Ο «Θείος Βάνιας» σε σκηνοθεσία του Δημήτρη Καραντζά

Ο Θείος Βάνιας. Το εμβληματικό έργο του Τσέχωφ ανεβαίνει με το νέο έτος στο Θέατρο Προσκήνιο. Στον Θείο Βάνια ο Τσέχωφ με οξυδέρκεια, χιούμορ και συμπόνοια γράφει τέσσερις σκηνές/τέσσερις παρτίδες, στις οποίες συμπυκνώνει όλη την υπαρξιακή αγωνία και το ατελές της ανθρώπινης φύσης. 

Αφορμή γι’ αυτο το ανέβασμα γίνεται ένα τραπέζι, ένας υπαρξιακός τόπος όπου τα πρόσωπα καταναγκασμένα να συνυπάρχουν ή σα ριγμένα από πάντα εκεί καλούνται να αναμετρηθούν με τη ματαίωση, τις ψευδαισθήσεις και να αποπειραθούν να συμφιλιωθούν με τη ζωή.  Το τεράστιο αυτο τραπέζι ως αίθουσα πρωινού ή ως ένα παρατηρητήριο ζωής ή ως ένας τόπος που τα πρόσωπα ανεβαίνουν για να δοκιμάσουν τη διαφυγή τους από την καθημερινότητα ενώπιον των υπολοίπων “καλεσμένων”. 

Τα πρόσωπα του Τσεχωφ, καθηλωμένα, καθισμένα περιμετρικά τρώνε βουλιμικά, πίνουν τσάι, παλεύουν να ξανανιώσουν και φαντασιώνονται την ομορφιά της ζωής σε μια χορογραφία των μικροπραγμάτων. Ένας ύμνος στη συμφιλίωση με το αδιέξοδο, κι ένας χορός ανθρώπων που προσπαθεί να απαλλαγεί από την επίπονη αναζήτηση της ουτοπίας.  

Μετάφραση: Χρύσα Προκοπάκη
Σκηνοθεσία: Δημήτρης Καραντζάς
Σκηνικά: Μαρία Πανουργιά
Κοστούμια: Ιωάννα Τσάμη
Μουσική: Δημήτρης Καμαρωτός
Κίνηση: Τάσος Καραχάλιος
Φωτισμοί: Λευτέρης Παυλόπουλος
Βοηθός σκηνοθέτη: Παναγιώτης Γκιζώτης
Φωτογραφίες: Ανδρέας Σιμόπουλος
Artwork: Γκέλυ Καλαμπάκα, Ιάσων Οικονόμου
Παραγωγή: ΤΟ ΘΕΑΤΡΟΕπικοινωνία & Δημόσιες Σχέσεις: Όλγα Παυλάτου

Διανομή Χρήστος Λούλης – Βάνιας Ξένια Καλογεροπούλου – Μαρία Βασίλιεβνα Νίκος Χατζόπουλος – Σερεμπριακώφ Θεοδώρα Τζήμου – Έλενα Αντρέεβνα Ηρώ Μπέζου – Σόνια Φιντέλ Ταλαμπούκας – Άστρωφ Μαρία Φιλίνη – Μαρίνα Αντώνης Αντωνόπουλος – Τελιέγκιν

Πρεμιέρα: 26 Ιανουαρίου 2022
Παραστάσεις: Πέμπτη & Πaρασκευή στις 21:00, Σάββατο στις 17:00 και στις 21:00 & Κυριακή στις 19:00
Εισιτήρια: 20€ και 15€ ΦΟΙΤΗΤΕΣ, ΑΝΕΡΓΟΙ, ΑΜΕΑ
Προπώλησηviva.gr

Θέατρο Προσκήνιο
Διεύθυνση: Καπνοκοπτηρίου 8, Αθήνα
Τηλέφωνο: 2108256838