Οι δικαστές δεν παράγουν πλούτο

Του Αλέκου Παπαδόπουλου

Δεν συμφωνώ με την απόφαση της Κυβέρνησης να διευρύνει την απόφαση του ΣτΕ να καταβάλει τα επιδικασθέντα ποσά και σε όσους δεν τα διεκδίκησαν δικαστικά. Το ζήτημα είναι ηθικό, πολιτικό και οικονομικό. Τα 4 δισ. ευρώ, πλέον των αναμενομένων των συνταξιούχων του Δημοσίου, δεν είναι στραγάλια για μια χώρα με δημόσιο χρέος οσονούπω 200% του ΑΕΠ, με μύρια, εκτός των άλλων, οικονομικά προβλήματα να την κατακλύζουν.

Η γενικευμένη εφαρμογή φαίνεται δίκαιη και ηθική πολιτική πράξη. Αλλά δεν είναι με κριτήριο το μείζον δημόσιο συμφέρον. Για μια χώρα που υποδύεται ότι ξέφυγε από το 10ετές χρεοστάσιο.  Για μια χώρα με αποξηραμένη οικονομία, που τώρα πασχίζει να αναθερμάνει η Κυβέρνηση μέσα σε συνθήκες γεωπολιτικής αβεβαιότητας.

Βέβαια παραγωγός αιτία της λανθασμένης πολιτικής κυβερνητικής απόφασης είναι η δικαστική απόφαση. Πιστεύω ότι σε τέτοια θέματα οι δικαστές οφείλουν να λαμβάνουν υπόψη τους τη μεγάλη εικόνα της δύσκολης κατάστασης της χώρας και όχι μόνο το περίπλοκο και πολλές φορές θολό νομικό επιχείρημα.

Επίσης γνώριζαν εξ αρχής ότι η καταβολή δεν θα περιοριζόταν μόνο σε αυτούς που προσέφυγαν, όπως γράφει η απόφαση, αλλά το εθισμένο 10ετίες πολιτικό μας θα υπέκυπτε για άλλη μια φορά στη γνωστή λαϊκίστικη δάνεια γαλαντομία.

Ελπίζω η Κυβέρνηση να αναθεωρήσει την απόφαση της για να μη καταγραφεί ως ομοία των προηγούμενων.


* Ο κ. Αλέκος Παπαδόπουλος, είναι πρώην Υπουργός Οικονομικών

AΠΟ ΤΟ CAPITAL.GR