Ο εκλεκτός της Μέρκελ Αρμιν Λάσετ νέος Πρόεδρος του Χριστιανοδημοκρατικού κόμματος

Του Μιχάλη Ψύλου

Με 521 ψήφους σε σύνολο  991 ο Αρμιν Λάσετ πρωθυπουργός της Βόρειας Ρηνανίας -Βεστφαλίας και «εκλεκτός» της Αγκελα Μέρκελ εξελέγη νέος πρόεδρος του γερμανικού Χριστιανοδημοκρατικού κόμματος (CDU) στο ψηφιακό συνέδριο που πραγματοποιήθηκε σήμερα.

Ο μετριοπαθής Λάσετ υπερίσχυσε στον δεύτερο γύρο του επικεφαλής της ακραίας δεξιάς πτέρυγας του κόμματος Φρίντριχ Μέρτζ που έλαβε 466 ψήφους αν και είχε την υποστήριξη του προέδρου της Ομοσπονδιακής Βουλής Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.

Ο Λάσετ εξασφάλισε στον δεύτερο γύρο τις περισσότερες ψήφους του τρίτου υποψηφίου Νόρμπερτ Ρέτγκεν  ο οποίος άλλωστε ταυτιζόταν σε πολλά θέματα με τον νέο πρόεδρο του CDU.

Είναι χαρακτηριστικό ότι ο μεγάλος ηττημένος του συνεδρίου Φρίντριχ Μέρτζ ευχήθηκε μεν «καλή τύχη» στον νέο πρόεδρο του κόμματος αλλά «απέφυγε να πεί ότι θα τον στηρίξει στο έργο του δείχνοντας ότι δεν θέλει να δεσμευτεί»  όπως σημειώνει η Suddeutsce Zeitung

Αντίθετα ο Νόρμπερτ Ρέτγκεν εξέφρασε την πλήρη υποστήριξή του στον Αρμιν Λάσετ.

O νέος πρόεδρος του CDU είναι 60 ετών και είναι πρωθυπουργός του πολυπληθέστερου κρατιδίου της Γερμανίας από το 2017. Η Βόρεια Ρηνανία -Βεστφαλία έχει 18 εκατομμύρια κατοίκους και πρωτεύουσα το Ντίσελντορφ.

Ο Λάσετ θεωρείται συνεχιστής της μετριοπαθούς κεντροδεξιάς πολιτικής της Μέρκελ και θεωρείται ότι θα αποτελέσει «ομάδα» με τον δημοφιλή υπουργό Υγείας Γιενς Σπάν ο οποίος θα γίνει αναπληρωτής πρόεδρος .

Η καγκελάριος Μέρκελ μάλιστα στη χθεσινή της ομιλία στο συνέδριο τάχθηκε έμμεσα  υπέρ της «ομάδας» Λάσετ.

Ο ίδιος ο νέος πρόεδρος του CDUόταν ρωτήθηκε τι έχει να προσφέρει ως καγκελάριος της Γερμανίας είπε: «Εχω εμπειρία στην κυβέρνηση στην καθοδήγηση ενός μεγάλου κρατιδίου  στην εξισορρόπηση διαφορετικών συμφερόντων και έχω ήδη κερδίσει εκλογές κάτι που χρειάζεται να έχει κάνει ο ηγέτης του CDU δεδομένου ότι οι φετινές γενικές εκλογές του Σεπτεμβρίου είναι καθοριστικές για το μέλλον της χώρας μας».

Ο Λάσετ έγινε πάντως πρωτοσέλιδο όταν πέρυσι οι  βιογράφοι του  ισχυρίστηκαν ότι η οικογένειά του είναι πεπεισμένη πώς είναι άμεσοι απόγονοι του αυτοκράτορα Καρλομάγνου.

Πολιτικοί παρατηρητές στο Βερολίνο τονίζουν πάντως ότι η εκλογή του Λάσετ στην προεδρία του κόμματος δεν σημαίνει ότι αυτομάτως καθίσταται και υποψήφιος καγκελάριος.Σε  λίγες ημέρες θα υπάρξει συνάντηση με τον ηγέτη του αδελφού  κόμματος CSU  και πρωθυπουργό της Βαυαρίας Μάρκους Σέντερ  ο οποίος είναι ιδιαίτερα δημοφιλής σε παγγερμανικό επίπεδο και δεν αποκλείεται τελικά να πάρει και το χρίσμα  του υποψήφιου καγκελάριου των δύο κομμάτων για τις εκλογές της  26ης Σεπτεμβρίου.