Του Πέτρου Μηλιαράκη*
Ο έγκριτος βρετανικός Guardian στις 19-20 Αυγούστου, με σαφή αναφορά ότι: “Afghanistan is the victim of back-to-back mistakes,” όπερ μεθερμηνευόμενο σημαίνει ότι το Αφγανιστάν είναι θύμα λαθών ,επισημαίνει το αδιανόητο, ότι ήταν υπόθεση περίπου ενός μήνα για να υπάρξει πολιτική λύση στο Αφγανιστάν!
Η καθυστέρηση απόσυρσης των ΗΠΑ απο το Αφγανιστάν για έναν μόνο μήνα, θα μπορούσε να σημαίνει ειρήνη στο Αφγανιστάν επισημαίνει ο έγκριτος Guardian και δίνει αυτόν τον τίτλο, εμμένοντας στο να προβάλλεται η άποψη ότι ήταν βιαστική η απόσυρση των ΗΠΑ.
Ο τίτλος είναι σαφής: Delaying US exit a month could have ment peace in Afghanistan…
Το εντυπωσιακό είναι ότι, για την διαπίστωση αυτή, ο Guardian φιλοξενεί τις απόψεις κορυφαίας πολιτικού του Αφγανιστάν, της Fawzia Koofi.
Η Koofi είναι Αφγανή πολιτικός ,πρώτη γυναίκα αντιπρόεδρος του Κοινοβουλίου, και ακτιβίστρια για τα δικαιώματα των γυναικών , και έχει υποστεί εναντίον της δύο απόπειρες δολοφονίας…
Σύμφωνα δε με τις δηλώσεις της Koofi, η «χαοτική απόσυρση» των ΗΠΑ («chaotic withdrawal») όπως τη χαρακτηρίζει, υπονομεύει το κύρος και την επιρροή τους στην περιοχή.
Και επισημαίνει:
«Ο Πρόεδρος Biden θα μπορούσε να καθυστερήσει για να περιμένει μια πολιτική διευθέτηση – ακόμη και για έναν ακόμη μήνα…θα μπορούσαν να είχαν καταλήξει σε συμφωνία» και τονίζει : «Όλοι θέλουμε να φύγουν οι διεθνείς δυνάμεις…Δεν είναι βιώσιμο ή λογικό από οποιαδήποτε άποψη να υπάρχει μια ξένη δύναμη…Αν οι Αμερικανοί παρέμεναν πιέζοντας τους Ταλιμπάν και χρησιμοποιούσαν όλες τις πηγές πίεσης εναντίον τους, τότε νομίζω ότι θα είχαν καταλήξει σε μια διαπραγματευτική διευθέτηση».
Εάν η εκτίμηση αυτή είναι ακριβής,τότε εγείρονται ζητήματα για «ποιό λόγο» η αμερικανική Διοίκηση επέλεξε τον τρόπο αυτό της απόσυρσης, μιας κατ´ουσίαν χαοτικής απόσυρσης.
Εκείνο όμως που κυρίως έχει σημασία από την συγκεκριμένη δημοσίευση είναι το κυρίαρχο θέμα που προκύπτει ότι:
«Οι γυναίκες αισθάνονται εγκαταλελειμμένες. Οι άνδρες αισθάνονται εγκαταλελειμμένοι. οι γυναίκες νιώθουν προδομένες. Οι παγκόσμιοι ηγέτες δεν ήταν ειλικρινείς σε αυτό που είπαν ». (“Women feel abandoned; men feel abandoned; women feel betrayed. World leaders were not honest in what they said.” )
Η Αμερική σύντομα θα κληθεί να δώσει εξηγήσεις γιατί εμπλέκεται, όπως εμπλέκεται, στα διεθνή δρώμενα και στο παγκόσμιο γίγνεσθαι παριστάμενη ως εγγυητής των ατομικών δικαιωμάτων και των δημοκρατικών θεμελιωδών ελευθεριών,με τελική εκτίμηση ότι το «οικονομικό κόστος» είναι η προϋπόθεση εμμονής για την υπεράσπιση των αρχών και αξιών του λεγόμενου δυτικού πολιτισμού.
Για το Αφγανιστάν δε το ζήτημα που κυριαρχεί δεν είναι μόνο οι συνθήκες πλήρους και ουσιαστικής ανυπαρξίας δημοκρατικού πολιτεύματος, ή οι συνθήκες οικονομικής διαβίωσης, αλλά πρωτίστως το κυρίαρχο ζήτημα είναι για το σύγχρονο νομικό και πολιτικό πολιτισμό, η δραματική κατάσταση απαξίωσης του προσώπου και ευτελισμού που ζουν κυρίως οι γυναίκες, σε όλα τα επίπεδα των ατομικών δικαιωμάτων και ελευθεριών, με πρόταγμα την ελεύθερη ανάπτυξη της προσωπικότητας τους!.. Κάθε πολιτισμένος άνθρωπος οφείλει να είναι στο πλευρό αυτών των γυναικών. Το ζήτημα δεν έχει μόνο προδήλως πολιτικές διαστάσεις! Το ζήτημα κατ´εξοχήν είναι ανθρωπιστικού δικαίου!
* Ο Πέτρος Μηλιαράκης δικηγορεί στα Ανώτατα Ακυρωτικά Δικαστήρια της Ελλάδας και στα Ευρωπαϊκά Δικαστήρια του Στρασβούργου και του Λουξεμβούργου (ECHR και GC-EU).