Παραδοχή

Του Ιωάννη Δαμίγου

Το πρόβλημα της δημοκρατίας δεν ανέκυψε σήμερα, είχε προαναγγελθεί με την υποψηφιότητα Μητσοτάκη και την εκλογή του ως προέδρου της Νέας Δημοκρατίας. Αυτοί που το αγνόησαν τότε ή εκ του πονηρού κινήθηκαν ή διακατέχονται από πολιτική επιπολαιότητα επιεικώς. Ίσως είναι οι ίδιοι που έντεχνα πλάσαραν χαρακτηριστικά ανεμελιάς, ανικανότητας, ακόμα και ανοησίας, για τον πονηρό και ικανό πρωθυπουργό “πωλητή”!

Με πρώτους και καλύτερους, ποιους άλλους, τους μισθωμένους δημοσιογράφους, που με την πένα τους καλλιέργησαν το ανάλογο προφίλ του. Παραδοχή. Άλλωστε η καλλιέργεια σε εύφορο … χωράφι ήταν ό, τι πιο εύκολο και απλό. Γιατί πέρα από τις έξυπνες και ταχύτατες εξαγορές ΜΜΕ, είχε ήδη εξασφαλισμένους ομοϊδεάτες σε δικαιοσύνη, τράπεζες, εκκλησία και αλλού. Και με την ικανότητά του σε ανηθικότητα, δεν είχε, δεν έχει και δεν θα έχει πρόβλημα κατάκτησης κάποιου στόχου.

Κατόρθωσε δε σε υπέρτατο βαθμό να ελέγχει το εσωτερικό της παράταξης, χωρίς κανένα “τζάκι” να έχει … ξύλα για καύσιμη ύλη! Έχοντας και την πιο εύκολη αξιωματική αντιπολίτευση, αυτήν των πολλών ανακοινώσεων και των μη συγκεντρώσεων διαμαρτυρίας, τελειώνει μια τετραετία πολλών κερδών, με σοβαρή υποθήκη ανανέωσης. Αφού διαθέτει και την ανοχή, αυτού του συνονθυλεύματος που χαριστικά αποκαλούμε κοινωνία, αν όχι την στήριξη. Γιατί ποια άλλη “δημοκρατική” … κοινωνία θα ανεχόταν όλα αυτά και άλλα τόσα, σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα, χωρίς την παραμικρή αντίδραση, την ελάχιστη;

Αδιαφορώντας κι από πάνω προκλητικά! Αυτό το κοινωνικό συνονθύλευμα ακροδεξιών και δεξιών, δεν δείχνει να πτοείται με τίποτα, ούτε με οικονομικό, ούτε με κοινωνικό ούτε με υγειονομικό, ούτε με απόδοση δικαίου, πρόβλημα, ούτε καν με τις παράνομες παρακολουθήσεις! Με δυο- τρία “προβληματάκια” δεν χάλασε δα και η δημοκρατία μας τώρα, να’ ναι καλά τα τηλεπαιχνίδια και οι σειρές, να μη μας παραβγαίνει στο κουτσομπολιό η άλλη στο γραφείο. Άρα παραδοχή!

Έτσι έχουν τα πράγματα, για τους περισσότερους. μέσα στην καλή χαρά, έχει και η ζωή τα θέματά της, αλλοίμονο. Δεν συντρέχει λόγος για διαμαρτυρίες και αντιπαραθέσεις τώρα. Ο πόλεμος φταίει για όλα τα δεινά. Παραδοχή και αυτή. Αδιάψευστο άλλοθι για την ακρίβεια! Οι … πολίτες έχουν σκοντάψει προ καιρού στα προβλήματα, αλλά κάθε εμπόδιο για καλό! Παραδοχή. Και γι’ αυτά που έρχονται, έχει ο θεός. Κι αυτή χριστιανική παραδοχή! 

Οι καθηγητάδες συντάγματος ,που κόπτονται ανεπίκαιρα για την ποιότητα της δημοκρατίας, ας μας εξηγήσουν και την περίπτωση αποφυγής εκλογών, λόγο ανωτέρων και πιθανά επιβαλλόμενων λόγων (Τουρκίας, λόγου χάρη που προωθείται σχετικά) , με κυβέρνηση ανάγκης ή άλλων σκευασμάτων! Παραδοχή.

Πάντως ο συγκεκριμένος για να “πέσει” έτσι εύκολα, κομματάκι δύσκολο. Τώρα που πήρε και τα συχαρίκια για το τέλος της εποπτείας, από την Φον ντερ Λάιεν, αναθάρρησε τα μάλα! Δε φάνηκε στριμωγμένος, ούτε σε σχοινιά ούτε σε γωνία, σίγουρα θρασύς και αγοραίος, όπως πάντα. Παραδοχή! Το να αναμένει κανείς απαντήσεις παραδοχής, από έναν τέτοιο τύπο, δεν ευσταθεί. Η παραδοχή!