Ενός λεπτού σιγή, Αχρείοι!

Του Γιώργου Βαρεμένου*

Η χώρα βιώνει μία ανείπωτη τραγωδία. Το πιο όμορφο τοπίο του κόσμου μετατρέπεται σε μαύρη έρημο. Τα σπίτια φλέγονται και οι περιουσίες εξαϋλώνονται. Πυροσβέστες ξαπλώνουν στην άσφαλτο αποκαμωμένοι και εξαντλημένοι και παιδιά μάχονται με τις κλάρες στα χέρια να αναχαιτίσουν τις πύρινες γλώσσες που καταπίνουν την ελληνική γή σε πρωτοφανή έκταση.

Την ίδια ώρα, μία μοιραία για τον τόπο κυβέρνηση και ένας μηχανισμός αδηφάγων και ξεδιάντροπων συμφερόντων, ακόμη και την τραγωδία ενός τόπου και ενός λαού ολόκληρου τις χειρίζονται όχι απλώς επικοινωνιακά, αλλά απροκάλυπτα προπαγανδιστικά. Δίπλα στις στάχτες, το φαιό της προπαγάνδας, με κοινό motto στα χείλη κοράκων ότι προέχει η ανθρώπινη ζωή — κι αυτό ως άθλιο υπονοούμενο ότι άλλοι δεν έβαλαν σε προτεραιότητα την ανθρώπινη ζωή. Την ώρα της τραγωδίας δεν υπάρχει χώρος για καταλογισμό και επιμερισμό ευθυνών.

Αυτοί όμως που ποδοπατούν την νοημοσύνη ενός λαού, ακόμη και στην ώρα του μαρτυρίου του, τί ακριβώς εννοούν; Ότι η τεράστια πληγή στο περιβάλλον δεν αφορά εκατομμύρια ζωές ή ακόμη και μελλούμενες ζωές; Μήπως θα έπρεπε, ως έσχατη ευθύνη απέναντι σ’ όσους μάχονται παίζοντας κορώνα-γράμματα την ζωή τους, να τηρήσουν έστω ενός λεπτού σιγή; Έτσι κι αλλοιώς, μετά θα συνεχίσουν πάνω στα αποκαΐδια να σπέρνουν την τοξικότητα της προπαγάνδας, με στόχο την διάβρωση ανθρώπινων ψυχών εν ονόματι της σωτηρίας των ζωών.

* Ο Γ. Βαρεμένος είναι βουλευτής Αιτωλοακαρνανίας και αναπληρωτής τομεάρχης Υγείας του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ.