Πέθανε ο Ευγ. Ρωσσίδης, ιδρυτής του Αμερικανοελληνικού Ινστιτούτου

Πέθανε, σε ηλικία 92 ετών, ο ιδρυτής του Αμερικανοελληνικού Ινστιτούτου (AHI) Ευγένιος Ρωσσίδης, ο οποίος θεωρείται ένας από τους πέντε πρωτεργάτες που έθεσαν τα θεμέλια για τη δημιουργία του σύγχρονου ελληνικού λόμπι στην Ουάσιγκτον.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του AHI, ο Ευγένιος Ρωσσίδης αποφάσισε να προχωρήσει στην ίδρυση του Ινστιτούτου μετά την τουρκική εισβολή στην Κυπριακή Δημοκρατία για να υποστηρίξει τα αμερικανικά συμφέροντα στις σχέσεις ΗΠΑ-Ελλάδας-Κύπρου.

Ο αγώνας και η προσφορά του για τη προάσπιση της διεθνούς νομιμότητας στην Κύπρο έχουν αναγνωριστεί ευρέως. Έχει μάλιστα χαρακτηριστεί ως ο αρχιτέκτονας του εμπάργκο για τη μεταφορά αμερικανικών όπλων στη Τουρκία, το οποίο είχε υπερψηφιστεί από το Κογκρέσο με διακομματική στήριξη μετά την τουρκική εισβολή. Το εμπάργκο είχε τεθεί σε εφαρμογή στις 5 Φεβρουαρίου 1975 και παρέμεινε σε ισχύ μέχρι το 1978, ενώ μέχρι και σήμερα εξακολουθεί να θεωρείται ως η «πιο ουσιαστική πολιτική νίκη για το κράτος δικαίου στην Κύπρο».

Ο Ευγένιος Ρωσίδης είχε γεννηθεί στο Μπρούκλιν της Νέας Υόρκης στις 23 Οκτωβρίου το 1927. Σπούδασε νομικά στο Πανεπιστήμιο Κολούμπια και σταδιοδρόμησε ως δικηγόρος, καθώς εργάστηκε για τη μεγάλη δικηγορική εταιρείας Rogers & Wells. Το 1956 προσελήφθη από το γραφείο του Γενικού Εισαγγελέα της Νέας Υόρκης.

Συνέχισε τη καριέρα του ως σύμβουλος του υπουργείου Οικονομικών των ΗΠΑ, οπού προσελήφθη το 1959. Σχεδόν μια δεκαετία αργότερα επέστρεψε στο ίδιο υπουργείο ως υφυπουργός της κυβέρνησης του Ρίτσαρντ Νίξον. Αναλαμβάνοντας αυτή τη θέση, έγινε ο πρώτος Ελληνοαμερικανός του οποίου ο διορισμός επικυρώθηκε από τη Γερουσία. Μετά την τουρκική εισβολή στην Κυπριακή Δημοκρατία προχώρησε στην ίδρυση του Αμερικανοελληνικού Ινστιτούτου (AHI).

Στο διάστημα 1976-1979 διετέλεσε εκδότης στην ιστορική ομογενειακή εφημερίδα «Εθνικός Κήρυξ». Κατά τη διάρκεια της δεκαετίας του 1980 εργάστηκε στην προεκλογική επιτροπή των Ρόναλντ Ρίγκαν και Τζορτζ Μπους. Είχε δημοσιεύσει σειρά άρθρων και βιβλίων σχετικά με το Κυπριακό, τη σημασία της Ελλάδας για την αμερικανική εξωτερική πολιτική και το ρυθμιστικό πλαίσιο για τις εισαγωγές προϊόντων στις ΗΠΑ.

Συλλυπητήρια από Παυλόπουλο

Ο τέως Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Προκόπιος Παυλόπουλος επικοινώνησε σήμερα τηλεφωνικώς με τον Πρόεδρο του Αμερικανοελληνικού Ινστιτούτου κ. Νικόλαο Λαρυγγάκη  και του εξέφρασε τα ειλικρινή του συλλυπητήρια για τον θάνατο του επιφανούς Ελληνοαμερικανού Ευγένιου Ρωσσίδη.  Ο αείμνηστος Ευγένιος Ρωσσίδης  ίδρυσε το Ινστιτούτο μετά την εγκληματική τουρκική εισβολή  στην Μαρτυρική Κύπρο και προσέφερε ανεκτίμητες υπηρεσίες, μέσω της Ομογένειας και όχι μόνο, στην υπεράσπιση της Κυπριακής Δημοκρατίας και στην πλήρη εφαρμογή του Διεθνούς Δικαίου για την δίκαιη και βιώσιμη λύση του Κυπριακού.

Κατά την επικοινωνία του αυτή με τον κ. Λαρυγγάκη, ο κ. Παυλόπουλος τον ευχαρίστησε θερμώς για την στενή και πολύ παραγωγική συνεργασία, καθ’ όλη την διάρκεια της θητείας του ως Προέδρου της Δημοκρατίας, με στόχο την επίτευξη των γενικότερων στόχων του Αμερικανοελληνικού Ινστιτούτου, που αφορούν ιδίως την εκ μέρους της Ομογένειας στήριξη της Κύπρου αλλά και του Ελληνισμού εν γένει.Πηγή: 

ΑΠΕ-ΜΠΕ