Παίρνοντας τον Όρμπαν στα σοβαρά!

Του Παναγιώτη Α. Τζανετή

Ότι ο κ. Μητσοτάκης επιθυμεί να μείνει στην ελληνική ιστορία ως Ουρβανός ο Β’ (*) δεν αποτελεί είδηση. Είδηση είναι ότι οι Έλληνες τον Μαΐο απάντησαν εμφατικά ότι επιθυμούν να γίνουν Ούγγροι κι ως μετεξεταστέοι δείχνουν να επιμένουν. Αυτό είναι το θέμα!

Όσοι αιθεροβάμονες διέκριναν ένα μούδιασμα στο εκλογικό σώμα μετά το 41%, πλανώνται. Διάβασαν λανθασμένα το γεγονός ότι μια πειθαρχημένη παράταξη, απαγόρευσε ρητώς κάθε πανηγυρισμό ως κίνδυνο αφύπνισης του αντιδεξιού αισθήματος. Οι πανηγυρισμοί θα ξεσπάσουν αυθορμήτως Κυριακή το βράδυ, μετά την απομάκρυνση εκ του ταμείου.

Η συνεχής επίκληση του ρόλου των ΜΜΕ παραβλέπει ότι αυτό αποτελεί αρχαϊκό δεδομένο. ‘Λεγκαλιστικές αυταπάτες’ δείχνει η τρέχουσα συζήτηση για τους «κουκουλοφλώρους» του Protagon. Πιστεύω πάντως ότι ακόμη κι ο πλέον βραδύνους Έλληνας μπορούσε να αντιληφθεί τα χαρακτηριστικά της διακυβέρνησης Μητσοτάκη παρά την πλύση εγκεφάλου. Γνωρίζει και εγκρίνει!

Το πρότυπο του ισχυρού κυβερνήτη που δεν πολυδίνει σημασία στους τύπους, καταπατάει διαδικασίες, συγκαλύπτει παρανομίες, χειραγωγεί καταστάσεις ωστόσο φέρνει αποτέλεσμα και προστατεύει από τα «χειρότερα» επικράτησε πλήρως.

Απέναντι στο μοντέλο του «πατερούλη» ο προοδευτικός λόγος επικαλείτο την απλή αναλογική. Όμως για κάτι τέτοιο δεν αρκούσαν οι καλές προθέσεις, αν υποθέσουμε ότι αυτές πράγματι υπήρχαν. Χρειαζόταν πολύ περισσότερα εκ μέρους των δημοκρατικών κομμάτων και αυτά δεν τα διέκρινε ποτέ κανείς. Της απλής αναλογικής «τα μεταξωτά βρακιά θέλουν κι επιδέξιους κ….»

Άμυνα – εξωτερική πολιτική

Μπροστά στην ατζέντα του φόβου, αν ο ΣΥΡΙΖΑ έφαγε επτά σαν την Βραζιλία στο Μαρακανά το 2014, τα έξι τα έφαγε από τον κύκλο ‘Αμυνα – Εξωτερική πολιτική! Όλες οι δημοσκοπήσεις το λέγανε αλλά εις ώτα μη ακουόντων. Έτσι έχασε δεύτερη φορά από την κίβδηλη περικεφαλαία του Μητσοτάκη, την δανεική από την ακροδεξιά που την προβάρισε ως Αντιπολίτευση στις Πρέσπες, γιατί η Κουμουνδούρου επί τέσσερα χρόνια βαρούσε στο γάμο του Καραγκιόζη.

Από τις πολλαπλές απειλές που βίωνε όμως ο περιδεής λαός της μετα-μνημονιακής περιόδου η μεγαλύτερη ήταν η Τουρκία. Κι η υπεροχή της ΝΔ σε αυτό το πεδίο των εικασιών ήταν απόλυτη, μιας κι αποτελεί μια εικαζόμενη αναμέτρηση, σε αντίθεση με τις υπόλοιπες κρίσεις όπου η ΝΔ δοκιμάστηκε αλλά με ελάχιστη επιτυχία. Εδώ την αποτυχία την μαθαίνει κανείς τελευταίος …

Η ασφάλεια της Δεξιάς

Στο μεταξύ  ο  κ Μητσοτάκης που θα αξιοποιείτο οσονούπω σε διεθνή θέση λόγω πολύ μεγάλου κύρους και μας τον ζητούσαν, τάχα, οι Βρεττανοί για Πρωθυπουργό, έχει στην πραγματικότητα διεθνή εικόνα (υποκλοπές, ενημέρωση 108, προσφυγικό) που ακολουθεί κατά πόδας τον Βίκτορα. Σύντομα αυτό θα συμπεριλάβει και την οικονομική ατζέντα.

Μην περιμένετε όμως να εξεγερθούν ούτε τότε, οι Μένουμε Ευρώπη. Θα χειροκροτήσουν ενθουσιωδώς και τον ορμπανική στροφή στο ‘δεν μένουμε Ευρώπη’ και την διολίσθηση του «φιλελεύθερου» σε εθνικιστή, ρατσιστή κι αντιευρωπαιστή, όπως έγινε εξάλλου και με το αρχέτυπο. Και θα καθίσταται μάλιστα πιο δημοφιλής όσο περισσότερο θα κριτικάρετε εκ Βρυξελλών.

Είναι ο εκπεσμός της χώρας στον ευρωπαϊκό τρίτο κόσμο κι η ζωή του έθνους στην απειλητική σκιά του ανατολίτικου δεσποτισμού αυτά που ωθούν τις εξελίξεις προς τα εκεί. Αυτό γεννάει τον φόβο που στο πλαίσιο μάλιστα της προαναφερθείσας μνημονιακής ήττας, της βιωθείσας πολύ πριν τις πρόσφατες εκλογές, μετατρέπεται σε πανικό κι οδηγεί σε νταμπλ σκορ.

Τινές απορούν αν θα μετατρεπόταν πράγματι ο κοσμοπολίτης Κυριάκος σε τουρκοφάγο εθνικιστή. Όπως έχει διευκρινίσει ο ίδιος δεν τον δεσμεύει τίποτε, γιατί είναι πραγματιστής. Όπερ μεθερμηνευόμενο: ανέτως ναι, αν έκρινε ότι κάτι τέτοιο τον συνέφερε.

Τρεις αποδείξεις εργαλειοποίησης εθνικών θεμάτων

  • Ο τυχοδιωκτισμός του αποκαλύφθηκε πλήρως στην υπόθεση της παρακολούθησης όλων των Αρχηγών Ε.Δ για τα deals στα εξοπλιστικά. Οι επιπτώσεις της υπόθεσης στο αξιόμαχο των ΕΔ πέρασαν σχεδόν ασχολίαστες.
  • Στην διαχείριση του προσφυγικού με κριτήρια δημοσκοπήσεων κι έτι ευτελέστερα, με κριτήρια σταυροθηρίας Κυρανάκηδων, η χώρα διασύρεται με κατήγορο της τον οικουμενικό εκφραστή των 2 δις μουσουλμάνων, τον πανισλαμιστή κ Ταγίπ Ερντογάν!

 Το παιδί με τα μπάρμπεκιου στα Διαβατά εν όψει του πνιγμού εντός ΑΟΖ εκατοντάδων και με όλη την προσοχή στραμμένη εδώ, τι είπε; Απεμπόλησε την υποχρέωση έρευνας και διάσωσης πράγμα που στην πραγματικότητα είναι δικαίωμα των Ενόπλων Δυνάμεων της χώρας. Στα μάτια τρίτων εμφανιζόμαστε να προσομοιάζουμε ανησυχητικά προς τον δεσποτικό επιβουλέα αλλά και να χρησιμοποιούμε την εθνική κυριαρχία ως λάστιχο, όπου κι όπως μας συμφέρει. Πατριωτισμός από τα LIDL…

Ο θρασύς για πολλοστή φορά δεν αποδοκιμάστηκε από τον «κυβερνήτη», οπότε αυτός εμπράκτως εγκρίνει.

  • ο Μητσοτάκης έδωσε δείγματα ακραίου τυχοδιωκτισμού στο θέμα του Προξενείου, παλαιού φίλου της αδελφής Ντόρας. Ο ισχυρισμός του ότι σκοπεύει σύντομα να μαλώσει γι’ αυτά με τον κ Ερντογάν, ουδόλως εξηγεί γιατί θα έπρεπε να το φέρει πρώτα ως θέμα εσωτερικής προεκλογικής διαμάχης. Αν κάτι είναι ήδη στην διεθνή σκακιέρα, όπως λέει, τότε ακόμη περισσότερο φροντίζει κανείς  για το αρραγές του εσωτερικού μετώπου. Οπότε άρες μάρες κουκουνάρες αλλά εδώ του λένε ότι δεν είχε ασθενοφόρο η Νέα Μάκρη κι απαντά ότι θα νοικιάσει ελβετικά ελικόπτερα, ‘ευέλικτα’ …

Επίλογος

Αν είμασταν στην Πορτογαλία και ζούσαμε έτσι, θα γέλαγαν μαζί μας τα ψάρια του Ωκεανού. Στην παρακμιακή κατάσταση που έχει περιέλθει η ελληνική κοινωνία ποιος γείτων άραγε γελά;
 
(*) ο πρώτος Ουρβανός της ιστορίας μας είναι ο Ούγγρος τεχνίτης που ελλείψει χρημάτων του Παλαιολόγου κατασκεύασε τελικώς για λογαριασμό του Μωάμεθ τα φοβερά κανόνια της πολιορκίας της Βασιλεύουσας.

AΠΟ ΤΟ TVXS