Του Νίκου Λακόπουλου
Με τον αποκλεισμό της υποψηφιότητας του Στέφανου Κασσελάκη από τις εκλογές του ΣΥΡΙΖΑ με 138 ψήφους από τα 297 μέλη της Κεντρικής Επιτροπής η μάχη μετατίθεται πλέον στο συνέδριο -αν και όπως φτάσει το κόμμα εκεί.
Πιθανόν να είναι να συνέδριο δημιουργίας τουλάχιστο δύο κομμάτων καθώς η ομάδα των “87” που αποφάσισε πρώτα την έκπτωση κι ύστερα την εκδίωξη του Στέφανου Κασσελάκη δεν διαθέτει πλειοψηφία στη βάση του κόμματος και τα όσα συμβούν ως τότε θα είναι περισσότερο επεισοδιακά από όσα συνέβησαν στην Κεντρική Επιτροπή.
Ένας εκλεγμένος πρόεδρος από μια μειοψηφία στο κόμμα με τον αποκλεισμό του αντιπάλου του θα είναι μάλλον ένας αδύναμος πρόεδρος υπό αμφισβήτηση από μια μεγαλύτερη ομάδα που θα συσπειρωθεί γύρω από έναν “εξόριστο” “πρόεδρο” που ακόμα και αν ηττηθεί στο συνέδριο θα εκφράζει το μισό κόμμα.
Δεν θα πρέπει να αποκλείσουμε δύο κόμματα -με δύο κεντρικές επιτροπές και δύο συνέδρια- με αρχηγούς έναν εκλεκτό της βάσης και έναν της -μισής- Κεντρικής Επιτροπής- και φυσικά δύο κοινοβουλευτικές ομάδες με ενδεχόμενο πολλοί βουλευτές να βρεθούν χωρίς κόμμα.
Ένας από αυτούς είναι ο ιδρυτής του κόμματος ο Αλέξης Τσίπρας που μάλλον δεν μπορεί να επιλέγει την σιωπή για πολύ καθώς “παραμέρισε” για να έρθει το “νέο κύμα”, αλλά μάλλον έρχεται το τέλος ενός κόμματος που κάποτε ήταν στην κυβέρνηση με 36%.
Το τέλος του ΣΥΡΙΖΑ και το νέο κόμμα
“Ο κ. Κασσελάκης παρέλαβε ένα αριστερό κόμμα με προβλήματα και «παραδίδει» πολύ περισσότερα προβλήματα χωρίς αριστερό κόμμα, καθώς ο ΣΥΡΙΖΑ έχει μπει σε διαδικασία από-αριστεροποίησης” είχε πει ο Γιάννης Δραγασάκης δηλώνοντας την παραίτησή του και από μέλος του ΣΥΡΙΖΑ.
“Να αγωνιστούμε για να υπάρξει ένα νέο μαζικό, λαϊκό κόμμα της Αριστεράς, από τη ριζοσπαστική αριστερά ως την αριστερή σοσιαλδημοκρατία και μια προοδευτική εναλλακτική στο πρόβλημα της διακυβέρνησης της χώρας”.
Με το τέλος του ΣΥΡΙΖΑ ένας πολύχρονος αγώνας με το ΠΑΣΟΚ τελειώνει με νίκη του δεύτερου -που σύντομα θα είναι το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης- χωρίς ωστόσο να καταφέρει να επαναπατρίσει παρά ένα μικρό ποσοστό από τους ψηφοφόρους που έχασε από το κόμμα του Αλέξη Τσίπρα.
Δυο-τρία κόμματα αριστερά του ΣΥΡΙΖΑ με μικρά ποσοστά το καθένα συγκεντρώνουν όλα μαζί ένα αξιοσημείωτο ποσοστό -συμπεριλαμβανόμενου του Mέρα 25 -που οι δημοσκοπήσεις δείχνουν πως θα μπει στη Βουλή -αντίθετα με την Νέα Αριστερά.
Το πρόβλημα είναι πως όλα τα κομμάτια του ΣΥΡΙΖΑ είναι αδύνατο να επανασυγκολληθούν και η ιδέα ενός νέου πολιτικού φορέα θα πρέπει να έχει στόχο ένα τεράστιο ποσοστό πάνω από δύο εκατομμύρια ψηφοφόρων που έχουν εγκαταλείψει -αηδιασμένοι- την κάλπη.
Αν προσθέσουμε το ορατό ρεύμα Πολάκη ο κατακερματισμός του ΣΥΡΙΖΑ ολοκληρώνεται καθώς την ταυτότητα του κόμματος ανέλαβαν να υπερασπιστούν ο Άρης Σπηλιωτόπουλος, ο Ευάγγελος Αντώναρος -δίπλα στον Κασσελάκη και τα υπολείμματα των ΑΝΕΛ που ενσωματώθηκαν στο κόμμα.
Κάποιος να ανεβάσει ξανα τον διακόπτη
Το πιο ενδιαφέρον είναι πως στον σημερινό ΣΥΡΙΖΑ ο Αλέξης Τσίπρας εκφράζει μια μειοψηφία και ο Σωκράτης Φάμελλος -που εκπροσωπεί τους “87” έχει χαμηλά ποσοστά και μάλλον είναι αργά να αρχίσει να πηγαίνει γυμναστήριο.
Η μάχη για να πετάξουν -κυριολεκτικά- τον Κασσελάκη έξω ως ξένο σώμα γίνεται για την σφραγίδα και την περιουσία του κόμματος που μέσα από τον αυτοδιασυρμό του έχει όλο και μικρότερη αξία.
Πρόκειται για ένα κόμμα που εκφυλίστηκε, αυτοεξευτελίστηκε και πλέον δεν θέλει ούτε ο δημιουργός του. Τραγική κατάληξη για ένα κόμμα που ανέβηκε στην εξουσία με το σύνθημα “Η Ελπίδα έρχεται” και τελειώνει με απίστευτα επεισόδια, εξώδικα και καθαίρεση του τελευταίου προέδρου του -που η εκλογική του βάση εξέλεξε.
Ακόμα κι αν ο ΣΥΡΙΖΑ ξεμπερδέψει με τον Κασσελάκη -πράγμα δύσκολο- θα βρεθεί μπροστά στα προβλήματα που οδήγησαν στον ουρανοκατέβατο Μεσσία που απορεί που δεν θέλει το κόμμα να σωθεί -και μαζί με αυτό και η… χώρα.
Για την πλειοψηφία της βάσης ένα χρόνο πριν η λύση ήταν ο Στέφανος Κασσελάκης, για την μειοψηφία της Κεντρικής Επιτροπής η λύση είναι τώρα να φύγει ο Κασσελάκης με την πρωτοφανή απόφαση να αποκλειστεί από τις εσωκομματικές εκλογές.
Η μόνη λύση -όπως άφησε να εννοηθεί ένας στέλεχος του κόμματος, για την επικράτηση Κασσελάκη- είναι κάποιος να κατεβάσει τον διακόπτη.
Αν όμως ο ΣΥΡΙΖΑ έχει τελειώσει, το ΠΑΣΟΚ δεν μπορεί και ένα μεγάλο μέρος του δημοκρατικού κόσμου πήγε σπίτι του το βασικό ζητούμενο είναι ένας νέος πολιτικός φορέας που πλανάται ως φάντασμα πάνω από τα συνέδρια και τις εσωκομματικές εκλογές.
Κάποιος πρέπει να ανεβάσει ξανά τον διακόπτη.