Παράλληλοι βίοι;

Του Κωνσταντίνου Ν. Φουντουλάκη

Οι Παράλληλοι Βίοι είναι το γνωστό έργο του Πλούταρχου, το οποίο εξιστορεί σε 23 ζεύγη (σώζονται 18) από ένα βίο σπουδαίου Έλληνα και ένα βίο σπουδαίου Ρωμαίου. Τις περισσότερες φορές ο Πλούταρχος περιλαμβάνει και μια συγκριτική αποτίμηση του χαρακτήρα των προσώπων.

Πριν από ένα χρόνο δημοσίευσα το άρθρο Ante portas (http://www.anoixtoparathyro.gr/ante-portas/) το οποίο επαληθεύθηκε σε όλα εκτός από την (ανήκουστη για την εποχή) πρόβλεψη να είναι ήδη σε δημοσκοπικό μονοψήφιο ποσοστό ο ΣΥΡΙΖΑ. Θα ρισκάρω σήμερα μια άλλη πρόβλεψη, μάλλον περισσότερο σαν διανοητικό παιχνίδι παρά σαν πρόβλεψη αυτή καθαυτή.

Το πρόσωπο των ημερών φυσικά είναι ο Ευκλείδης Τσακαλώτος, ένας πολιτικός παγιδευμένος ανάμεσα στα όνειρα, τις επιθυμίες, τον νεανικό βολονταρισμό και την απλή καθαρή πραγματικότητα. Αλλά κυρίως παγιδευμένος πιθανότατα από τον πρωθυπουργό. Το πλαίσιο είναι γνωστό. Ο κ. Τσακαλώτος είναι «ηγέτης» κάποιας εσωκομματικής αντιπολίτευσης μιας «ομάδας των 53» που έχει εντελώς διαφορετική άποψη από την ακολουθούμενη διαπραγμάτευση. Και μια πολύ απλή σκέψη και ερμηνεία είναι ότι του είπε ο κ. Τσίπρας «Εντάξει, πάρε λοιπόν τη διαπραγμάτευση στα χέρια σου και καθάρισε». Κάτι τέτοιο άλλωστε είπε και το εκλογικό σώμα στον κ. Τσίπρα.

Θα αφήσω κατά μέρος τη γνωστή παροιμία που περιλαμβάνει σκύλους και τις ουρές τους και θα ασχοληθώ με το τι μου θυμίζει η πορεία του κ. Τσακαλώτου. Μα προφανώς την πορεία του Ευάγγελου Βενιζέλου στο ΠΑΣΟΚ.

Διαφώνησε με τον Πρόεδρο, του φόρτωσαν τη δυσκολότερη θέση μαζί με την ευθύνη της διαπραγμάτευσης χωρίς να τον στηρίξουν, πήρε πάνω του το βάρος της λύσης μετά το φιάσκο των Καννών και τελικά έκανε κυβέρνηση συνεργασίας με τον «προαιώνιο εχθρό». Ο κ. Βενιζέλος εξελίχθηκε σε μια δομημένη αντιπολιτευτική έκφραση σήμερα ενώ ο κ. Παπανδρέου επί του παρόντος τουλάχιστον είναι ουσιαστικά κατεστραμμένος πολιτικά. Ο κ. Τσίπρας πατάει σαφώς πάνω στο μονοπάτι Παπανδρέου και μετά το «Ωσαννά» βρίσκεται πολύ κοντά στο «άρον-άρον». Ο κ. Τσακαλώτος;

Θα έχει το δίδυμο Τσίπρας-Τσακαλώτος την εξέλιξη και την τύχη του διδύμου Παπανδρέου-Βενιζέλου; Ο χρόνος (που στενεύει πλέον επικίνδυνα) θα δείξει. Μια δεύτερη μάχη των Καννών πλησιάζει.

 

*Αναπληρωτής Καθηγητής Ψυχιατρικής ΑΠΘ