Του Νίκου Λακόπουλου
H δέσμευση ότι θα συναινέσει η ΝΔ αν το Δικαστικό Συμβούλιο διευρύνει σε κακούργημα το κατηγορητήριο για τον Κώστα Αχ. Καραμανλή -όπως κυκλοφορεί- αποτελεί μία ακόμα τρίπλα της κυβέρνησης προκειμένου να κερδίσει χρόνο αφού δεν επιτρέπεται να επιστρέψει προς έγκριση στη βουλή αίτημα που νωρίτερα έχει απορρίψει.
Το ΠΑΣΟΚ θα καταθέσει την πρότασή του για κακούργημα αποδίδοντας ευθύνες στον τότε υπουργό Μεταφορών και Υποδομών Κώστα Αχ. Καραμανλή και στους πρώην υφυπουργούς Μιχάλη Παπαδόπουλο, Γιώργο Καραγιάννη και Γιάννη Κεφαλογιάννη με αναφορά στον Χρήστο Σπίρτζη.
Το κυβερνητικό επιτελείο φαίνεται πως θα καταθέσει την πρόταση για αδικήματα μόνο σε βαθμό πλημμελήματος, αλλά θα δεσμευτεί ταυτόχρονα ότι αν το Δικαστικό Συμβούλιο, στο οποίο θα φτάσει η υπόθεση, με την ίδια διαδικασία που ακολουθήθηκε για τον Χρ. Τριαντόπουλο θα το αποδεχθεί χωρίς αντιρρήσεις.
Αυτό σημαίνει, ότι αν επιστρέψει η δικογραφία στη βουλή, τότε ο πρώην υπουργός Μεταφορών θα παραπεμφθεί εκ νέου στο Δικαστικό συμβούλιο για να δικαστεί, για κακουργηματικού χαρακτήρα κατηγορίες, με τη σύμφωνη γνώμη της ΝΔ.
‘Είδαμε το πρωτοφανές, τον κ. Τριαντόπουλο να διαλέγει τον δικαστή που θα τον κρίνει. Εδώ φοβάμαι ότι ο κ. Καραμανλής θέλει να διαλέξει και τον δικαστή και το αδίκημα» σχολίασε ο εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ Κώστας Τσουκαλάς.
Θεωρητικά τα συγκεκριμένα αδικήματα μπορεί να επιστρέψουν αυτούσια – προς έγκριση- στη Βουλή μόνο αν από την έρευνα του δικαστικού Συμβουλίου προκύψουν νέα στοιχεία και η κυβέρνηση έχει φροντίσει να μην υπάρξουν τέτοια στοιχεία.
Η βιασύνη της κυβέρνησης
Η βιασύνη της κυβέρνησης να ερμηνεύσει το Πόρισμα Καρώνη -μάλλον πριν το διαβάσει- υπακούει στη γραμμή πως αφού δεν υπήρξε παράνομο φορτίο, δεν υπήρξε συγκάλυψη -πράγμα που οδηγεί τον πρόθυμο να δικαστεί Τριαντόπουλο σε αθώωση.
Οι διαφορές ανάμεσα στην περίπτωση Τριαντόπουλου και σε αυτήν του Καραμανλή είναι πως στην πρώτη περίπτωση η δικογραφία που διαβιβάστηκε στη Βουλή περιλάμβανε την άσκηση δίωξης κατά των συμμετόχων σε βαθμό πλημμελήματος για παράβαση καθήκοντος -πράγμα που δέχτηκε το ΠΑΣΟΚ.
Στην περίπτωση Καραμανλή η δικογραφία που διαβιβάστηκε στη Βουλή περιλαμβάνει την άσκηση δίωξης κατά των συμμετόχων, που είναι υπηρεσιακά στελέχη του υπουργείου Μεταφορών είναι σε βαθμό κακουργήματος, και μάλιστα με πολύ βαριά ποινή.
Αν αυτό το σχέδιο υλοποιηθεί μετά την “γενναία” απόφαση της κυβερνητικής πλειοψηφίας να παραπέμψει αθώους -κατά τη γνώμη της- θα συμβεί το δικαστικό παράδοξο οι συμμέτοχοι του υπουργού να δικάζονται για βαρύ κακούργημα και ο υπουργός τους για το πλημμέλημα της παράβασης καθήκοντος.
Το δίλημμα του Μητσοτάκη
Υπάρχουν ωστόσο δύο παράγοντες για το σχέδιο παραπομπής ενός ακόμα αθώου με στόχο την αθώωσή ή την παργαραφή και ο ένας είναι ο ίδιος ο Καραμανλής που βλέπει έτσι κι αλλιώς το πολιτικό μέλλον να καταστρέφεται και τον λαό να ζητά να πάει φυλακή -ένας Καραμανλής!
Ο άλλος παράγοντας είναι το Κίνημα των Τεμπών που θα βγει ξανά -μάλλον περισσότερο οργισμένο- στους δρόμους και αυτή τη φορά στόχος θα είναι ο ίδιος ο πρωθυπουργός.
Ο Μητσοτάκης θα σωθεί αν η παραπομπή Καραμανλή θα είναι πραγματική -για κακούργημα- και θα καταβαραθρωθεί αν το σχέδιο παραπομπή με αστερίσκους υλοποιηθεί με τόσο άγαρμπο τρόπο. Αυτή που δοκιμάζεται επίσης είναι η ίδια η Δικαιοσύνη που θα πρέπει να αποδείξει μια ακόμα φορά την αθωότητά της.