Μητσοτάκης – Θεοδωράκης: Ο χορός με τη σκιά τους

Γράφει ο Γιώργος Λακόπουλος

Μια σκηνοθετημένη φιλική συζήτηση εμφανίσθηκε ως συνέντευξη!

«Μετά από αυτή την εκπομπή, πουλήθηκαν χιλιάδες τηλεοράσεις. Όσοι δεν μπορέσαν να τις πουλήσουν, τις πέταξαν». -Μπομπ Χοπ, Αμερικανός ηθοποιός.

Αυτό που προβλήθηκε το βράδυ της Τρίτης στον «Άλφα» είναι υπόδειγμα, πώς δεν πρέπει να ασκείται ούτε η πολιτική, ούτε η δημοσιογραφία– ειδικά στις συνεντεύξεις.

Αποδείχθηκε ότι οι πρωταγωνιστές του συγκεκριμένου επεισοδίου» της σειράς «Ο Κυριάκος συζητάει με τους φίλους του και το απολαμβάνει» δεν ανήκουν ούτε στο χώρο της κανονικής πολιτικής, ούτε στο χώρο της κανονικής δημοσιογραφίας.

Ένας δημοσιογράφος που είχε μπροστά του έναν Πρωθυπουργό με τις επιβαρύνσεις του Μητσοτάκη δεν θα τον άφηνε να πάρει ανάσα. Ο Θεοδωράκης του πρόσφερε ένα ευχάριστο διάλειμμα στην καθημερινότητά του. Και στην ουσία έγινε μέρος της σκηνοθέτησης του Μητσοτάκη στο δημόσιο χώρο -που είναι ο πάγιος τρόπος της παρουσίας του, ως πολιτικού.

Ένας πολιτικός που βρίσκεται απέναντι στο τηλεοπτικό κοινό, θα φρόντιζε τουλάχιστον να κρατάει τα προσχήματα και να μην τους λέει ότι όταν θέλει να μάθει την αλήθεια συζητάει με τους φίλους του τα παιδιά του -που βρίσκονται σε υπερωρία- και τη σύζυγο. Κακώς δεν ανέφερε και τον καθρέφτη του.

Ακόμη και το σκηνικό της συνέντευξης ήταν λάθος, από την πλευρά της δημοσιογραφίας. Ακριβώς γιατί ήταν σωστό από την πλευρά της σκηνοθεσίας των επικοινωνιολόγων του Πρωθυπουργού: Ωραία πλανά, εντυπωσιακό φωτισμός, φρεσκοκουρεμένος Μητσοτάκης, ατμόσφαιρα συνεργασίας. Σαν να γύριζαν διαφημιστικό.

Οι «μεγάλες» συνεντεύξεις οργανώνονται σε σκηνικό που διαμορφώνει ο δημοσιογράφος – συνήθως σε στούντιο- όχι ο πολιτικός.

Εν προκειμένω, και ο πολιτικός και ο δημοσιογράφος έδρασαν ως δέσμιοι της προϊστορίας που ορίζει τη σχέση τους. Ο Θεοδωράκης ίδρυσε το Ποτάμι το 2014– με τη συνδρομή του συστήματος διαπλοκής, που προσπαθούσε να ανακόψει την επέλαση Τσίπρα. Εγκαταστάθηκε στο μαλακό υπογάστριο του ΣΥΡΙΖΑ, για να απορροφήσει τις διαρροές από το καταρρέον ΠΑΣΟΚ. Όταν δεν τα κατάφερε οφείλεται κυρίως στον Σταύρο: δεν το είχε.

Η συνέντευξη ανάδειξε με το «καλησπέρα» το αναμενόμενο περιεχόμενό της. Όταν ο Θεοδωράκης αντί για την πρώτη -ερώτηση έκανε την πρώτη πάσα για τα Τέμπη: «Φοβάμαι ότι δεν ήταν η «κακιά στιγμή», ήταν η στιγμή που η χώρα «συγκρούστηκε» -με τις αμαρτίες της.

Χονδροειδές ξεπατίκωμα από προγενέστερες αναφορές του συνεντευξιαζόμενου. Ούτε ο Οικονόμου δεν θα άρχισε έτσι, για να το σώσει ευκαιρία να αναπτύξει το αφήγημα για το «φταίμε όλοι», τις «παθογένειες πολλών δεκαετιών» και τις «διαχρονικές αμαρτίες», από τις οποίες «μόνο ο ίδιος»- έτσι επανέλαβε στη συνέχεια-μπορεί να απαλλάξει τη χώρα.

Ο δημοσιογράφος τον άκουσε απλώς, να του αναπτύσσει θεωρίες του τύπου: «Μια τραγωδία, η οποία δε θα έπρεπε ποτέ να είχε συμβεί». Σαν να σχολίαζαν ταινία…

Ο Μητσοτάκης έκλεισε τον- εμφανώς προβαρισμένο- πρόλογο του ότι «πρέπει να αντιμετωπίσουμε» τις αιτιες. Αλλά αντί για την ερώτηση «και γιατί δεν το κάνατε τέσσερα χρόνια» άκουσε τον συνομιλητή του -αυτός ήταν ο άνθρωπος που είχε απέναντί του- να του λέει με κατανόηση: «Ειδικά εσείς που έχετε τέσσερα χρόνια στην ηγεσία της χώρας».

Για να κλείσει η πρώτη πράξη του θεάτρου με πρωθυπουργικό μελό: «Αυτό κάνει, τη δική μου προσωπική ευθύνη, για αυτό το οποίο έγινε, ακόμα πιο βαριά». Όταν έλεγε ευθύνη εννοούσε: να επανεκλεγώ- όπως είπε ρητά αργότερα.

Η συνέχεια κινήθηκε ανάμεσα σε εκατέρωθεν φιλοφρονήσεις και ανταλλαγή απόψεων. Ακόμη και όταν είχαν ερωτηματικό στο τέλος από τη πλευρά του δημοσιογράφου μόνο σε δύσκολη θέση δεν έφερναν τον Πρωθυπουργό. Είχε… δει μάλιστα και την προηγούμενη εκπομπή του Θεοδωράκη.

Αναφερόμενος σε μια διασωθείσα είπε:

«από ό,τι κατάλαβα λίγο μεγαλύτερη από τη μεγαλύτερη μου κόρη».

Επειδή ο ίδιος την ανέφερε: όχι ακριβώς. Η κόρη του εργάζεται στο Λονδίνο σε μια καλοπληρωμένη θέση με αργοπόδη αυτόν που έχει «επενδύσει» επί της πρωθυπουργίας του, στη ΔΕΗ και αλλού στην Ελλάδα.

Η κοπέλα της εκπομπής πήρε το τρένο για τη Θεσσαλονίκη, γιατί είναι φθηνότερο. Όπως και οι περισσότεροι νέοι πλέον. Παρότι ο Πρωθυπουργός, για να δείξει πόσο συμπάσχει, είπε ότι «η κόρη μου έχει πάρει αυτό το συγκεκριμένο δρομολόγιο»- χωρίς να διευκρινίσει ποια από τις δυο.

Η συνέχεια δόθηκε με αναφορές σε επιβάτες και φοιτητές που διαδηλώνουν αυτές τις μέρες. Ο Μητσοτάκης δια των ΜΑΤ του Θεοδωρικάκου τους δέρνει, αλλά στην εκπομπή βρήκε έναν από αυτούς «εξαιρετικά ώριμο για ένα παιδί 20 ετών». Και κατάλαβε ότι διαδηλώνοντας για «να αλλάξουν όλα στη χώρα»… διαδηλώνει υπέρ του.

Ακολούθησε μια διαφωνία- συμβαίνει και στις καλύτερες φίλιες. Ο Θεοδωράκης ανέφερε τις καταγγελίες ότι «η Πολιτεία δεν βοήθησε κανέναν από τους πληγέντες τις πρώτες κρίσιμες ώρες». Αλλά ο Πρωθυπουργός είπε το αντίθετο: «ανεδείχθη η δυνατότητα του κρατικού μηχανισμού να αντιδράσει γρήγορα και να αντιμετωπίσει το κατεπείγον». Προφανώς, αυτοί που ήταν στο τρένο δεν το κατάλαβαν.

«Οι διοικήσεις του ΟΣΕ και της Hellenic Train, δεν έχουν καμία ευθύνη για την τραγωδία;» ήταν η πρώτη πραγματική ερώτηση. Αλλά ο Μητσοτάκης δεν μασάει: «Θα φροντίσω να πάρουμε ένα μεγάλο προβολέα και να ρίξουμε άπλετο φως, ακριβώς στο τι έγινε».

Εδώ έβαλε και λίγο…Ντογιάκο: «Όχι μόνο το βράδυ της 28ης Φεβρουαρίου στο σταθμό της Λάρισας. Αυτό νομίζω ότι λίγο – πολύ το έχουμε καταλάβει, αλλά πώς φτάσαμε μέχρι εδώ. Ευθύνες λοιπόν». Σε βάθος 15ετίας που λέει κι ο εισαγγελίας.

Μέχρι τότε το κοινό ας βολευτεί με σταθμάρχες και «μια σειρά από ανθρώπινα λάθη». Όσο για τις διοικήσεις, «ήδη έχουν απομακρυνθεί». Όπως ο Κοντολέων και ο Δημητριάδης.

Κάτι ξύπνησε μέσα στον Θεοδωράκη και ρώτησε κάτι σε στυλ: ποιος έβαλε τις διοικήσεις και όχι μόνο στα τρένα. Νέα τάπα από τον Πρωθυπουργό: «Οι άνθρωποι οι οποίοι διοικούσαν τους οργανισμούς είχαν τις προδιαγραφές».

Και άρχισε να πουλάει τρέλα. « Δεν ήταν κομματικοί διορισμοί» …«Μιλάτε σε έναν άνθρωπο, ο οποίος έχει αποδείξει ότι δεν του αρέσουν οι κομματικοί διορισμοί…»… Απέναντι στο κομματικό κράτος -και της ΝΔ- βρέθηκα αντίπαλος». Ο διπλασιασμός των μετακλητών έγινε με … Συριζαίους. Τη σπας την τηλεόραση ή δεν τη σπας;

Εκεί έριξε και κάτι σπόντες για τον Καραμανλή και τον Παυλόπουλο: «Και εμείς κάναμε περισσότερους διορισμούς ενδεχομένως από όσους θα έπρεπε, σε άλλες περιόδους που ήμασταν κυβέρνηση. Είχα πιστεύω το θάρρος να ασκήσω κριτική σε αυτές τις πολιτικές τότε, ως απλός βουλευτής».

Ακολούθησαν κάτι ακαταλαβίστικα -και από τις δυο πλευρές- περί τρένων, ανέμων και υδάτων. Με εμφανή πρωθυπουργική προσπάθεια να μην θιγεί η ιταλική εταιρία Hellenic Train. Και να θίγουν οι… προκάτοχοί του ακόμη και από τη ΝΔ: «Ο ΟΣΕ υπήρξε διαχρονικά -και επί ημερών ΝΔ- η μεγάλη «τρύπα» του Ελληνικού Δημοσίου».

Για τον εαυτό του είπε: «Με βαραίνει και θα με βαραίνει πάντα, είναι ότι δεν πρόφτασα επί ημερών μου να ολοκληρώσω ένα έργο, το οποίο σίγουρα αν είχε ολοκληρωθεί, οι πιθανότητες θα ήταν με το μέρος μας ότι δε θα συνέβαινε το ατύχημα». Γαμώ την ατυχία μου… που λένε!

Κατά τα λοιπά το χαβά του: «προσωπικά ανέλαβα με θάρρος την ευθύνη που μου αναλογεί και είπα μία κουβέντα. «Φταίμε όλοι». Γιατί είναι τόσο δύσκολο κ. Θεοδωράκη αυτή τη κουβέντα να την πούμε επιτέλους όλοι;»!

Οι ρόλοι αντιστράφηκαν και ο δημοσιογράφος σχολίασε απλώς «και ο κ. Τσίπρας είπε ότι έχω την ευθύνη που μου αναλογεί». Για να ακούσει χωρίς να αντιδράσει: «Η ευθύνη που του αναλογεί δεν φαίνεται να δείχνει τουλάχιστον οποιαδήποτε ευθύνη με τον τρόπο με τον οποίο πολιτεύεται στο θέμα αυτό».

Ακολούθησε νέος κύκλος αερολογίας για την τηλεδιοίκηση, το βαθύ κράτος και τον σταθμάρχη, με τον Μητσοτάκη να δίνει ρέστα, καταγγέλλοντας τον… «Μητσοτάκη: «εγώ δεν είμαι αυτός, ο οποίος θα ρίξει τον κάθε σταθμάρχη στο πυρ το εξώτερο».

Κάπου εκεί του ξέφυγε ότι αν ξαναεκλεγεί θα «εξορθολογήσει» και το ΑΣΕΠ. Όπως έχει κάνει με άλλες Ανεξάρτητες Αρχές, που δεν υπάρχουν πλέον. Αλλά ο δημοσιογράφος έχασε την ευκαιρία να ζητήσει λεπτομέρειες.

Αντίθετα η συζήτηση -περί αυτού πρόκειται, να μην ξεχνιόμαστε- μπήκε σε ένα φαύλο κύκλο περί μεταφορών και υποδομών, για να καταλήγει μονίμως στις μεταρρυθμίσεις που έχει στο μυαλό του ο Πρωθυπουργός. Αρκεί να επανεκλεγεί.

Σ’ αυτή την ωραία ατμόσφαιρα ακολούθησαν κάτι πρωθυπουργικοί μονόλογοι για το πώς δουλεύει και πως ενημερώνεται – ως… κυβερνήτης. Έτσι μάθαμε ότι ο ρόλος «ο τρελός του βασιλιά» ήταν… θεσμοθετημένος, για να μαθαίνουν οι μονάρχες ότι δεν τους έλεγαν οι αυλικοί. Κοιτάξτε με τι ασχολείται ο άνθρωπος…

Πάντως, ο ίδιος δεν το πολυχρειάζεται: «Έχω και αρκετή εμπειρία και έχω δει τα «πάνω» και τα «κάτω» της πολιτικής, να γνωρίζω ποιες είναι οι παγίδες και να προσπαθώ πάντα να παίρνω κάποιες αποστάσεις από την θέση μου, για να βλέπω τα πράγματα όσο πιο αντικειμενικά και καθαρά γίνεται». Προπαντός μετριοφροσύνη…

Εννοείται ότι δεν του πέρασε από το μυαλό να παραιτηθεί, όπως είπε. Αλλά ο Κώστας Αχ. Καραμανλής, που παραιτήθηκε ας μη βιαστεί να κάνει προεκλογικά έξοδα, στας Σέρρας – παρότι ο Θεοδωράκης προσπάθησε να τον στηρίξει: «Φάνηκε, όλοι το λένε, η κατάρρευσή του εκεί στα Τέμπη».

Κατά τον Μητσοτάκη η παραίτησή του «τον τιμά», αν και «αυτονόητη». Αλλά στη Βουλή που πήγε: «παρουσίασε την άποψή του» – και όχι ακριβώς την κυβερνητική άποψη. Όσο για την υποψηφιότητά του είναι στον αέρα: «Θα το συζητήσω μαζί του, όταν έρθει η ώρα».

Όπως ήταν αναμενόμενο, από το είδος της συνέντευξης, ο Μητσοτάκης μπόρεσε να αναπτύξει χωρίς αντίλογο και ενοχλητικές ερωτήσεις πόσο μπροστά πήγε την Ελλάδα για να καταλήξει ότι «συγκρίνονται οι τετραετίες, από την στιγμή που ο βασικός μας αντίπαλος είναι το κόμμα που κυβέρνησε για τέσσερα χρόνια πριν από εμάς».

Χωρίς πάλι ο -πρώην πολιτικός- Θεοδωράκης να του επισημάνει ότι ο Τσίπρας κυβέρνησε με χρέη και Μνημόνια που του φόρτωσε η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ, ενώ ο ίδιος πήρε τη χώρα αφού ο Τσίπρας την έβγαλε από τα μνημόνια και του άφησε γεμάτα ταμεία.

Για να του ανταποδώσει τη διευκόλυνση ο Μητσοτάκης του έδωσε μια είδηση:

«Είναι στη πρόθεσή μου να εκκινήσουμε και πάλι τη διαδικασία της συνταγματικής αναθεώρησης στην επόμενη Βουλή, η οποία θα είναι προτείνουσα Βουλή για να κάνουμε σημαντικές αλλαγές στο Σύνταγμα».

Για να «αλλάξει το άρθρο 16 για τα πανεπιστήμιά μας, και όχι μόνο». Αλλά κυρίως για να συνεχίσει το αριστούργημά του: το επιτελικό κράτος για συγκέντρωση εξουσιών «σε μια Δομή».

Η ερώτηση αν αυτό σχετίζεται με όσα έχει πει για τον «Κυβερνήτη», που χρειάζεται, δεν έγινε ποτέ. Αντίθετα, ο δημοσιογράφος τον άκουσε να λέει ότι με την «αλλαγή» που ζητούν οι πολίτες δεν εννοούν να φύγει αλλά ….να αλλάξει ο ίδιος τα πράγματα. Γιατί «εγώ είμαι ο πιο κατάλληλος να το κάνω».

Καμιά αντίδραση που να το αμφισβητεί, οπότε νέο δώρο με νέα είδηση: οι εκλογές θα γίνουν τον Μάιο και ο στόχος του είναι πάντα η αυτοδυναμία. Συμπληρώνοντας με την συνήθη παραπληροφόρηση: «Έχω ενσωματώσει στο κυβερνητικό σχήμα πολλούς ανθρώπους οι οποίοι δεν προέρχονται από τη Νέα Δημοκρατία».

Έτσι, ονομάζονται οι συναλλαγές τελειωμένων από άλλα κόμματα ή από κόμματα που διέλυσε ο ίδιος όπως το… «Ποτάμι». Εδώ πέταξε το ακαταλαβίστικο:

«Η πρώτη κάλπη πρέπει να μας πει «ποιος» πρέπει να κυβερνήσει τη χώρα. Η δεύτερη θα μας υποδείξει και «πώς» θα κυβερνηθεί η χώρα».

Συνέχισε να αερολογεί ότι στην Ευρώπη τον ζηλεύουν επιμένει στην… ενισχυμένη αναλογική! Χωρίς να του ζητηθεί ένα όνομα. Και ότι η τρικομματική γερμανική κυβέρνηση «δεν ξέρει πού πατά και που στέκεται σε πολλά πράγματα». Ενώ η δική του πετάει…

Σ’ αυτό το σημείο ο Σταύρος Θεοδωράκης, έχασε την ευκαιρία να σώσει ο,τιδήποτε μπορούσε να σωθεί μετά από όσα προηγήθηκαν. Μόνος του ο Μητσοτάκης αναφέρθηκε στον… Ανδρουλάκη – για να τον κατηγορήσει ότι δεν υπάκουσε στην εντολή του «έλα να τα πούμε».

Οποιοσδήποτε δημοσιογράφος θα το εκμεταλλεύονταν για να ρωτήσει το αυτονόητο: «γιατί τον παρακολουθούσες;». Όχι όμως ο Θεοδωράκης. Προτίμησε να κλείσουν φιλικά και αγαπημένα… με Καζαντζάκη, αναφέροντας και οι δυο λάθος μια γνωστή φράση του.

Σ’ αυτό το σημείο ο Μητσοτάκης έδειχνε απολύτως ικανοποιημένος, ενώ δεν θα έπρεπε. Και από τους τηλεθεατές, όσοι δεν είχαν τίποτε άλλο να σπάσουν – έσπασαν τελευταίο το… πλυντήριο. Και μετά έκοψαν τις φλέβες τους…

ΑΠΟ ΤΟ IEIDISEIS.GR