Πρεμιέρα στο Ειδικό Δικαστήριο για Παπαγγελόπουλο και Τουλουπάκη

Οι κατηγορίες που αντιμετωπίζουν δεν έχουν καμία σχέση με την υπόθεση Novartis καθώς κρίθηκε αμετάκλητα και ομόφωνα ότι δεν υπάρχουν επαρκή στοιχεία για την παραπομπή τους στο ακροατήριο.

Ξεκινά το Ειδικό Δικαστήριο με κατηγορούμενους τον πρώην αναπληρωτή υπουργό Δικαιοσύνης Δημήτρη Παπαγγελόπουλο και την εισαγγελέα εφετών, τέως επικεφαλής της Εισαγγελίας κατά της Διαφθοράς, Ελένη Τουλουπάκη.

Στην υπόθεση δεν εκδικάζεται η υπόθεση Novartis και η συναφής έρευνα για την εμπλοκή των γνωστών πολιτικών προσώπων, αφού και για τους δύο προαναφερόμενους κατηγορούμενους κρίθηκε αμετάκλητα και ομόφωνα ότι δεν υπάρχουν επαρκή στοιχεία για την παραπομπή τους στο ακροατήριο.

Η Ελένη Τουλουπάκη παραπέμπεται για να δικαστεί με οριακή πλειοψηφία 3 έναντι 2 για μια κατηγορία, που αφορά τη δήθεν μη άμεση διαβίβαση 3 έγγραφων αναφορών-καταθέσεων εγγράφων, όπως τιτλοφορούνται από 3 αναφέροντες-καταθέσαντες, στη Βουλή εναντίον δύο μελών της τότε κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝ.ΕΛΛ., που είχαν καταθέσει ο Ανδρέας Λοβέρδος, η Εύη Χριστοφιλοπούλου και ο Βασίλης Κεγκέρογλου. Αντίστοιχα, ο Δημήτρης Παπαγγελόπουλος θα δικαστεί ως ηθικός αυτουργός για τη συγκεκριμένη κατηγορία.

Πρόκειται για το 4ο Ειδικό Δικαστήριο στα χρόνια της μεταπολίτευσης και όπως είχε προαναγγελθεί η υπεράσπιση των κατηγορουμένων αναμένεται να καταθέσει αίτημα για ζωντανή τηλεοπτική μετάδοση της δίκης, επικαλούμενη το δημόσιο συμφέρον, δεδομένου ότι η δίκη αφορά έναν πρώην υπουργό και μια εν ενεργεία εισαγγελέα.

Το αίτημα δεν αποκλείεται να έχει θετική έκβαση δεδομένου ότι δεν υπάρχει περίπτωση συνήγοροι και κατηγορούμενοι να εκφράσουν αντίρρηση θέλοντας να λάμψει «η δικιά τους αλήθεια». Δεν έχει συμβεί το ίδιο με τη Δίκη της Χρυσής Αυγής καθώς ο Νικ. Μιχαλολιάκος είχε ζητήσει να μην μεταδοθεί. 


Οι μάρτυρες

Έχουν κληθεί να καταθέσουν ως μάρτυρες οι εισαγγελείς  Ελένη Ράικου,  Παναγιώτης Αθανασίου και Γεωργία Τσατάνη όπως επίσης οι βουλευτές του ΚΙΝ.ΑΛΛ. Ανδρέας Λοβέρδος, Βασίλης Κεγκέρογλου και Έφη Χριστοφιλοπούλου. Ακόμα ο πρώην υπουργός Δικαιοσύνης του ΣΥΡΙΖΑ, Στ. Κοντονής, η πρώην εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Ξένη Δημητρίου, ο αντεισαγγελέας Αρείου Πάγου πρώην επόπτης των εισαγγελέων Διαφθοράς, Δημ. Παπαγεωργίου, ο αντεισαγγελέας Εφετών, πρώην προϊστάμενος της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Ηλίας Ζαγοραίος, οι άλλοτε επίκουροι εισαγγελείς κατά της Διαφθοράς Χρήστος Ντζούρας και Στέλιος Μανώλης, ο πρώην υπουργός Υγείας και βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Ανδρέας Ξανθός και ο εκδότης- δημοσιογράφος Κώστας Βαξεβάνης.

Η σύνθεση του Δικαστηρίου

Τα μέλη που κληρώθηκαν από τον Άρειο Πάγο είναι 7 τακτικά και 3 αναπληρωματικά. Πρόκειται για τους: Μυρσίνη Παπαχίου, Μαρία Μουλιανιτάκη, Ανθή Γκάμαρη, Μαριάνθη Παγουτέλη, Ζαμπέτα Στράτα, Ελένη Φραγκάκη, Βασιλική Ηλιοπούλου ενώ αναπληρωματικά μέλη είναι οι Αικατερίνη Κρυσταλλίδου, Μαρία Κουβίδου, Γεώργιος Κόκκορης.
Από το Συμβούλιο της Επικρατείας, 6 τακτικά μέλη και 3 αναπληρωματικά μέλη, κληρώθηκαν ως τακτικά μέλη οι Βασίλειος Αραβαντινός, Νικόλαος Σκαρβέλης, Σοφία Βιτάλη, Βαρβάρα Ραφτοπούλου, Όλγα Ζύγουρα, Ρωξάνη Γιαννουλάτου και ως αναπληρωματικά οι Παναγιώτης Τσούκας, Χρήστος Λιάκουρας, Άννα Καλογεροπούλου
Καθήκοντας τακτικής εισαγγελέως θα ασκεί η Όλγα Σμυρλή και αναπληρώτριας η Αριστέα Θεοδόση. Πρόεδρος του Ειδικού Δικαστηρίου ως αρχαιότερη θα είναι η αρεοπαγίτης Βασιλική Ηλιοπούλου.

ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΤΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ