Ιωάννα Κλάπα: Υπηρεσία

Γράφει ο Γιώργος Λακόπουλος

Η πρωτοβουλία της Ιωάννας Κλάπα να φέρει το ψήφισμα του Ευρωκοινοβουλίου στην ολομέλεια του Αρείου Πάγου θέτει τη Δικαιοσύνη στην υπηρεσία της κυβέρνησης.

    

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο είναι -εκλεγμένο- πολιτικό όργανο λήψης αποφάσεων για την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Σε αυτό πλαίσιο με το ψήφισμα της 8ης Φεβρουαρίου, καταλογίζει στην ελληνική κυβέρνηση συγκεκριμένες παραβιάσεις του κράτους δικαίου και της ελευθερίας στην ενημέρωση και ζητάει από την Κομισιόν να εφαρμόσει τον κοινοτικό κανονισμό κυρώσεων.

Είναι δηλαδή μια νόμιμη, δημοκρατική απόφαση , απέναντι στην οποία ο Πρωθυπουργός της Ελλάδας Κυριάκος Μητσοτάκης, στον οποίο καταλήγει η κοινοβουλευτική καταγγελία της δημοκρατικής Ευρώπης, λουφάζει.

Κανείς δεν περίμενε ότι ξαφνικά η προεδρος του Αρείου Πάγου θα έφερνε αυτό το θέμα στην Ολομέλεια. Όχι για να συμφωνήσει με το Ευρωκοινοβούλιο, όπως θα ηταν φυσιολογικό για ένα όργανο Δικαίου – αλλά για να του …απαντήσει!

Με ποια αρμοδιότητα; Αν οι αρεοπαγίτες και θέλουν να σχολιάσουν το ψήφισμα, ουδείς τους εμποδίζει. Αλλά ο Άρειος Πάγος ως συνταγμένο ανώτατο Δικαστήριο της χώρας γιατί θα τοποθετήσει σε μια πολιτική απόφαση, υπεροριακής ισχύος;

Οι Ελληνες δικαστές έχουν καθήκον να δικάζουν -συγκεκριμένες υποθέσεις – όχι να τοποθετούνται στις τρέχουσες πολιτικές εξελίξεις. Ο ΄Αρειος Πάγος είναι Δικαστήριο, όχι πολιτικο σώμα .

Τι ακριβώς θα κρίνει εν προκειμένω; Ότι δεν υπάρχουν απειλές, και καταχρηστικές αγωγές εναντίον δημοσιογράφων ; Η ότι η «λίστα Πέτσα» δεν είχε σκοπό να επηρεάσει την ενημέρωση;

Ότι δεν έκανε παρακολουθήσεις πολιτικών, στρατιωτικών δημοσιογράφων κ.α. η ΕΥΠ; Η ότι ο ίδιος ο Αρειος Πάγος δεν έχει καθυστερήσει τη δικαστική έρευνα- με δυο διαδοχικούς εισαγγελείς του;

Θα πουν ότι δεν παρεμποδίσθηκαν ανεξάρτητες Αρχές και δεν δέχθηκαν επιθέσεις οι επικεφαλής του- από τον ίδιο τον Πρωθυπουργό στην περιπτωση του Χρήστου Ράμμου; Ή ότι δεν καταδιώχθηκε βάναυσα η εισαγγελέας Ελένη Τουλουπάκη, επειδή ερευνούσε το σκάνδαλο Νοβάρτις;

Θα ισχυριστούν ότι το ναυάγιο στην Πύλο εχει διευκρινιστεί και κακώς ενίστανται τόσοι διεθνείς παράγοντες;

Ή ότι έρευνα για τα Τέμπη – για την οποια έχει τοποθετηθεί και η Ευρωπαία εισαγγελέας – είναι ανεξάρτητη; Δεν γνωρίζουν ότι εκτός την υποταγή της στην αριθμητική πλειοψηφίας της Βουλής, ο Πρωθυπουργός έκανε έγγραφες υποδείξεις για τη δικογραφία;

Αν η επιδίωξη της κυρίας Ιωάννας Κλάπα είναι να απαντήσει αντί του Πρωθυπουργού, εμφανίζεται στα θεσμικά κοινοτικά όργανα ως εκπρόσωπος του και συνεπώς κινούμενη έξω από το πλαίσιο ανεξαρτησίας της Δικαιοσύνης και διαχωρισμού των εξουσιών.

Αρμόδια να απαντήσει είναι η κυβέρνηση και στη συγκεκριμένη περίπτωση προσωπικά ο Πρωθυπουργός.

Απάντηση εθνικού δικαστηρίου σε απόφαση ανωτέρου κοινοτικού οργάνου δεν νοείται. Εκτός αν προτίθενται να…δικάσουν τους 330 Ευρωβουλευτές που ενέκριναν το ψήφισμα.

Αν σήμερα «απαντήσει» στο Ευρωκοινοβούλιο η Ολομέλεια του Αρείου Πάγου, γιατί δεν θα απαντήσει αύριο και στο Ελληνικό Κοινοβούλιο, στο Αμερικανικό Κογκρέσο, η στην Ομοσπονδία Αφρικάνικών Κρατών;

Γιατί να μην κάνουν το ίδιο τα Συμβούλια Εφετών , το ΓΕΕΘΑ και η ΕΛΑΣ; Αυτή είναι η δουλειά τους;

Η πρόεδρος του Αρείου Πάγου βάζει την ελληνική Δικαιοσύνη σε ολισθηρούς δρόμους. Όπως και αν παρακινήθηκε, μάλλον δεν αντιλαμβάνεται ότι έτσι επιβεβαιώνει το Ευρωκοινοβούλιο και κάνει τα πράγματα χειρότερα για τον Πρωθυπουργό.

Αν έχουν τόση ενέργεια στη Λεωφόρο Αλεξάνδρας, ας την χρησιμοποιήσουν για να ικανοποιήσουν το περί δικαίου αίσθημα των πολιτών.

Η πρωτοβουλία της Ιωάννας Κλάπα να φέρει το ψήφισμα του Ευρωκοινοβουλίου στην ολομέλεια του Αρείου Πάγου -που, διαχρονικά, έχει δεινοπαθήσει από τους επικεφαλής του – θέτει τη Δικαιοσύνη στη υπηρεσία της κυβέρνησης. Κάποιος να της εξηγήσει ότι… μας βλέπουν!

ΑΠΟ ΤΟ IEIDISEIS.GR