Ντροπή! Τρίτη εβδομάδα που αναβάλλονται χημειοθεραπείες λόγω έλλειψης βασικού φαρμάκου

Ανακοίνωση της Δημ. Ευθύνης

Πάλι ντροπή. Πάλι οργή. Χωρίς ουσιαστικό λόγο πάλι φτάνουμε σε καταστάσεις που προσβάλουν τον άνθρωπο, ταλαιπωρούν τον πολίτη και θέτουν σε κίνδυνο την θεραπεία του ασθενούς.

Για άλλη μια φορά η ανευθυνότητα, η ανοργανωσιά και η έλλειψη συντονισμού -θα θέλαμε να πιστεύουμε, και όχι ενδιαφέροντος- προκαλούν προβλήματα και εντείνουν την αγωνία συνανθρώπων και συμπολιτών που ήδη έχουν πολύ μεγαλύτερα προβλήματα να υπερβούν.

Για Τρίτη βδομάδα αναβάλλονται προγραμματισμένες χημειοθεραπείες λόγω σοβαρών ελλείψεων στη διάθεση και διανομή του κυτταροστατικού φαρμάκου ετοποζίδη, όπως καταγγέλλει η Ελληνική Ομοσπονδία Καρκίνου (ΕΛΛΟΚ).

Α) Ρωτάμε κι εμείς ως Δημοκρατική Ευθύνη:

  1. Πως είναι δυνατόν να λείπει ένα φάρμακο που από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας χαρακτηρίζεται ως Βασικό Φάρμακο, κάτι που σημαίνει ότι πρέπει να υπάρχει σε υπερεπάρκεια καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου;
  2. Πώς είναι δυνατόν και ποιος ευθύνεται που υπάρχουν ελλείψεις την ώρα που ήδη προ μηνών το φάσμα των ελλείψεων είχε προβλεφθεί και επισημανθεί εγκαίρως τόσο από τις αρμόδιες υπηρεσίες όσο και από τους φορείς των καρκινοπαθών συμπολιτών μας;

Β) Απαιτούμε:

  1. Όσοι στο υπουργείο Υγείας και στον ΕΟΦ είναι υπεύθυνοι για την προμήθεια και διανομή του φαρμάκου να σπεύσουν άμεσα (κοινώς, να ΤΣΑΚΙΣΤΟΥΝ) να αντιμετωπίσουν το πρόβλημα της έλλειψης ώστε να συνεχιστούν οι χημειοθεραπείες.
  2. Αμέσως αφού αντιμετωπιστεί το πρόβλημα να διενεργηθεί μια κανονική, ουσιαστική και όχι προσχηματική, όπως συχνά συμβαίνει, ΕΔΕ και να δοθεί επαρκής και εμπεριστατωμένη εξήγηση του πώς βρεθήκαμε σε αυτήν την απαράδεκτη κατάσταση και ποιοι ευθύνονται για αυτό.
  3. Να εκπονηθεί ενδελεχές και ολοκληρωμένο πλάνο για αποφυγή και αντιμετώπιση παρόμοιων καταστάσεων στο μέλλον, με τη συμμετοχή και των φορέων των καρκινοπαθών.
  4. Μια επίσημη συγγνώμη για αυτή την απαράδεκτη και αδικαιολόγητη κατάσταση, αν και τελευταία αντιλαμβανόμαστε ότι η συγγνώμη αποκλείεται από ένα σύστημαπου θεωρεί εαυτόν εκ προοιμίου τέλειο, άμεμπτο και ακαταλόγιστο. Για παραιτήσεις, δεν το συζητάμε, αυτές κι αν αποκλείονται…

Γ) Καλούμε τέλος

την αρμόδια Εισαγγελία να επιληφθεί του θέματος πάραυτα και αυτεπαγγέλτως χωρίς να αναμένει να υπάρξουν σχετικές καταγγελίες από τους άμεσα ενδιαφερόμενους και ταλαιπωρούμενους πολίτες.