Ο «μαγικός αριθμός» 151 -και- στη συνταγματική αναθεώρηση

Του Βασίλη Σκουρή

Παράλληλα, άρθρα που θα κριθούν αναθεωρητέα με 151 ψήφους θα απαιτήσουν 180 ψήφους στην επόμενη Βουλή για να αναθεωρηθούν, ίσως δηλαδή σύμπραξη ακόμα και τριών κομμάτων, με κίνδυνο ορισμένα -ίσως και πολλά- από αυτά να μην αναθεωρηθούν.

Ποια άρθρα ενδέχεται να συγκεντρώσουν 180 ψήφους στην παρούσα Βουλή; Σίγουρα ο νόμος περί ευθύνης υπουργών, ενώ υποστηρικτές μπορεί να βρουν οι αλλαγές στα άρθρα περί κρίσεων στις σχέσεις Πολιτείας- Εκκλησίας (την Δημοκρατική Συμπαράταξη), στην καθιέρωση της απλής αναλογικής (Ένωση Κεντρώων) κοκ. Πιθανόν, δηλαδή, ο νόμος περί ευθύνης υπουργών να είναι η μόνη διάταξη που μπορεί να αλλάξει και όπως θέλει η επόμενη κοινοβουλευτική πλειοψηφία, καθώς -όπως δείχνουν όλες οι μετρήσεις για τη μετεκλογική σύνθεση της Βουλής- σχεδόν όλες οι υπόλοιπες διατάξεις που θα κριθούν αναθεωρητέες θα χρειαστούν τη σύμπραξη και του δεύτερου μεγάλου κόμματος.

Η ερμηνευτική δήλωση

Στο άρθρο περί ευθύνης υπουργών, όπως είναι σε θέση να γνωρίζουν τα “Παιχνίδια Εξουσίας”, η κυβερνητική πλειοψηφία προτίθεται να καταθέσει διερευνητική δήλωση, ώστε να έχει αναδρομική ισχύ. Σε μια τέτοια περίπτωση τονίζουν οι γνωρίζοντες, η διάταξη θα μπορεί να έχει αναδρομική ισχύ έως και είκοσι χρόνια. Κάποιοι, δηλαδή, από το λεγόμενο παλιό πολιτικό σύστημα θα πρέπει να αρχίσουν να ανησυχούν.

Ο Πρόεδρος και οι κάλπες

Δεν πρέπει, επίσης, να περάσει απαρατήρητο ότι η πρόταση για τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας εξακολουθεί να έχει πάνω στο τραπέζι την πρόωρη διάλυση της Βουλής και την προσφυγή στις κάλπες. Στη συγκεκριμένη διάταξη ο Αλ. Τσίπρας δεν έλαβε υπόψη του το πνεύμα των τελευταίων παρεμβάσεων του Προέδρου της Δημοκρατίας…

Νέες εντάσεις με ΑΝΕΛ

Η συνταγματική αναθεώρηση, όπως είναι φυσικό, θα φέρει στην επιφάνεια διαφορετικές απόψεις που υπάρχουν στο εσωτερικό των κομμάτων, αλλά θα επιβεβαιώσει την αναδιάταξη των συμμαχιών και θα φέρει στην επιφάνεια υπόγεια ρεύματα που θα εκδηλωθούν την επομένη των εκλογών. Σίγουρα, π.χ., θα διευρυνθεί το χάσμα που υπάρχει μεταξύ του ΣΥΡΙΖΑ και του Π. Καμμένου, επιβεβαιώνοντας περίτρανα την εκτίμηση ότι η συνεργασία των δυο χώρων έχει (ήδη) λήξει! Αντιθέτως, ερωτηματικό παραμένει αν και πόσο μπορεί να έρθουν κοντά Κουμουνδούρου και Χαριλάου Τρικούπη μετά τις εκλογές…

ΑΠΟ ΤΟ NEWS 247