Χρήστος Καλογρίτσας: Ανάθεμα

Του Γ. Λακόπουλου

Γνωστός φτωχοδιάβολος της εργολαβικής πιάτσας, παίζει κομπολόι το πολιτικό σύστημα, για να μην επιστρέψει τη «μπροστάντζα» για μια δουλειά που δεν μπορούσε να κάνει- κατά την απόφαση του διαιτητικού δικαστηρίου στην Ελβετία. Όταν θα λήξει αυτή η βουκολική παράσταση, το ανάθεμα θα πέσει σε όσους την οργάνωσαν.

Στον διαγωνισμό για τις τηλεοπτικές άδειες ο Χρήστος Καλογρίτσας προσπάθησε να γίνει «υπερθεματιστής»- κατά τον ορισμό- του Νίκου Παππά.

Σήμερα εμφανίζεται στη Βουλή ως αναθεματιστής κόμματος στο οποίο λέει ότι ανήκε.

Αν τον πάρουμε τοις μετρητοίς του «έφαγαν τα λεφτά».

Αυτά που δεν είχε για να εξασφαλίσει τη συμμετοχή του στον διαγωνισμό και προσπαθούσε να τα βρει από… ανταγωνιστές του- με ή χωρίς, μεσολάβηση τρίτων…

Για τους Συριζαίους η περίπτωση Καλογρίτσα είναι σαν την παροιμία με τα πίτουρα: σε κάνουν ωραίο γεύμα για τις κότες.

Θα πάρουν σειρά και οι Νεοδημοκράτες. Κανένας από όσους έμπλεξαν με τον Καρδιτσιώτη εργολάβο δεν την έβγαλε καθαρή.

Σήμερα τον απολαμβάνουν να λέει – υπό τη νομική καθοδήγηση του διωκόμενου ποινικά Λοβέρδου – αυτά που θέλουν να ακούσουν, χωρίς να λέει και τίποτε.

Θυμάται με ποιους αντάλλασσε μηνύματα, κολλητηλίκια, υποκοριστικά και φιλοξενίες, αλλά από όσα λέει δεν προκύπτει που είναι το ποινικό πρόβλημα για τον Παππά.

Ο οποίος έπρεπε ήδη να έχει παραπεφθεί για άλλους λόγους: το νταραβέρι με τον Καλογρίτσα είναι από μόνο του ποινικό, πολιτικό και ηθικό αδίκημα- ενδεχομένως και αισθητικό. Αλλά αυτό είναι άλλη υπόθεση.

Η συγκεκριμένη, όπως και αν τον συμπεριλαμβάνει, αφορά μια διαφορά ιδιωτών. Το ενδεχόμενο ενδιαφέρον Παππά δεν διαφέρει από το ενδιαφέρον Μητσοτάκη γενικά για τον Καλογρίτσα, για άλλους υπερθεματιστές , ή για τον ΔΟΛ.

Ήταν βέβαια υπουργός, αλλά δεν υπάρχει ούτε καν υπαινιγμός ότι νοθεύτηκαν οι διαγωνισμοί από τους οποίους ο μόνος που δεν πήρε άδεια ήταν ο Καλογρίτσας.

Ο Παππάς που κατά πιθανότητα ενδιαφέρθηκε για τον «Χρηστάρα» του κόμματος, ήταν αυτός που υπέγραψε τον εξοβελισμό του, γιατί δεν πληρούσε τις προϋποθέσεις.

Οι σκέψεις και οι επιθυμίες, δεν ποινικοποιούνται.

Ο «βασικός μάρτυρας» της Προανακριτικής Επιτροπής που συστήθηκε με μόνο στοιχείο την… αριθμητική στη Βουλή, ευτελίζει μια διαδικασία που ήταν ήδη ελεεινή:

Να δικάζει τον πολιτικό ο αντίπαλός του και να παριστάνουν εμπαθείς και κομματικά διατεταγμένοι βουλευτές–ποικίλων επαγγελματικών ενασχολήσεων- τους ανακριτές και τους εισαγγελείς.

Ο νόμος «περί ευθύνης υπουργών», που διασύρει ταυτόχρονα τις έννοιες της πολιτικής και της Δικαιοσύνης, βρίσκει στο πρόσωπο του Καλογρίτσα τον είδωλό του.

Οι καταθέσεις του -από τους έπαιξε για κάποιες εβδομάδες τον παππά- είναι κανονικό «παπατζηλίκι».

Όπως είναι και η αποσπασματική διαρροή όσων λέει -ανάλογα με το κόμμα που τα διαρρέει.

Από μόνο του το σκηνικό δείχνει κατάντια. Η παρουσία Καλογρίτσα, απλώς επιβεβαιώνει τη θεσμική έκπτωση.

Και οι τοίχοι στην αίθουσα της προανακριτικής ξέρουν πως η παραπομπή Παππά δεν θα κριθεί από την κατάθεση Καλογρίτσα – ούτε από καμία άλλη

Θα αποφασιστεί ή όχι από το μέγαρο Μαξίμου, ανάλογα με τις ανάγκες του, στην αναμέτρηση με τον ΣΥΡΙΖΑ- ΠΣ, στην οποία ο Πρωθυπουργός ήδη φοράει προεκλογικά στολίδια.

Από τον Καλογρίτσα θα μείνει ο απόλυτος εξευτελισμού του Κοινοβουλίου.

Γνωστός φτωχοδιάβολος της εργολαβικής πιάτσας, παίζει κομπολόι το πολιτικό σύστημα, για να μην επιστρέψει τη «μπροστάντζα» για μια δουλειά που δεν μπορούσε να κάνει- κατά την απόφαση του διαιτητικού δικαστηρίου στην Ελβετία.

Όταν θα λήξει αυτή η βουκολική παράσταση, το ανάθεμα θα πέσει σε όσους την οργάνωσαν.

ΑΠΟ ΤΟ IEIDISEIS.GR