Toυ Βασίλη Σκουρή
Πέντε ερωτήσεις-απαντήσεις για τα όσα επέρχονται στην Κουμουνδούρου.
Με τη μάχη για την ηγεσία ξεκινάει η πορεία προς τη …διάσπαση του ΣΥΡΙΖΑ. Μετά τη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής θα ξεκινήσει η κατάθεση των υπολοίπων υποψηφιοτήτων, με στόχο η Κουμουνδούρου να εκλέξει πρόεδρο τον Δεκέμβριο, παρότι η πιθανότερη εξέλιξη μετά είναι η διάσπαση του κόμματος.
ΠΟΙΟΙ ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΥΠΟΨΗΦΙΟΙ; Ο Στέφανος Κασσελάκης, ο Σωκράτης Φάμελλος και ο Παύλος Πολάκης σίγουρα. Ο Νίκος Παππάς θα λάβει την απόφασή του την εβδομάδα που έρχεται, αναλόγως των μετρήσεων που θα υπάρχουν, η Ρένα Δούρου το σκέφτεται, ο Νίκος Φαραντούρης το επιθυμεί και επιδιώκει να είναι υποψήφιος ακόμα και προκειμένου να καταγραφεί, ενώ ο Απόστολος Γκλέτσος μάλλον θα είναι ο …Κανελλάκης του ΣΥΡΙΖΑ, καθώς όλα δείχνουν πως τελικά δεν θα είναι υποψήφιος. Η πόλωση που θα υπάρχει μεταξύ «87» και «Κασσελίστας» και με δεδομένη την υποψιότητα Πολάκη, δεν αφήνει ουσιαστικό έδαφος για οποιαδήποτε άλλη υποψηφιότητα, αποτρέποντας έτσι τον «πληθωρισμό υποψηφίων» που θα υπήρχε.
ΓΙΑΤΙ ΟΙ «87» ΚΑΤΕΛΗΞΑΝ ΣΤΟΝ ΦΑΜΕΛΛΟ; Ο πετυχημένος -και …καθαιρεθείς από τον Στέφανο Κασσελάκη- πρώην πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας ενώνει ψηφοφόρους πέραν των «87», καθώς είναι αρκετά δημοφιλής στους ψηφοφόρους του κόμματος, κάτι που φάνηκε και από τα πυκνά χειροκροτήματα που έλαβε στο τελευταίο Συνέδριο, στο οποίο στήριζε τον Στέφανο Κασσελάκη, συμβάλλοντας αποφασιστικά στην εδραίωσή του στην εξουσία. Στην κατάσταση που υπάρχει στον ΣΥΡΙΖΑ και σε σύγκριση με τον Στέφανο Κασσελάκη ο Σωκράτης Φάμελλος ξεχωρίζει ως προς την κατάρτισή του και τη σοβαρότητά του, με αποτέλεσμα πολλοί να πιστεύουν πως μπορεί να σταματήσει τη ρευστοποίηση του ΣΥΡΙΖΑ, ώστε να ξεκινήσει η αντεπίθεσή του, αλλά και να κρατήσει ενωμένο το χώρο. Το στοίχημα για τον Σ. Φάμελλο είναι να εξασφαλίσει τη στήριξη όλων των στελεχών του «87», καθώς κάποιοι του καταλογίζουν ότι στήριξε τον Στέφανο Κασσελάκη μέχρι αυτός να τον καθαιρέσει από τη θέση του προέδρου της ΚΟ, καθώς και ότι ποτέ δεν του είχε ασκήσει έως τότε κριτική για τα πεπραγμένα του. Να σημειώσουμε ότι η Όλγα Γεροβασίλη αρνήθηκε να μπει στη συζήτηση να είναι υποψήφια για την ηγεσία, ενώ κάποια στιγμή εξετάστηκε και η υποψηφιότητα του Γιώργου Βασιλειάδη, πρώην αναπληρωτή γραμματέα του κόμματος.
ΜΠΟΡΕΙ ΤΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΝΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΕΙ ΘΡΥΑΛΛΙΔΑ ΕΞΕΛΙΞΕΩΝ; Ναι. Ιδίως αν οι «Κασσελίστας» επιμείνουν πως το Συνέδριο πρέπει να επαναφέρει τον αποπεμφθέντα Στέφανο Κασσελάκη εκ νέου στην προεδρία του κόμματος. Μια τέτοια επιμονή ενδεχομένως να μεταφέρει το ζητούμενο της ενότητας και τις έκτακτες εξελίξεις πριν την εκλογή προέδρου. Η διαχείριση των οικονομικών επίσης αναμένεται να δημιουργήσει σοβαρές τριβές, ενώ ουδείς μπορεί να γνωρίζει τι θα πράξει όποιος δει ότι δεν έχει ελπίδες επικράτησης ή πιθανότητες να περάσει στο δεύτερο γύρο.
ΤΙ ΘΑ ΠΡΑΞΕΙ Ο ΑΛΕΞΗΣ ΤΣΙΠΡΑΣ; Το ποιος θα εκλεγεί πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ θα αποτελέσει μείζον θέμα για τον ίδιο τον ιστορικό ηγέτη του χώρου. Αν ο Στέφανος Κασσελάκης εκλεγεί ασφαλώς και θα ερμηνευτεί ως ήττα του τέως προέδρου, ενώ αν επικρατήσει ο Σωκράτης Φάμελλος είναι σαφές πως οι εξελίξεις θα είναι ραγδαίες.
Η ΠΡΟΕΚΛΟΓΙΚΗ ΠΕΡΙΟΔΟΣ ΚΑΙ Η ΚΟΝΤΡΑ ΜΕ ΤΟ ΠΑΣΟΚ: Η περίοδος έως την εκλογή προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ ενδέχεται να κλείσει το θέμα του δεύτερου κόμματος στη Βουλή. Εάν πχ η συμμετοχή στην εκλογή προέδρου στο ΠΑΣΟΚ είναι πολύ μεγάλη ίσως η μάχη για τη δεύτερη θέση θα έχει πιθανότατα κριθεί. Ακόμα δυσκολότερα θα γίνουν τα πράγματα για την Κουμουνδούρου εάν το νέο πρόσωπο που θα εκλεγεί στην ηγεσία της Χαριλάου Τρικούπη προβεί σε γενναίο άνοιγμα προς το χώρο της κεντροαριστεράς.
(Το κείμενο έχει γραφτεί για την εφημερίδα Στο Καρφί που κυκλοφορεί από το Σάββατο)
AΠΟ ΤΟ DNEWS