Μνήμη Κρανιδιώτη

  Του Γιαννάκη Λ. Ομήρου

 Στις 14 Σεπτεμβρίου του 1999 συγκλονισμένοι και συντετριμμένοι πληροφορούμασταν τον αδόκητο θάνατο του Γιάννου Κρανιδιώτη και του γυιού του Νικόλα. Ένας ακούραστος και πρωτοπόρος αγωνιστής του Ελληνισμού, της Ελλάδας και της Κύπρου, έχανε τη ζωή του στις επάλξεις του καθήκοντος. Ένας λαμπρός Κύπριος, ένας επιφανής Έλληνας στην πιο παραγωγική και καρποφόρα περίοδο της ζωής του  έφυγε τόσο ξαφνικά και ανεπάντεχα.

Η απώλεια υπήρξε για την Κύπρο ιδιαίτερα δραματική αφού ο Γιάννος Κρανιδιώτης ήταν ο αδιαμφισβήτητος πρωταγωνιστής στην προώθηση της ευρωπαϊκής πορείας της Κύπρου αλλά και ο μόνιμος «πρέσβης» του Κυπριακού στην Αθήνα.

Η βαθιά επιστημονική του γνώση, η στέρεη πολιτική και ιδεολογική του συγκρότηση, η απόσταση ασφαλείας από την τρέχουσα και εν πολλοίς αγοραία αντίληψη της κομματικής ζωής, τον είχαν καθιερώσει ως μια σταθερή αξία στο χρηματιστήριο της πολιτικής ζωής από άποψη αποτελεσματικότητας και υψηλού πολιτικού ήθους.

Στόχος ζωής για τον Κρανιδιώτη, η ένταξη της Κύπρου στην Ε.Ε. Για το σκοπό αυτό υπήρξε ο εμπνευστής και ο καθοδηγητής σημαντικών πολιτικών πρωτοβουλιών της Ελληνικής Κυβέρνησης. Και για να μην ξεχνάμε. Πολιτικές και πρωτοβουλίες που από κάποιους στην Κύπρο μυκτηρίστηκαν και αφορίστηκαν.

Να τί προφητικά αναφέρει στο βιβλίο του « Η Ελληνική Εξωτερική Πολιτική – Σκέψεις και προβληματισμοί στο κατώφλι του 21ου αιώνα», που εκδόθηκε δύο μήνες μετά το θάνατο του.

«Τί θα γίνει, όμως, στην περίπτωση κατά την οποία εξαιτίας της τουρκικής αδιαλλαξίας δεν ευοδωθούν οι διαπραγματεύσεις για επίλυση του Κυπριακού πριν ολοκληρωθούν οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις; Η άποψη μας είναι ότι η Κύπρος και τότε θα πρέπει να γίνει μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, νομικά ολόκληρη, αλλά η πράξη προσχώρησης θα έχει εφαρμογή στο ελεύθερο τμήμα όσο διαρκεί η κατοχή. Η Ελλάδα εγγυάται αυτή την πορεία.

Οι προσπάθειες για την επίλυση του Κυπριακού θα πρέπει να συνεχιστούν και μετά την ένταξη της Κύπρου στην Ε.Ε., με την ελπίδα ότι θα εξευρεθεί δίκαιη και βιώσιμη λύση. Η Κύπρος δεν μπορεί να παραμένει όμηρος της Τουρκίας και να τιμωρηθεί για δεύτερη φορά εξαιτίας της τουρκικής πολιτικής. Πρέπει να γίνει συνείδηση ότι η επίλυση του Κυπριακού και η ευρωπαϊκή πορεία της Κύπρου εξυπηρετούν συγχρόνως ολόκληρο τον πληθυσμό της Κύπρου, Έλληνες και Τούρκους».

Ο Γιάννος Κρανιδιώτης δούλεψε με μεθοδικότητα και με ανεπανάληπτο πάθος για να γίνει ο στρατηγικός στόχος της ευρωπαϊκής  ενσωμάτωσης της Κύπρου χειροπιαστή πραγματικότητα. Συνδυάζοντας το λογισμό με το όνειρο.

Και μόνο γι’ αυτό έχουμε χρέος να τον θυμόμαστε.

Σημ: Ο Γ. Κρανιδιώτης έχασε τη ζωή του σε αεροπορικό δυστύχημα μαζί με το γιο του Νικόλα στις 14.9.1999.

Τέως Προέδρου της Βουλής των Αντιπροσώπων