Ο ‘μπροστινός”

Του Ιωάννη Δαμίγου

Ο πρώην Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και νυν πρόεδρος της Πολωνίας Ντόναλντ Ντούσκ, γνωστός για τις  ακροδεξιές του θέσεις, διαγωνίζεται με την Φον Ντερ Λάιεν, για την κατάληψη θέσης του “μπροστινού”. Του μπροστινού των ΗΠΑ και των δυτικών εταιρειών, που με την μέθοδο της “περιστρεφόμενης πόρτας” τον τοποθετούν όπου, σαν καλό υπάλληλο. Έχει βαλθεί να υποστηρίξει αυτόν τον τίτλο, επιδεικνύοντας τρομερό ζήλο. Δεν περνά ημέρα που να μην μιλήσει για προπολεμική ετοιμασία της Ευρώπης, πως ο πόλεμος (του) έχει αρχίσει εδώ και δυο χρόνια και πως δεν θα είναι έτοιμη για να τον αντιμετωπίσει.

 «Πρέπει να είμαστε έτοιμοι. Η Ευρώπη έχει ακόμη πολύ δρόμο να διανύσει», δήλωσε. Το πρώτο βήμα είναι οι χώρες να εκπληρώσουν τον στόχο του ΝΑΤΟ να δαπανούν το 2% του ΑΕΠ τους για την άμυνα”. “«Σήμερα πρέπει να ξοδέψουμε όσα περισσότερα μπορούμε για να αγοράσουμε εξοπλισμό και πυρομαχικά για την Ουκρανία, επειδή ζούμε την πιο κρίσιμη στιγμή από το τέλος του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου», είπε. «Τα επόμενα δύο χρόνια θα κρίνουν τα πάντα. Αν δεν μπορέσουμε να υποστηρίξουμε την Ουκρανία με αρκετό εξοπλισμό και πυρομαχικά, αν η Ουκρανία χάσει, κανείς στην Ευρώπη δεν θα μπορεί να αισθάνεται ασφαλής». Επιμένει στην υποστήριξη μιας ήδη χαμένης διένεξης , που προκάλεσαν σαν εκτελεστικά όργανα της Δύσης, τοποθετημένα στις επίκαιρες θέσεις, δήθεν αποφάσεων.

Επιμένει, σκόπιμα, στην συνεχή επιδεινούμενη θέσει της ήδη προβληματικής οικονομίας της Ευρώπης, που αναλαμβάνει την κοστοβόρα υποχρέωση της υποστήριξης της Ουκρανίας, καθώς οι ΗΠΑ δυσκολεύονται στην εξεύρεση κεφαλαίων, εξυπηρετώντας τα οφέλη της. Με τις ευρωπαϊκές ακροδεξιές ηγεσίες όμοιων συμφερόντων, να ομονοούν στην θυσία των λαών της Ευρώπης, συρόμενη με την βία σε έναν πόλεμο άλλων συμφερόντων.Βέβαια το μεγάλο πρόβλημα που δυσκολεύει τις ΗΠΑ και που ανασκουμπώνεται εσπευσμένα, είναι η ορατή και σε πρώτα στάδια εφαρμογή της οικονομικής πολιτικής των 

BRICS! Δηλαδή η νομισματική αντεπίθεση από Κίνα και Ρωσία. 

Ειδικότερα, στο εγγύς μέλλον, καταρτίζονται σχέδια για τη δημιουργία ενός διεθνούς συστήματος πληρωμών τύπου BRICS Pay, βασισμένο στο blockchain.

Όπως έχει γίνει γνωστό από ανοιχτές πηγές, ένας αποκεντρωμένος μηχανισμός πολλαπλών νομισμάτων θα παρακάμψει τις δυτικές κυρώσεις, θα ενισχύσει την οικονομική επιρροή της διεθνούς ένωσης και θα επιταχύνει την εμφάνιση ενός υπερεθνικού νομίσματος. Κάτι τέτοιο αποτελεί άμεση απειλή για το αμερικάνικο νόμισμα!

Οι χώρες BRICS ήθελαν εδώ και καιρό να τερματίσουν την εξάρτησή τους από το αμερικανικό νόμισμα.

Όλα συνηγορούν σε μια οικονομική αναμέτρηση, που πιθανό να φέρει σε πολύ δύσκολη θέση την οικονομική, άρα και την πολεμική έως τώρα παντοδυναμία των ΗΠΑ, που εκμεταλλευόταν και  αντλούσε τις πολύτιμες πρώτες ύλες από αυτές τις χώρες. Αντί η Ευρώπη, τουλάχιστον να μετρήσει τα οφέλη της, ως μια ήπειρος με ένα καλό μέχρι πρότινος οικονομικό επίπεδο, με εκμετάλλευση της εμπορικής της θέσης της, συρόμενη από ιδιοτελείς υπαλλήλους, φερέφωνα που την απομυζούν χρόνια, επιλέγει τον επώδυνο δρόμο της θυσίας των λαών της, για μια ακόμη φορά. Κι ας έχει ζήσει την φρίκη του φασισμού, πληρώνοντας απίστευτα βαρύ αντίτιμο, εκεί οδηγείται επιτήδεια ξανά. Ο “μπροστινός” και οι όμοιοί του, αυτά σχεδιάζουν ξεδιάντροπα. Το θέμα είναι αν συμφωνήσουν στην καταστροφή και οι από πίσω πολλοί, που εξωθούνται οι αδαείς, βίαια στην ακροδεξιά αντίληψη.