Ποιος προκάλεσε τις εκρήξεις στους αγωγούς ίσως να μην το μάθουμε ποτέ: Ένα βήμα πιο κοντά στον πόλεμο;

Του Μιχάλη Ψύλου

Σαμποτάζ ή δολιοφθορά, σε απλά ελληνικά. Αυτή είναι η αιτία της διαρροής στους ρωσικούς αγωγούς φυσικού αερίου Nord Stream 1 και 2 κοντά στο νησί Μπόρνχολμ της Δανίας, στη Βαλτική.

Οι σεισμολογικοί σταθμοί της περιοχής είχαν καταγράψει σεισμική δραστηριότητα πριν ανακαλυφθούν οι διαρροές στους δύο αγωγούς. Σύμφωνα με τους σεισμολόγους, αυτή η σεισμική δραστηριότητα σχετίζεται αναμφίβολα με εκρήξεις. Τα σεισμικά δεδομένα κατέστησαν σαφές ότι οι εκρήξεις στους αγωγούς έγιναν στο νερό, αναφέρει το Σουηδικό Σεισμικό Δίκτυο του Πανεπιστημίου της Ουψάλα.

Για «δολιοφθορά» μίλησε η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, προειδοποιώντας πως θα υπάρξει «η ισχυρότερη πιθανή απάντηση» σε περίπτωση που δεχθούν επίθεση ενεργειακές υποδομές στην ΕΕ.

  • Δανία, Σουηδία Πολωνία και Γερμανία λένε το ίδιο: Όλο και περισσότερες χώρες καταλήγουν στο συμπέρασμα ότι υπάρχει μια εσκεμμένη επίθεση πίσω από τις διαρροές στους αγωγούς Nord Stream.

Δεν υπάρχουν ακόμη πληροφορίες για το ποιος βρίσκεται πίσω από το σαμποτάζ. Όπως αναφέρει το «Spiegel», η CIA είχε προειδοποιήσει το Βερολίνο για δολιοφθορές στους αγωγούς, από το καλοκαίρι.

Το Κίεβο κατηγορεί ευθέως τη Μόσχα για το σαμποτάζ. Αλλά και η Μόσχα μιλάει για δολιοφθορά. Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πεσκόφ είπε ότι δεν μπορεί πλέον να αποκλειστεί κανένα ενδεχόμενο.

Σε ανύποπτο χρόνο πάντως, στις 7 Φεβρουαρίου, ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπαιντεν, κατά τη διάρκεια της κοινής συνέντευξης Τύπου με τον γερμανό καγκελάριο Όλαφ Σολτς στον Λευκό Οίκο, είχε καταστήσει σαφές ότι εάν η Ρωσία εισέβαλε στην Ουκρανία, οι ΗΠΑ θα χτυπούσαν τον Nord Stream με τέτοιο τρόπο ώστε να τον καταστήσουν ανύπαρκτο.

Στην αντίρρηση του δημοσιογράφου για τη γερμανική δικαιοδοσία υποδομών, ο πρόεδρος σχολίασε απότομα: «Σας υπόσχομαι, θα μπορέσουμε να το κάνουμε».

  • Ποιος προκάλεσε τις εκρήξεις στους αγωγούς ίσως να μην το μάθουμε ποτέ. Αλλά η ζημιά έχει γίνει. Και θα ανεβάσει και πάλι τις τιμές του φυσικού αερίου.

Οταν μάλιστα η αγορά για μέρες τιμολογούσε για μια πιθανή προσπάθεια κατευνασμού της Ρωσίας προς την ΕΕ, ανοίγοντας εκ νέου ένα τμήμα του Nord Stream 1. Εάν ναι, γιατί να χτυπηθεί αυτή η υποδομή; Αυτή τη στιγμή πάντως, είναι αδύνατον να εκτιμηθεί ο χρόνος αποκατάστασης της λειτουργίας τριών υποθαλάσσιων γραμμών των αγωγών.

Το ΝΑΤΟ παρακολουθεί την κατάσταση «πολύ στενά», λένε κύκλοι της Συμμαχίας. Το μόνο σίγουρο είναι ότι είμαστε ένα βήμα πιο κοντά στον πόλεμο. Στην καρδιά της Ευρώπης. Και όχι μόνο στην Ουκρανία …

ΑΠΟ ΤΗΝ ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ