Οι αντοχές της οικονομίας δεν είναι απεριόριστες

Του Δημήτρη Παπακωνσταντίνου 

Είναι ανάγκη να πετύχουν τούτα τα περιοριστικά μέτρα. Πρέπει ο καθένας να αναλάβει τις ευθύνες που του αναλογούν. Και οι επιχειρηματίες και οι πολίτες αυτής της χώρας, αλλά και το κυβερνητικό επιτελείο που ασχολείται με την υγειονομική κρίση.

Οι περιορισμοί κυκλοφορίας το βράδυ και η καθολική χρήση μάσκας προφανώς ενοχλούν και την καθημερινότητα, αλλά και την οικονομική δραστηριότητα. Ωστόσο, δεν θα φέρουν την καταστροφή.

Αντιθέτως, ένα νέο lockdown μπορεί να αποβεί μοιραίο για έναν μεγάλο αριθμό επιχειρήσεων, αλλά και για τους εργαζόμενους που ήδη δέχονται μεγάλο πλήγμα. Ένα πλήγμα το οποίο δεν αποτυπώνεται ακόμη ξεκάθαρα στα απολογιστικά στοιχεία που βγαίνουν στο φως της δημοσιότητας.

Η ανεργία “καλύπτεται” εν μέρει μέσα από τα μέτρα στήριξης που απαιτούν τη διατήρηση του αριθμού των εργαζομένων, αλλά και μέσα από έναν κρίσιμο δείκτη της έρευνας εργατικού δυναμικού: την εκρηκτική αύξηση (πάνω από 100.000) του αριθμού όσων πλέον δηλώνουν “μη ενεργός πληθυσμός”. Δηλαδή αυτών που παραιτήθηκαν από την προσπάθεια εύρεσης μίας θέσης εργασίας, ειδικά από τον κλάδο των υπηρεσιών.

Το ίδιο συμβαίνει και με τα “λουκέτα”. Δεν αυξάνονται και γιατί τα μέτρα στήριξης επιτρέπουν τη διατήρηση εν ζωή -έστω και στον… “αναπνευστήρα”- της μεγάλης μερίδας του επιχειρηματικού κόσμου που δέχεται πλήγμα.

Ωστόσο, ο πρωθυπουργός έκανε σαφές, αλλά και το οικονομικό επιτελείο δηλώνει κατ’ επανάληψη, πως τα μέτρα στήριξης δεν είναι απεριόριστα. Το πιθανότερο είναι να αυξηθούν πέραν των 24 δισ. ευρώ που προβλέπει το Προσχέδιο Προϋπολογισμού, αφού οι περιορισμοί συνεχίζονται και ίσως ενταθούν (έστω και σε τοπικό επίπεδο).

Παρ’ όλα αυτά, το υψηλό χρέος και η ανάγκη της χώρας να έχει καλό “πρόσωπο” στις αγορές και τον επόμενο χρόνο περιορίζουν τις δυνατότητες.

Έχει, λοιπόν, έρθει η ώρα της υπευθυνότητας. 

Είναι, επίσης, η ώρα προετοιμασίας της επόμενης μέρας. Η ανάκαμψη πρέπει να δομηθεί από τώρα με συνεκτικό σχέδιο που θα οδηγήσει σε μείωση της εξάρτησης από τον τουρισμό, επανακατάρτιση των ανέργων και ολοκλήρωση των μεταρρυθμίσεων που θα δώσουν νέα πνοή ανάπτυξης της χώρας και έτσι το περιθώριο μόνιμης μείωσης φόρων και εισφορών.

ΑΠΟ ΤΟ CAPITAL.GR