Πάμε για νέο φορέα ή νέο τουρλουμπούκι;

Toυ Νίκου Γαλάτη

Η Φώφη Γεννηματά είχε κάθε λόγο να πανηγυρίζει που επανέφερε στο ΠΑΣΟΚ “ασώτους” ή πού ο κ. Καμίνης αποφάσισε να διεκδικήσει- όπως και ο Γιάννης Ραγκούσης- την προεδρία της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, ώσπου εμφανίστηκε στην πύλη του κόμματος ως πολύφερνη νύφη- με σπουδαία η προίκα- ο …Σταύρος Θεοδωράκης.

Κανονικά έπρεπε να πανηγυρίζει και γι΄αυτό, αν και οι κύκλοι του Ποταμιού έλεγαν πως όχι μόνο ο Σταύρος μπορεί να θέσει υποψηφιότητα, αλλά και να την κερδίσει- την Φώφη-, αφού θα φέρει πολύ κόσμο στο …μαγαζί. Ώσπου, αφού το σκέφτηκε όλο το καλοκαίρι ο Σταύρος δευκρίνησε -δια της διευθύντριας του Γραφείου Τύπου του κόμματος πως δεν ενδιαφέρεται για την ηγεσία της ΔΗΣΥ. Θα είναι υποψήφιος νέου φορέα, με άλλο όνομα, και όχι υποψήφιος στη Δημοκρατική Συμπαράταξη.

Φαίνεται πως η Φώφη δεσμεύτηκε πως τα κόμματα -που απαρτίζουν την ΔΗΣΥ- θα διαλυθούν και θα ιδρυθεί ένας νέος κομματικός φορέας, με νέο όνομα και σύμβολα. Δηλαδή πάει ο Ήλιος ο Πράσινος, πάνε και τα πέντε πρόσωπα που αποτελούν το προσωρινό σύμβολο του φορέα, αν και περισσότερο παραπέμπουν σε …εργατικό σωματείο ή ένωση προσώπων. Πάμε για νέο όνομα, νέο σύμβολο, νέο φορέα.

«Για να αλλάξει η ζωή μας δεν αρκεί να αλλάξουν ευκαιριακά οι άνθρωποι που παίρνουν τις αποφάσεις. Πρέπει να αλλάξει η “μήτρα” που τους γεννά. Πρέπει να αλλάξουν τα “σπίτια” που ανατρέφονται. Πρέπει να αλλάξει δηλαδή το πολιτικό σύστημα και πρωτίστως τα κόμματα», δήλωσε χθες ο επικεφαλής του Ποταμιού.

Α, ωραία! “Πρώτα εκλέγουμε αρχηγό και μετά βλέπουμε” ‘εγραψε ο βουλευτής του Ποταμιού Γρηγόρης Ψαριανός. ‘Με λίγη καλή θέληση θα αποφασίσουμε ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ Ποιοι Είμαστε, Τι θέλουμε, Πώς Λεγόμαστε, Πού Πάμε”.

Φαίνεται πως στο ΠΑΣΟΚ δεν το ήξεραν όλοι ότι θα διαλυθεί το κόμμα. Ήδη το ΚΗΔΙΣΟ είχε δηλώσει πως αν και στην πραγματικότητα δεν υπάρχει, ότι δεν επιθυμεί ο πρόδρος την διάλυση του “κόμματος” και τη συγχώνευση με άλλο φορέα. Φυσικά ο Γιώργος Καμίνης δεν έχει πρόβλημα αφού δεν έχει ακόμα, αλλά ο γηραιός- και πιθανόν σοφός- Κώστας ΣκανδαλίδηςΕκφράζοντας την παραδοσιακή βάση του ΠΑΣΟΚ -και πιθανότατα την ίδια την Φώφη Γεννηματά- ο Κώστας Σκανδαλίδης έγραψε άρθρο στα Νέα, την Δευτέρα, 28 Αυγούστου, για να εξηγήσει ότι τα κόμματα που συναπαρτίζουν την Δημοκρατική Συμπαράταξη δεν μπορούν να διαλυθούν, χωρίς προηγούμενη απόφαση της βάσης.

«Αυτό το φθινόπωρο θα είναι η εποχή της αναγέννησης του μεγάλου κεντρώου προοδευτικού χώρου. Εμείς δεν θα φοβηθούμε. Το μακρύ ταξίδι που ξεκινήσαμε συνεχίζεται. Το πολιτικό σύστημα πρέπει να αλλάξει και θα αλλάξει», είπε ο κ. Θεοδωράκης. “Το Ποτάμι θέλει νέο κίνημα που θα τα αλλάξει όλα” είχε γράψει εκπρόσωπος Λίνα Παπαδάκη στο τουίτερ. “Ας το καταλάβουν φίλοι κι αντίπαλοι”.

“Ιστορικά νέος φορέας δημιουργείται είτε από χαρισματική ηγεσία που διατυπώνει μια νέα εθνική επαγγελία και συσπειρώνει αθρόα τις λαϊκές δυνάμεις είτε μέσα από τη μετεξέλιξη των υπαρχουσών δυνάμεων του χώρου που ενοποιούνται στη βάση μιας συγκροτημένης πρότασης ως απόρροια συλλογικής επεξεργασίας. Προφανώς οι συνθήκες επιβάλλουν να ακολουθήσουμε τον δεύτερο δρόμο. Ο τελικός στόχος είναι ένας νέος και ενιαίος φορέας. Το αν και μέχρι πότε θα παραμείνει πολυκομματικός ή θα γίνει πολυτασικός είναι θέμα προς συζήτηση, με την αίρεση ότι για τη μετεξέλιξη του κάθε κόμματος θα αποφασίσει η βάση του». θα γράψει ο Κώστας Σκανδαλίδης υπογραμμίζοντας πως  “εκείνο πάντως που είναι αναγκαίο, αμέσως μετά την εκλογή του επικεφαλής η παράταξη να αποκτήσει δομή και αιρετά όργανα μέσα από το ιδρυτικό Συνέδριο. Δεν θα κυβερνιέται από «συμβούλιο αρχηγών». Παράλληλα, αν συμμετέχει Tο Ποτάμι, να ενοποιηθούν οι κοινοβουλευτικές ομάδες έτσι ώστε να πολλαπλασιαστεί η κοινοβουλευτική της ισχύς και έκφραση», γράφει με νόημα ο Κώστας Σκανδαλίδης.

Στο μεταξύ το να εκλεγεί πρώτα αρχηγός -ενός κόμματος που …δεν υπάρχει- και μετά να γίνει το συνέδριο είναι παράδοξο ακόμα και για τον βουλευτή του Ποταμιού Σπύρο Λυκούδη. Και ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ Θανάσης Θεοχαρόπουλος θα συμπληρώσει τον δικό του προβληματισμό:

«Περιμένω να δω τις διαδικασίες, να δω ποιου φορέα θα είναι ο επικεφαλής. Ενός ενιαίου ή ενός πολυκομματικού φορέα; Θέση μου είναι ότι θα πρέπει να είναι ένας νέος ενιαίος φορέας, αλλά εφόσον υπάρξουν διαφωνίες μεταξύ κομμάτων και κινήσεων, δεν υπάρχει πιο δημοκρατικός τρόπος από το να αποφασίσει όλη η βάση της Κεντροαριστεράς, με διπλή κάλπη, αλλιώς δεν θα ξέρουν οι υποψήφιοι σε ποιον φορέα θα είναι υποψήφιοι».

 

Πράγματι. Θα εκλεγεί ο Πρόεδρος, αλλά τίνος κόμματος; Με ποιες απόψεις; Tι θέση θα πάρει στο ζήτημα των μετεεκλογικών συμμαχιών και που ανήκει- σε ποιο χώρο. Ήδη η Φώφη μιλά για σοσιαλδημοκρατία, πολλοί το λένε Κεντροαριστερά και ο Σταύρος το λέει Κέντρο.

Το βασικό ερώτημα θα είναι “κεντροαριστερά” καθώς μπαίνουμε ή καθώς βγαίνουμε; Πώς τοποθετείται απέναντι στην ανοιχτή πρόταση συνεργασίας από πλευράς ΣΥΡΙΖΑ και τι λέει για την μεταρρυθμιστική δεξιά- που συμπαθούν πολλοί στο Ποτάμι- να και μερικοί λένε πως έγινε …ρυάκι. Άρα ο Σταύρος είναι γαμπρός ή πολιτική νύφη, χωρίς όμως σπουδαία προίκα;

Tι θα γίνει ο αρχηγός αν το συνέδριο αποφασίσει αντίθετα. Και τι εννοεί ο Σκανδαλίδης όταν μιλάει για “συμβούλιο αρχηγών”; Μάλλον η κατάσταση περιγράφεται από τη λέξη τουρλουμπούκι που σημαίνει σύμφωνα με το Βικιλεξικό : 1.πλήθος χωρίς συνοχή, ομάδα αποτελούμενη από τυχαία μέρη 2. πλήθος-τσούρμο κινούμενο τυχαία-χαοτικά.