Ο Κασσελάκης σε θέση μάχης ξανά στον ΣΥΡΙΖΑ

Tου Μελέτη Ρεντούμη

Η εκ νέου υποψηφιότητα του Στέφανου Κασσελάκη για την προεδρία του ΣΥΡΙΖΑ έρχεται να κλονίσει τα εσωκομματικά νερά, ειδικά μετά την πρόσφατη πρόταση μομφής που κατατέθηκε εναντίον του και τις αποφάσεις της Πολιτικής Γραμματείας του κόμματος.

Παρότι η κριτική που δέχτηκε ήταν έντονη, ο Κασσελάκης αποφάσισε να επαναδιεκδικήσει την ηγεσία του κόμματος, στοχεύοντας στην ανανέωση της δυναμικής του ΣΥΡΙΖΑ και την προώθηση νέων πολιτικών προτάσεων και ριζικών αλλαγών.

Η πρόταση μομφής κατά του Κασσελάκη αποτέλεσε σημείο καμπής για τις εξελίξεις στον ΣΥΡΙΖΑ, καθώς η αντιπαράθεση εντός του κόμματος έχει ενταθεί, με την Πολιτική Γραμματεία να διαδραματίζει κρίσιμο ρόλο στη διαχείριση της κατάστασης.

Παρόλο που κάποια στελέχη μιλούν για ενότητα, οι διαφωνίες δεν φαίνεται να υποχωρούν εύκολα, οδηγώντας την παράταξη σε μια κρίσιμη εσωκομματική αναμέτρηση που θα κρίνει σε μεγάλο βαθμό το μέλλον του κόμματος και την πιθανή του συρρίκνωση αν όχι εξαφάνιση από τον πολιτικό χάρτη της χώρας, αν δεν υπάρξει μία άμεση ανάταξη των πολιτικών και ιδεολογικών θέσεων του κόμματος.

Η εσωκομματική μάχη αναμένεται να είναι σκληρή, με δύο ισχυρούς αντιπάλους να βρίσκονται απέναντι στον Κασσελάκη: τον Παύλο Πολάκη και τον Σωκράτη Φάμελλο.

Ο μεν πρώτος τον είχε στηρίξει στην αρχική φάση της προεδρίας του, στην συνέχεια όμως προκάλεσε την πτώση του με την πρόταση μομφής, με αποτέλεσμα να μην υπάρχει εύκολα περιθώριο συνεργασίας στο μέλλον, όποιο και αν είναι το αποτέλεσμα.

Αντίστοιχα και ο Σωκράτης Φάμελλος ήταν αρχική επιλογή του Κασσελάκη για την τοποθέτηση ως επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας, δεν άργησαν όμως να έρθουν τα σύννεφα στις σχέσεις τους, με τις πρόσφατες αποφάσεις του πρώην προέδρου του κόμματος για αλλαγές σε πρόσωπα που αφορούσαν και τον ίδιο τον Σ.Φάμελλο.

Η απόφαση του Στέφανου Κασσελάκη να κατέλθει εκ νέου ως υποψήφιος σηματοδοτεί την αποφασιστικότητά του να ηγηθεί μιας νέας εποχής για τον ΣΥΡΙΖΑ, η οποία όμως θα είναι δύσβατη με ορατό το σενάριο της πλήρους διάσπασης του κόμματος.

Σε κάθε περίπτωση όποιος και αν εκλεγεί, θα πρέπει να πείσει τα μέλη ότι η πρότασή του αντιπροσωπεύει το μέλλον του κόμματος, ενώ θα αντιμετωπίσει τις έντονες εσωτερικές αντιδράσεις, ειδικά από εκείνους που θεωρούν πως οι επιλογές και οι δηλώσεις του, έχουν αποξενώσει την βάση του κόμματος το τελευταίο χρονικό διάστημα.

Ο Μελέτης Ρεντούμης είναι οικονομολόγος τραπεζικός