Ο Γ. Λαβράνος πίσω από την KRIKEL – Πώς επιχειρήθηκε η εξαπάτηση της Βουλής

Του Στέλιου Κούλογλου

Στοιχεία ηλεκτρονικών επικοινωνιών που φέρνει σήμερα στο φως το TVXS αποκαλύπτουν ότι οι επιχειρηματίες Γιάννης Λαβράνος και Φέλιξ Μπίτζιος, κεντρικά πρόσωπα στο σκάνδαλο των υποκλοπών, τα οποία σχετίζονται άμεσα ή έμμεσα με τον παραιτηθέντα ανιψιό του πρωθυπουργού Γρηγόρη Δημητριάδη, είναι εκείνοι που βρίσκονται πίσω από την εταιρεία KRIKEL , η οποία τα τελευταία τρία χρόνια έχει σκανδαλωδώς εξασφαλίσει «απόρρητες» συμβάσεις πολλών εκατομμυρίων από το Ελληνικό Δημόσιο.

Παράλληλα, τα στοιχεία που εξασφάλισε το TVXS δείχνουν πως ο διαχειριστής της εταιρείας KRIKEL, Σταμάτης Τριμπάλης, κατά την κατάθεσή του στην Εξεταστική Επιτροπή της Βουλής στις 22 Σεπτεμβρίου 2022, προσπάθησε με πλαστά επιχειρήματα να παραπλανήσει τους βουλευτές για το ρόλο των Λαβράνου και Μπίτζιου στην KRIKEL. Δεδομένου ότι οι βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας επανειλημμένα δεν έχουν συναινέσει στο αίτημα των βουλευτών της αντιπολίτευσης να προσέλθουν ως μάρτυρες στην Εξεταστική οι Μπίτζιος και Λαβράνος, οι σημερινές αποκαλύψεις δεν αφήνουν περιθώριο για να συσκοτισθεί περισσότερο η υπόθεση.

Η κατάθεση Τριμπάλη

Σύμφωνα με διασταυρωμένες πληροφορίες, ο μηχανικός στο επάγγελμα Σταμάτης Τριμπάλης καταθέτοντας στην Εξεταστική Επιτροπή της Βουλής στις 22 Σεπτεμβρίου δήλωσε στους βουλευτές πως είναι διαχειριστής, αλλά και ιδιοκτήτης της εταιρείας KRIKEL.

Υποστήριξε πως ήταν εκείνος που αγόρασε την KRIKEL το φθινόπωρο του 2017 από την αρχική της ιδιοκτήτρια, την Ελένη Κρητσωτάκη και πως είναι εκείνος που ίδρυσε το Μάιο του 2017 την κυπριακή ENEROSS HOLDINGS LIMITED, η οποία είναι ο κάτοχος του 100% των μετοχών της εταιρείας KRIKEL.

Ομως, στοιχεία που διαθέτει στην κατοχή του το TVXS αποκαλύπτουν την άμεση σχέση των Γιάννη Λαβράνου και Φέλιξ Μπίτζιου με την KRIKEL και τεκμηριώνουν την προσπάθεια εξαπάτησης της Εξεταστικής Επιτροπής της Βουλής στις 22 Σεπτεμβρίου από τον Σταμάτη Τρίμπαλη.

Αρχικά δείχνουν το πως στις αρχές Οκτωβρίου 2017 οι Λαβράνος και Μπίτζιος προετοίμασαν την τοποθέτηση του Πολωνού Pelczar Stanislaw ως εκπροσώπου της ENEROSS HOLDINGS LIMITED και διαχειριστή της KRIKEL.

Σύμφωνα με το Γενικό Εμπορικό Μητρώο (ΓΕΜΗ) η πώληση της KRIKEL από την Κρητσωτάκη στην ENEROSS έγινε στις 13 Οκτωβρίου του 2017.

Ηλεκτρονικές επικοινωνίες της 3ης Οκτωβρίου 2017 και 9ης Οκτωβρίου 2017 που έχουν περιέλθει σε γνώση του TVXS μέσω της δημοσιογραφικής έρευνας, δείχνουν ότι οι Λαβράνος και Μπίτζιος λάμβαναν γνώση των νομιμοποιητικών εγγράφων του Πολωνού δικηγόρου Pelczar Stanislaw, προκειμένου να τον τοποθετήσουν ως διαχειριστή της KRIKEL, κάτι που έγινε στις 13/10/2017. Δηλαδή οι Λαβράνος και Μπίτζιος είχαν ενεργή συμμετοχή στην τοποθέτηση του Πολωνού δικηγόρου.

Στην πρώτη επικοινωνία της 3ης Οκτωβρίου 2017 ο Μπίτζιος ενημερώνει τον Λαβράνο για mail του Πολωνού με το οποίο τους γνωστοποιούσε τα στοιχεία του διαβατηρίου του και τα στοιχεία της κυπριακής του έδρας. Στο εν λόγω mail ο Pelczar Stanislaw ανέφερε ακόμη: «Ενημερώστε με εάν θα είστε διαθέσιμοι να συναντηθούμε την επόμενη εβδομάδα στην Αθήνα όταν θα είναι καλύτερο για εσάς».

Στη δεύτερη επικοινωνία στις 9 Οκτωβρίου 2017 ο κ.Μπίτζιος στέλνει στον κ.Λαβράνο δύο mail του Πολωνού. Στο πρώτο που κοινοποιείται στις 8:19 το πρωί εμπεριέχονται το Lease Αgreement του Πολωνού δικηγόρου στην Κύπρο, το βιογραφικό του και τα στοιχεία του διαβατηρίου του. Το εν λόγω mail συνοδεύεται με σχόλιο του Μπίτζιου προς το Λαβράνο που αναφέρει σε Greeklish τη φράση «άμεση εξυπηρέτηση» (Amesi exipiretisi).

Στο δεύτερο mail, που στέλνεται στις 3:11 το απόγευμα της ίδιας ημέρας, ο Λαβράνος ενημερώνεται από τον Μπίτζιο για το ελληνικό ΑΦΜ του Πολωνού. «Αγαπητέ Φέλιξ, επισυνάπτεται ο ελληνικός ΑΦΜ μου με τα ονόματα των γονιών μου. Χαιρετισμούς. Στάνισλαβ», αναφέρεται στο επίμαχο mail.

Ο επιχειρηματίας Φέλιξ Μπίτζιος

Tα ανωτέρω mail δείχνουν το πως οι Λαβράνος και Μπίτζιος μεθόδευσαν το στήσιμο της KRIKEL, τοποθετώντας ως διαχειριστή τον Pelczar Stanislaw, ο οποίος ήταν και εκείνος που υπέγραψε και την πρώτη απόρρητη σύμβαση της KRIKEL με την Ελληνική Αστυνομία για το σύστημα TETRA στις 29 Ιουνίου 2018. Αξίζει δε να σημειωθεί πως η σύμβαση αυτή δεν πληρώθηκε επί ΣΥΡΙΖΑ, αλλά επί Νέας Δημοκρατίας, με την κυβέρνηση μάλιστα Μητσοτάκη να την επεκτείνει.

Η KRIKEL και η AVIS

Αλλά και άλλα στοιχεία δείχνουν πως ακόμη και το 2018 ο κ.Μπίτζιος είχε ενεργή ανάμιξη στην KRIKEL του κ.Λαβράνου. Είναι χαρακτηριστικό πως τον Απρίλιο του 2018 η KRIKEL επιθυμούσε να αποκτήσει με leasing εταιρικά οχήματα. Τη σχετική προσφορά από την AVIS τη ζητά στο όνομα της KRIKEL η γραμματέας του Φέλιξ Μπίτζιου, Λίνα Κατσούδα.

Στις 16/4/2018 ο Key Account Manager της AVIS στέλνει mail στην κυρία Κατσούδα στο οποίο αναγράφονται τα εξής:

«ΠΡΟΣ: KRIKEL MON. IKE ΘΕΜΑ : «ΠΡΟΣΦΟΡΑ ΜΙΣΘΩΣΗΣ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟΥ». Αγαπητή κυρία Κατσούδα , Ευχαριστούμε για το ενδιαφέρον που εκφράσατε για Μακροχρόνια Ενοικίαση Αυτοκινήτου από την εταιρεία μας. Σε συνέχεια του αιτήματός σας, επισυνάπτουμε ενδεικτική προσφορά. Είμαστε στη διάθεσή σας για κάθε διευκρίνιση. Με εκτίμηση, Α.Κ. Key Account Manager».

ΑΠΟ ΤΟ TVXS