Το “πόθεν έσχες” και οι πυρκαγιές τελείωσαν την κυβέρνηση Μητσοτάκη -Την κρατούν ζωντανή δυο μιντιάρχες- μέχρι να την αποτελειώσουν οι ίδιοι…

Του Γ. Λακόπουλου

“Αν οι ιδιοκτήτες των τριών μεγάλων συγκροτημάτων, επιτρέψουν στους δημοσιογράφους τους – σε ορισμένους τουλάχιστον- να κάνουν απλώς τη δουλειά της η κυβέρνηση Μητσοτάκη σε ένα μήνα δεν θα υπάρχει”.

Είναι η εκτίμηση έμπειρου πολιτικού παράγοντα, που διακρίνει ότι -πίσω από το νέφος ψευδούς ισχύος – δια της ενημερωτικής συσκότισης- που διαμορφώνουν τα ΜΜΕ και ορισμένοι “ολιγάρχες”-, ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχασε πλέον το παιχνίδι της επικράτησης, που ορίζει όλες τις κινήσεις του.

Δεν είναι ώρα πολιτικών απολογισμών, ενώ η χώρα καίγεται. Πρώτος το επισήμανε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης Αλέξης Τσίπρας- παραβλέποντας πώς αντιμετωπίσθηκε ο ίδιος από τον Μητσοτάκη στο Μάτι. .

Ωστόσο η πολιτική ατμόσφαιρα είναι “ομιλητική”: “να φύγετε”, ακούγεται όλο και πιο εμφατικά στα κανάλια-σε ζωντανή μετάδοση- από απελπισμένους πολίτες. Κανένα φιλικό μιντιακό σύστημα δεν μπορεί να κρύψει την γενική κατακραυγή.

Ακριβώς λόγω της έντασης των ημερών- που τον έκαναν να χάσει τον έλεγχο- αναδύεται οτι ο Πρωθυπουργός οδεύει προς την έξοδο .

Ολοι περιμένουν να ” βάλει το χέρι του ο Θεός” για να μην μείνει αποκαΐδια όλη η χώρα. Ισως και ο ίδιος εκεί ελπίζει. Από την κυβέρνηση του πλέον δεν υπάρχουν ελπίδες σωτηρίας.

Παρά τις προφανείς δυσχέρειες στην αντιμετώπιση μιας πυρκαγιάς – τις οποίες αντιμετωπίζουν όλες οι χώρες- η κυβέρνηση Μητσοτάκη έδειξε ερασιτεχνισμό ,έπαρση και βουλιμία ελέγχου των πάντων και το πληρώνει η χώρα.

Αλλά και προσωπικά ο Πρωθυπουργός. Στις συνθήκες που διαμορφώνονται, στο μισό της θητείας του, δεν μπορεί να αντέξει το βάρος των νέων πληγμάτων: το σκάνδαλο του “πόθεν έσχες” του και την εικόνα που εμφάνισε το κράτος στις πυρκαγιές.

Η κυβέρνηση- και ειδικά η Πολιτική Προστασία- δεν είχε σχέδιο, δεν έκανε επαρκή αντιπυρική προετοιμασία και στην διαχείριση της κρίσης υπήρξαν λανθασμένες επιλογές.

Οπως η απομάκρυνση από το χώρο των πυρκαγιών ακόμη και όσων μπορούσαν να βοηθήσουν τις πυροσβεστικές δυνάμεις- και η διασπορά των εναέριων μέσων με λογική πολιτικάντη, που “δίνει από λίγο σε όλους” χωρίς ιεράρχηση.

Προϋπήρχε η αποτυχία στη διαχείριση της πανδημίας- και οι συνέπειες της στην οικονομία- που χρεώνονται εξ ολοκλήρου στον ίδιο.

Εξ αρχής αντί να αντιμετωπίσει το κορονοϊό ως εθνικό πρόβλημα, τον χρησιμοποιήσει για …”ηγετοποίηση”- και ταυτόχρονα τον αξιοποίησε για “διευθετήσεις” με συμφέροντα.

Ο αριθμός των θυμάτων, ο εμβολιασμός και ο τουρισμός τον απομυθοποίησαν, χωρίς καν προλάβει να χαρεί τον μύθο του.

Ύστερα ήλθαν οι αποκαλύψεις για την ελλιπή δήλωση “πόθεν έσχες” του- για το οποίο αδυνατεί να δώσει πειστικές απαντήσεις.

Αν είχε συμπεριλάβει την “ύποπτη” εταιρία της συζύγου του στη Γαλλία, στο “πόθεν έσχες” του, θα έπρεπε να εμφανίσει και τα περιουσιακά στοιχεία της- στα οποία περιλαμβάνεται η μάλλον σκανδαλώδης αγορά της διαβόητης “Οικίας Βολτέρου” στο Παρίσι.

Για να το αποφύγει προφανώς, αποδέχθηκε μεθοδεύσεις που απάδουν σε Πρωθυπουργό: “ιδιωτικά συμφωνητικά” και άλλα κόλπα, που τον αφήνουν εκτεθειμένο στο διηνεκές.

Εν τω μεταξύ η κοινωνία κατάλαβε ότι ο πλουσιότερος πολιτικός της χώρας δεν τηρεί το νόμο κατά τη δήλωση της περιουσίας του. Ο ακραίος κυνισμός με τον οποίο διαχειρίστηκε ο ίδιος ως αντιπολίτευση την πυρκαγιά στο Μάτι προσθέτει αναδρομικό κόστος.

“Η διαρκής χρήση μιας προηγούμενης ανείπωτης τραγωδίας, όπως στο Μάτι, με σκοπό τη δικαίωση των ενεργειών της εξουσίας στο παρόν, είναι πολιτικά ανήθικη, αντιπαιδαγωγική και αντιπολιτική” ανάρτησε ο πολιτικός αναλυτής Λευτέρης Κουσούλης.

Τα νέα χτυπήματα προστέθηκαν στον αρνητικό απολογισμό της πρώτης διετίας: ο COVID-19 θερίζει, η οικονομία καταρρέει, η κοινωνία υποφέρει , οι θεσμοί δοκιμάζονται, στα εθνικά θέματα η χώρα βρίσκεται με τη πλάτη στον τοίχο, και ο Πρωθυπουργός έχει πλέον προσωπικές επιβαρύνσεις.

Υπό την πίεση της αποτυχίας του ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει όλο και περισσότερο ανάγκη τους μιντιακούς και οικονομικούς κύκλους που τον ανάδειξαν.

Αυτή τη στιγμή είναι πλήρως εξαρτημένος από τα συγκροτήματα Αλαφούζου και Μαρινάκη , συν τη στήριξη που του προσφέρουν οι όμιλοι Βαρδινογιάννη και Κυριακού.

Ωστόσο η τύχη του συναρτάται από τα συμφέροντα ,αλλά και από τις… διαθέσεις των δυο πρώτων. Άλλωστε το συγκρότημα Αλαφούζου ανέτρεψε και τον πατέρα του.

Αυτή η στήριξη- με το αζημίωτο πάντα – του επιτρέπει να “στέκεται”, μέχρι να του τραβήξουν το χαλί κάτω από τα πόδια.

Υπάρχουν ήδη λόγοι να το κάνουν- ένας από τους οποίους είναι ότι το κόστος στήριξης του γίνεται όλο και πιο βαρύ για τους ιδίους.

Από τη φύση της αυτή η κυβέρνηση χωρίς μιντιακές πλάτες καταρρέει. Ήδη έχει απολέσει την παραταξιακή ανοχή- όπως δείχνει το κλίμα στην Κ.Ο..

Η μεγάλη πλειοψηφία των υπουργών είναι αποτυχημένοι, και κανένα μεγάλο θέμα δεν βρίσκεται σε πορεία επίλυσης, σύμφωνα με το συμφέρον της κοινωνίας.

Νομοθετικές παρεμβάσεις αφαιρούν δικαιώματα και προκαλούν λαϊκή δυσφορία, που εξορκίζεται… δημοσκοπικά.

Η αλαζονική διακυβέρνηση, η φαυλοκρατία και ο κομματισμός, και οι σκανδαλώδεις αποφάσεις δημιουργούν πλέον και σκιές ποινικών ευθυνών κατά τομέα της κυβερνητικής δραστηριότητας.

Ένας κύκλος υπουργών -μεταξύ των οποίων οι υπουργοί Παιδείας, Εργασίας, Υγείας, Μετανάστευσης, Δημοσίων Έργων, Πολιτισμού- θα δυσκολευτούν να δικαιολογήσουν αποφάσεις που αποβαίνουν επ’ ωφελεία ιδιωτών.

Επιπλέον η εκχώρηση πλούτου και περιουσίας του κράτους έχει ορατές σκανδαλώδεις πλευρές και οι πόροι του Ταμείου Ανάκαμψης διοχετεύονται αδιαφανώς σε λίγους και ημέτερους.

Εμφανώς πλέον η ΝΔ δεν έχει το λαϊκό έρεισμα που της έδωσε την κοινοβουλευτική πλειοψηφία του 2019 και οι εσωτερικές διαμάχες κλονίζουν επιπρόσθετα την κυβέρνηση.

Η τριχοτόμηση στο κόμμα και στην Κοινοβουλευτική Ομάδα και η ενδοκυβερνητική διάλυση με την παράδοξη υπερεξουσία των υφυπουργών και των πρωθυπουργικών συμβούλων επί των υπουργών, μαζί με την ισχύ των εξωκοινοβουλευτικών επί των εκλεγμένων, δημιουργούν σαθρό έδαφος και αστάθεια.

Η προσπάθεια να καταρτισθεί ο προϋπολογισμός του 2022 εξελίσσεται σε ωρολογιακή βόμβα, καθώς “τα νούμερα δεν βγαίνουν” χωρίς φόρους. Αυτό καθιστά αναγκαίες τις κάλπες το φθινόπωρο, αν η κυβέρνηση υπάρχει ως τότε.

Οι φλόγες οι συμφορές που αφήνουν πίσω τους δρομολογούν εξελίξεις.

Ούτως ή άλλως πάντως, ο Μητσοτάκης είχε αρχίσει ήδη να κάνει προεκλογική εκστρατεία- μέσα στο καλοκαίρι. Όταν δεν έκανε διακοπές…