Μια καλή ευκαιρία και πρόταση για τον κ. Μητσοτάκη κατά την επικοινωνία του με τον Γ.Γ. του ΝΑΤΟ

Του Βασίλη Σκουρή

Τι μπορεί να υπενθυμίσει ο Έλληνας πρωθυπουργός στον Γενς Στόλτενμπεργκ

Κατά την επικείμενη τηλεφωνική επικοινωνία του – όπως πληροφορεί το Μαξίμου – με τον Γ.Γ. του ΝΑΤΟ κ. Jens Stoltenberg, ο πρωθυπουργός κ. Μητσοτάκης έχει μια θαυμάσια ευκαιρία να του υπενθυμίσει ποια είναι η πάγια θέση της Ελλάδας ως προς τον ισχυρισμό ότι το ΝΑΤΟ «δεν μπορεί να παρέμβει σε διαφορές μεταξύ κρατών-μελών του».

Τη θέση αυτή είχε διατυπώσει ολοκληρωμένα ο τότε Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος, κατά την συνάντησή του με τον Γ.Γ. του ΝΑΤΟ στην Αθήνα, στις 10.10.2019. Το κρίσιμο απόσπασμα της δήλωσης του Προκόπη Παυλόπουλου έχει ως εξής:

«Σε ό,τι αφορά την Χώρα μου, η Ελλάδα έχει αποδείξει – και αποδεικνύει καθημερινά, κατά γενική ομολογία – πως αποτελεί υπόδειγμα συνεπούς και αποτελεσματικού Συμμάχου στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ, ως προς όλο το φάσμα των υποχρεώσεών της. Γι’ αυτό αξίζει την αναγνώριση και τον σεβασμό όλων των Συμμάχων της στο ΝΑΤΟ. Τούτο συνεπάγεται, μεταξύ άλλων, και τα εξής:

Πρώτον, η Συμμαχία μας, το ΝΑΤΟ, πρέπει να συμπαρασταθεί εμπράκτως στην Ελλάδα για την αντιμετώπιση του Προσφυγικού-Μεταναστευτικού ζητήματος, πάντοτε με γνώμονα τον σεβασμό της αξίας του Ανθρώπου.

Και, δεύτερον, η Συμμαχία μας, το ΝΑΤΟ, πρέπει να υπερασπισθεί εμπράκτως την Ελλάδα έναντι οιουδήποτε θα διανοείτο να προσβάλει τα Σύνορά της, την Επικράτειά της και την Κυριαρχία της, πολλώ μάλλον όταν πρόκειται για σύνορα και επικράτεια και της Ευρωπαϊκής Ένωσης, σύμφωνα με το πρωτογενές Ευρωπαϊκό Δίκαιο. Και όταν λέω έναντι οιουδήποτε το εννοώ στο ακέραιο, δοθέντος ότι αφορά ακόμη και μέλη του ΝΑΤΟ. Διότι οφείλουμε να ερμηνεύουμε τις διατάξεις του Διεθνούς Δικαίου περί οργάνωσης και λειτουργίας του ΝΑΤΟ όχι μόνο κατά το γράμμα τους αλλά, κατ’ εξοχήν μάλιστα, κατά το πνεύμα τους, το οποίο αναδεικνύεται από την ίδια την αποστολή της Συμμαχίας. Και το πνεύμα αυτό δεν ανέχεται, κατ’ ουδένα τρόπο, οιασδήποτε μορφής προσβολή των συνόρων, του εδάφους και της κυριαρχίας μέλους του ΝΑΤΟ, απ’ οπουδήποτε και αν προέρχεται. Υπό διαφορετική εκδοχή αποδυναμώνεται, και δη επικίνδυνα, το ίδιο το ΝΑΤΟ.»

ΑΠΟ ΤΟ IEIDISEIS.GR