Πάνος Σκουρλέτης: αποτυχημένος, μοιραίος, τώρα και προβοκάτορας

Του Γ. Λακόπουλου

 Όλα στο συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ πήγαν καλά, από την αρχή ως το τέλος που έκλεισε τις εργασίες του ο  Αλέξης Τσίπρας.

΄΄Ήταν προφανές ότι συνέδριο αποδείχθηκε επιτυχημένο. Η κυβερνητική προοπτική του κόμματος ενισχύθηκε, η  κυριαρχία στου Τσίπρα επιβεβαιώθηκε και η εσωκομματική αντιπολίτευση ηττήθηκε και βγήκε στο περιθώριο. 

Το τελευταίο δημιούργησε εκνευρισμό στον ίδιο τον Ευκλείδη Τσακαλώτο, που δεν τα πήγε καλά ως παρουσία το συνέδριο- στον απόηχο της  ατυχούς συνέντευξής του στην “Καθημερινή” που τον εξέθεσε.

Καλά δεν τα πήγαν και οι παρακμιακοί με τους οπαίους συνεταιρίζεται πλέον- πέραν των 53+ που μπορεί να έχουν τις ιδεολογικές εμμονές του, αλλά στην πλειοψηφία τους είναι σοβαρά πολιτικά στελέχη.

Υπό την πίεση της απομόνωσης και αφού το συνέδριο είχε λήξει, κάποιοι ανακίνησαν ένα διαδικαστικό θέμα για να χαλάσουν το κλίμα- το οποίο πιστώνεται εξ ολοκλήρου στον Τσίπρα -και ίσως για να διαμορφώσουν  άλλοθι ενδεχομένης διάσπασης. 

Την εκπροσώπησή τους σ’ αυτή τη χονδροειδή  προβοκάτσια ανέλαβε ο μοιραίος άνθρωπος του ΣΥΡΙΖΑ: ο Πάνος Σκουρλέτης.

Ευεργετηθείς από τον Τσίπρα – που τον διόρισε πορτ παρόλ, γραμματέα, τέσσερις φορές υπουργό,  με ισάριθμές αποτυχίες, δυο φορές βουλευτή και κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο, όπου εξ ίσου απέτυχε- δεν κρύβει τα  αισθήματα μίσους απέναντί  του. Ουδείς ασφαλέστερος εχθρός…

Η τελευταία ελπίδα του να “στριμώξει” τον  Τσίπρα στο συνέδριο διαψεύσθηκε. Προφανώς δεν άντεξε την προσωπική αποδοκιμασία του  από τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ, που του υπενθύμισε  τις μπούρδες που λέει περί  “μεταδημοκρατίας”-  για να αποτρέψει την εκλογή προέδρου από τα μέλη. Κακός σύμβουλος η απελπισία.

Ο Σκουρλέτης φέρει μεγάλες ευθύνες για την ήττα του ΣΥΡΙΖΑ του 2019.  Ως  μανδαρίνος  γραμματέας,  απομόνωσε το κόμμα στον μαζικό χώρο  με στραπάτσα στο συνδικαλισμό και τις κοινωνικές οργανώσεις και τη Νεολαία, με αποκορύφωμα το Βατερλό στις αυτοδιοικητικές εκλογές- που  ανάγκασε τον Τσίπρα να πάει απροετοίμαστος σε πρόωρες κάλπες.

 Το κόμμα που σε λίγο θα έπαιρνε 32%, δεν έβγαλε κανέναν περιφερειάρχη και κανέναν δήμαρχο-, καθώς οι μόλις έξι της επιρροής  του,  απλώς επανεξελέγησαν.

Ευθύνεται ως υπουργός Εσωτερικών ακόμη και για την παραπληροφόρηση που  εξέθεσε τον Τσίπρα εκείνο το δραματικό βράδυ στο Μάτι.

Φυσικά δεν υπέβαλε την παραίτηση του, όπως θα έκανε ένα υπεύθυνο στέλεχος, αναλαμβάνοντας την ευθύνη για το φιάσκο.  Ίσως ήταν θέμα χαρακτήρα.

 Εγωπαθής, προκλητικός , με  νοοτροπία νεοσταλινικού μικροαστού, άφησε τις χειρότερες εντυπώσεις  σε όποιο αξίωμα του ανατέθηκε.

Οι παλιοί συμφοιτητές του στο Πανεπιστήμιο Πειραιά έχουν τη χειρότερη γνώμη για τον “αριστερό των βορείων προάστειων” που πήγαινε τη σχολή με την κουρσάρα του. 

Η “αριστερή” κουλτούρα του τον είχε οδηγήσει κάποια στιγμή να αξιώσει  ανακοίνωση της Πολιτικής Γραμματείας κατά του ΑΠ, αντί να απαντήσει στην κριτική που αφορούσε προσωπικά τον ίδιο και όχι το κόμμα του.

 Για να ενισχύσει την ραδιουργία κατά του Τσίπρα συνεταιρίσθηκε με τον “χομπίστα της πολιτικής” Τσακαλώτο και την παρέα που προσπαθεί  να οδηγήσει σε ήττα το κόμμα- Φίλης, Βούτσης, Παπαδημούλης-  για να βρει αφορμή να θέσει θέμα ηγεσίας.

Ο θρίαμβος Τσίπρα στο συνέδριο μετέτρεψε τον Σκουρλέτη σε μαινόμενο υπονομευτή του επιτεύγματος να βγει το κόμμα ενωμένο και πιο ισχυρό από την κορυφαία εσωτερική διαδικασία του.  

Κλιμάκωσε το επεισόδιο- ως… πορτ παρόλ, αν όχι ως επικεφαλής της “Ομπρέλας”- με τρόπο που να προκαλέσει την παρέμβαση Τσίπρα, για να  πάρει μεγαλύτερες διαστάσεις και να βρουν οι αντίπαλοι του κόμματος κάτι να πουν.

Εκ των υστέρων και εμφανώς προσχεδιασμένα,  προσπάθησε να  περιορίσει την ήττα της φράξιας,  διαφωνώντας με τον τρόπο εγγραφής νέων μελών,  και αφού ηττήθηκε και σ αυτό,  κατήγγειλε τη διαδικασία και κήρυξε αποχώρηση, προβοκάροντας και τον Τσακαλώτο ως οιονεί επικεφαλής της ομάδας. 

 Ίσως το λιγότερο που έχει να κάνει άμεσα ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, για να προστατεύσει το κόμμα του  από νέες προβοκάτσιες, είναι να ασκήσει το δικαίωμά του ως επικεφαλής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του κόμματος και να ξηλώσει τον Σκουρλέτη από κοινοβουλευτικό του εκπρόσωπο.

Τα υπόλοιπα θα τα αναλάβουν τα μέλη του κόμματος στις 15 Μαΐου. Αν δεν πάρει το δρόμο του Λαφαζάνη ως τότε…