Ο πρωθυπουργός άνοιξε τη δεύτερη επιστολή: «Φταίνε οι υπουργοί σου»…

Γράφει ο Βασίλης Σκουρής

Ένα κείμενο του Σταύρου Ψυχάρη, που επανέλαβε στη Βουλή ο Αλέξης Τσίπρας, με αφορμή την ομιλία του Κυριάκου Μητσοτάκη στο τελευταίο υπουργικό συμβούλιο.

Κάποτε ο Σταύρος Ψυχάρης έγραψε σε άρθρο του πως όταν ένας πρωθυπουργός αναλαμβάνει τα καθήκοντά, του βρίσκει τρεις επιστολές:

– Η πρώτη γράφει: «Φταίει ο προηγούμενος».

– Η δεύτερη γράφει: «Φταίνε οι υπουργοί σου».

– Η τρίτη γράφει: «Ετοίμασε τις δικές σου» (επιστολές προς τον επόμενο πρωθυπουργό)!

Η αλήθεια είναι πως η εποχή του «για όλα φταίει ο προηγούμενος» έχει περάσει ανεπιστρεπτί, η κυβέρνηση έχει πλέον ικανό παρελθόν για να κρίνεται αποκλειστικά η ίδια, όσο και αν πασχίζουν η «Ομάδα Αληθείας» και τα συστημικά μέσα για το αντίθετο.

Στο τελευταίο υπουργικό συμβούλιο, ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, φαίνεται πως άνοιξε τη δεύτερη επιστολή: «Φταίνε οι υπουργοί σου»!

Έτσι, τους έβγαλε «κίτρινη κάρτα», έστω και αν ουκ ολίγοι εξ αυτών είναι «περιορισμένων καθηκόντων», καθώς λαμβάνουν φακέλους ακόμα και ιεραρχήσεις των καθηκόντων τους και των προτεραιοτήτων τους από το «επιτελικό κράτος»! Ο πρωθυπουργός βλέπετε πρέπει πάντοτε να βγαίνει από πάνω, ακόμα και αν χρειάζεται να «παίρνει κεφάλια» υφισταμένων του.

Το ερώτημα είναι αν και πότε θα έρθει η ώρα του ανοίγματος της τρίτης επιστολής: Θα είναι οι επόμενες εκλογές ή όχι; Απάντηση δεν μπορεί να δοθεί ακόμα, καθώς ο πρωθυπουργός διαθέτει πολλά όπλα ακόμα, αν και η ακρίβεια και η ενεργειακή κρίση συνήθως καταβροχθίζουν κυβερνήσεις! Επιπλέον, η αξιωματική αντιπολίτευση ας μην νομίζει πως όλα είναι ευθύγραμμα – κάνει λάθος αν υποτιμήσει τον Κυριάκο Μητσοτάκη. Τέλος, η Χαριλάου Τρικούπη δημιουργεί με την πολιτική της ερωτηματικά για το εάν πράγματι έχει ως στόχο την πτώση της κυβέρνησης Μητσοτάκη ή τη φθορά του Αλέξη Τσίπρα…

AΠΟ ΤΟ IEIDISEIS.GR