Στέλιος Κούλογλου: Κουκουλοφόροι

Του Γ. Λακόπουλου

«Στην Κίνα σφάζουν εργάτες κι εδώ φτάνει σαν ποίημα του Μάο» έγραφε η Κατερίνα Γώγου – στο «Τρία κλικ αριστερά».

Συμβαίνει αντίστοιχα και στην Ελλάδα – με τα πολλά κλικ δεξιά.

Η χώρα διολισθαίνει, αλλά η κατάστασή της προβάλλεται σαν θρίαμβος του Μητσοτάκη.

Οι δείκτες – της πανδημίας, της ακρίβειας, του χρέους- επιδεινώνονται . Αλλά το μιντιακό καθεστώς, που εγκατέστησε ο «μπιζιμπόντης» Πέτσας, τους σπρώχνει κάτω από το χαλί των ΜΜΕ.

Τι γίνεται όμως όταν οι δείκτες δείχνουν κατρακύλα και των ΜΜΕ;

Η Ελλάδα έχει το θλιβερό προνόμιο να βαθμολογείται όλο και πιο αρνητικά σε ότι αφορά την ελευθερία της ενημέρωσης: 24η στους 27 της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Δημοσιογραφικοί- και άλλοι-διεθνείς οργανισμοί, έχουν καταδικάσει κατ’ επανάληψη τον οιονεί συναγωνισμό Μητσοτάκη -Όρμπαν σε αυταρχισμό.

Σε καμία πολιτισμένη χώρα δεν νοείται στις συνεντεύξεις του Πρωθυπουργού να αποκλείονται ρητά δυο εφημερίδες- το Documento του Βαξεβάνη και η «Δημοκρατία» του Φιλιππάκη- επειδή δεν του αρέσουν τα ρεπορτάζ και οι επικρίσεις τους.

Σ’ αυτό το σκηνικό ο ίδιος προσωπικά επιβαρύνει το προφίλ της χώρας, με την αντίδρασή του σε μια «επιθετική» ερώτηση της ανταποκρίτριας Ίνγκεμποργκ Μπρίγκελ, για τις επαναπροωθήσεις στο Αιγαίο.

Έγινε χειρότερο με το λιντσάρισμα της από τα φιλικά του μέσα και διακεκριμένους αγιογράφους του.

Από τον σκοταδιστικό οίστρο, δεν γλίτωσε η παρουσιάστρια παρουσιάστρια Ναταλία Γερμανού, για το ίδιο θέμα: φιλοξένησε στην εκπομπή της τον διασώστη Ιάσωνα Αποστολόπουλο-που είχαν κόψει από τις βραβεύσεις της Προεδρίας, η Σακελλαροπούλου και ο Μπογδάνος.

Με την κυβερνητική αντίληψη για τα ΜΜΕ να αμαυρώνει την Ελλάδα, ο Ευρωβουλευτής Στέλιος Κούλογλου πήρε πρωτοβουλία – που συνυπέγραψε ο Κώστας Αρβανίτης – στο πιο αντιπροσωπευτικό κοινοτικό όργανο.

Ευρωβουλευτές από διάφορες πτέρυγες και χώρες ζήτησαν την προστασία της «Ολλανδέζας» από κακόβουλες επιθέσεις.

Δένει με τη συγκυρία: μόλις προ ημερών στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, εγκρίθηκε με υπερπλειοψηφία – ψήφισμα για αυστηρά μέτρα-με επίσημη κοινοτική οδηγία-για την προστασία των δημοσιογράφων από κακόβουλες διώξεις.

Θα περίμενε κανείς ότι οι πρώτοι που θα έσπευδαν να συνταχθούν, θα ήταν οι Έλληνες δημοσιογράφοι, ιδίως οι «επώνυμοι» των μεγαλύτερων ΜΜΕ.

Αν μη τι άλλο για να αποκαστασθεί η αξιοπιστία της ελληνικής δημοσιογραφίας – Φευ!

Η κυβερνητική «γραμμή» προς την κομπανία «Φίλοι του Μητσοτάκη» είναι να στραφούν εναντίον του … Κούλογλου. Όχι γιατί έχει άδικο σ αυτά που λέει, αλλά γιατί τα λέει.

Προφανώς του έχουν πολλά μαζεμένα, από προγενέστερη δημοσιογραφική δουλειά του – που δεν εγκρίνει η Ουάσιγκτον- και την τρέχουσα πολιτική δράση του.

Πχ οι πρωτοβουλίες του για τους μάρτυρες δημοσίου συμφέροντος, με αφορμή της ημέτερη Novartis- που οι ίδιοι αποκαλούν … «κουκουλοφόρους».

Κουκουλοφόροι. Να μια «ωραία» λέξη για μια μερίδα της ελληνικής δημοσιογραφίας.

AΠΟ ΤΟ IEIDISEIS.GR