα απέτρεπε το έγκλημα εκείνο το βράδυ, κόστιζε 200.000, το 1/3 του κόστους του μπαζώματος (…) Και μετά από ένα χρόνο,  προφυλακιστέοι  βρίσκονται δύο υπάλληλοι της εταιρείας…. ο σταθμάρχης και ο επόπτης του. Το αφήγημα του ανθρώπινου λάθους ως την μοναδική αιτία αυτής της τραγωδίας παίρνει σάρκα και οστά χωρίς αυτό βέβαια να απαλλάσσει το ανθρώπινο δυναμικό  από τις ευθύνες του».
 
«Οι άνθρωποι που εμπιστευτήκαμε τη ζωή και την ευμάρειά μας αποδείχτηκαν δολοφόνοι μας» υπογράμμισε, λέγοντας ακόμα ότι ενώ η Hellenic Train διαφήμιζε την «υπερσύγχρονη αίθουσα τηλεδιοίκησης ενώ γνωρίζουν  ότι οι εικόνες ήταν από την αίθουσα της Ιταλίας. Και ότι στην Ελλάδα όχι μόνο δεν υπήρχε τηλεδιοίκηση αλλά ούτε και κανένα άλλο σύστημα ασφαλείας σε λειτουργία. Ακόμα και τα πεπαλαιωμένα χειροκίνητα συστήματα ελέγχου , υπολειτουργούσαν. Φανταστείτε ο χειροκίνητος πίνακας ελέγχου, ένας και μοναδικός, εμβέλειας 4000 m έδειχνε γύρω στα 1700 m επειδή δεν είχαν αντικατασταθεί τα καμμένα λαμπάκια του πινακα».
 
«Αλλά και μετά την τραγωδία, η παραπλάνηση συνεχίζεται. Έχουν περάσει λίγες μέρες μόνο και ο υφυπουργός μεταφορών, εμφανίζεται στα μέσα ενημέρωσης για να μας δείξει ότι υπάρχει σε λειτουργία η τηλεδιοίκηση. Μας παρουσιάζει όμως τον τοπικό πίνακα ελέγχου, αυτόν με τα καμένα λαμπάκια σαν τηλεδιοίκηση και έρχεται σε πολύ δύσκολη θέση όταν ο σταθμάρχης τον διαψεύδει» πρόσθεσε.
 
«Και  ενώ εμείς και η κοινωνία παγώνουμε από το μέγεθος της παραπληροφόρησης, οι δημοσιογράφοι και η δικαιοσύνη , παρακολουθούν προκλητικά αδιάφορα. Οι μεν γιατί τέτοιες οδηγίες έχουν από τους προϊσταμένους  και οι δε γιατί οφείλουν υπακοή σ’ αυτούς που τους διόρισαν. Και όσο αφορά στην πολιτική ηγεσία αυτή έχει το ακαταδίωκτο» τόνισε ακόμα, κάνοντας λόγο για «σκόπιμες παραλείψεις, εγκληματικές παραβάσεις και αδιαφορία για τον άνθρωπο».
 
300.000 υπογραφές μέχρι στιγμής στο ψήφισμα για την ασυλία
 
Αναφερόμενη στο ψήφισμα που έχουν φτιάξει ως σύλλογος συγγενών θυμάτων είπε ότι «βρισκόμαστε περί τις 300. 000 υπογραφές πολιτών ανεξαρτήτως  πολιτικών  κομμάτων». «Και επειδή δεν ανεχόμαστε άλλο την παρανομία ,την ανισότητα και την αδικία,  μόνοι μας αποφασίσαμε να έχουμε φωνή. Και φτιάξαμε ένα ψήφισμα προκειμένου να ζητήσουμε να καταργηθεί  αυτό το απαράδεκτο δικαίωμα της ασυλίας ,των πολιτικών όταν υπάρχουν ποινικές ευθύνες. Το ψήφισμα αυτό το στηρίζουν πολλοί συμπολίτες μου και καθημερινά αυξάνονται. Βρισκόμαστε περί τις 300,000 υπογραφές πολιτών ανεξαρτήτως  πολιτικών  κομμάτων. Υπογραφές Ελλήνων που επιθυμούν αυτή την αλλαγή  για την χώρα τους» ανέφερε χαρακτηριστικά η κ. Καρυστιανού.
 
«Χθες κατέθεσε στην Εξεταστική Επιτροπή, σε αυτό το στημένο σώμα βουλευτών, που γνωρίζει εκ των προτέρων  το ευνοϊκό για εκείνον αποτέλεσμα. Κατέθεσε ότι είναι αθώος σε ένα έγκλημα που όλα τα στοιχεία δείχνουν μόνο παρανομία. Με αλαζονεία ανέφερε ανακρίβειες και ψεύδη και επιχειρήματα που πολλοί θα ντρέπονταν να ξεστομίσουν. Ο πρώην υπουργός γνωρίζει καλά όμως ότι βρίσκεται σε ασφαλές περιβάλλον. Τόλμησε να αναφερθεί και σε εμάς, υπονόησε ότι ο πόνος μας πρέπει να είναι βουβός, χωρίς να ενοχλεί, ώστε να ακούγεται μόνο η δική του φωνή και απόψη. Επιτρέψτε μου να απαντήσω.
 
“Κ. Καραμανλή ακούγοντάς σας σκέφτηκα τι λυπηρό οι νομοθέτες, δεν μερίμνησαν για ανθρώπους σαν και εσάς. Δεν θα μπορούσαν ποτέ να φανταστούν το μέγεθος της αναξιοπρέπειας και ανηθικότητας που μπορεί να φτάσει κάποιος. Κρίμα, ο πόνος μας είναι πολύ μεγάλος για εσάς. Πλέον όμως είστε η μειοψηφία. Εσείς και οι υποστηρικτές σας αποτελείται μια μικρή ομάδα που στηρίζει το έγκλημα, που αγαπά την ατιμωρησία. Έτσι βόλευε μέχρι σήμερα. Η κοινωνία όμως στέκεται όρθια μπροστά σας και παρακολουθεί τις τελευταίες σπασμωδικές κινήσεις και οραματίζεται την δικαίωση, την απελευθέρωση της δικαιοσύνης και την ταφή των όσων εσείς εκπροσωπείτε».