Στέφανος Κασσελάκης: Διάλυση

Γράφει ο Γιώργος Λακόπουλος

«Νίκησα τα λιοντάρια και με έφαγαν οι κοριοί». Μπέρτολτ Μπρεχτ.

Δεν έχει κλείσει χρόνο στην ηγεσία, δεν είναι βουλευτής, δεν πήγε καλά στις ευρωεκλογές. Ωστόσο μιλάει για τον «δικό του ΣΥΡΙΖΑ». Κόντρα στον Αλέξη Τσίπρα. Έχοντας ήδη καλλιεργήσει το έδαφος εναντίον του, με μπηχτές και απαξιωτικές αναφορές. Εναλλάξ με υποκριτικές εκδηλώσεις «σεβασμού» και «αναγνώρισης».

Η στήλη σεμνύνεται να υπενθυμίσει ότι ήταν θέμα χρόνου να στραφεί ο Στέφανος Κασσελάκης εναντίον του πρώην Πρωθυπουργού. Υπήρχαν από νωρίς σημάδια σχεδιασμών για… αποβολή του από το κόμμα στο οποίο έδωσε κυβερνητική υπόσταση.

Με το ατυχές προνουντσιαμέντο στο «συνέδριο» ο Τσίπρας έριξε – μάλλον ερασιτεχνικά – σωσίβιο σε όσους ήθελαν να διασωθούν, διασώζοντας τα ιερά και τα όσια – με πιο αποτελεσματικό τρόπο από όσους νόμιζαν ότι τα πήραν μαζί τους φεύγοντας.

Αλλά, όπως λένε οι παροικούντες, κάποιος «από μέσα» ενημέρωσε την Κουμουνδούρου. Έχοντας το δικό του σχέδιο: να διώξει ο Κασσελάκης τον Τσίπρα και στη συνέχεια να διώξει αυτός τον Κασσελάκη.

Περισσότερα στο μάθημα της βυζαντινής ιστορίας α λα ΣΥΡΙΖΑ. Παράρτημα της ιστορίας δολοπλοκιών και εσωτερικών εξοντώσεων της Αριστεράς – που στη σύγχρονη νεοελληνική εκδοχή της διακατέχεται από το σύνδρομο του μικροαστικού σταλινισμού.

Προς το παρόν το «μανιφέστο» που εξέπεμψε, από την Αμερική, ο σημερινός πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ – ενθουσιάζοντας τον Βαγγέλη Αντώναρο – είναι κήρυξη πολέμου στον προκάτοχό του.

Οι διατυπώσεις που χρησιμοποιούνται στοχοποιούν όχι μόνο το πολιτικό προφίλ, την επάρκεια και το ιστορικό αποτύπωμα του Τσίπρα, αλλά και την ηθική του υπόσταση. Με ευθείες βολές, υπονοούμενα και απειλές για σκανδαλώδεις «αποκαλύψεις»…

Είναι πόλεμος μέχρις εσχάτων.

Κάποιοι ίσως σκεφθούν «μωραίνει Κύριος». Ή ότι τα μυρμήγκια βγάζουν φτερά πριν παραδώσουν το πνεύμα, – αν έχουν πνεύμα. Αλλά προς το παρόν το ερώτημα είναι: ποιος έχει συντάξει όσα υπογράφει ο Κασσελάκης και ασπάζονται δουλικά και με ανατριχιαστική προθυμία όσοι αναδείχθηκαν από τον Τσίπρα; Εμφανώς κάποιος με πείρα στην εσωκομματική ίντριγκα.

Στον σημερινό επικεφαλής του κόμματος, ανήκουν μόνο το στοιχεία εγωκεντρισμού και οι ατάκες «Κοσμοπόλιταν» που το διανθίζουν. Συν η δημόσια ρητορική με τις θεωρίες της «αμεσοδημοκρατίας» και της «αδιαμεσολάβητης σχέσης» του αρχηγού με το πόπολο.

Φασίζουσες αντιλήψεις, γιατί καταργούν το βασικό συστατικό στοιχείο – μιας από τις μεγαλύτερες κατακτήσεις του Δυτικού πολιτισμού, τους τελευταίους αιώνες: της αντιπροσωπευτικής κοινοβουλευτικής Δημοκρατίας.

Για να λειτουργήσει ο Κοινοβουλευτισμός χρειάζονται κόμματα. Η περιθωριοποίησή τους ανοίγει τον δρόμο για άλλου τύπου πολιτεύματα.

Σε κάθε περίπτωση ο σημερινός ΣΥΡΙΖΑ – μικρότερος και από το αξιοθρήνητο εκλογικό ποσοστό που διέδωσε τον περασμένο θέρος ο Τσίπρας – γίνεται το δεύτερο κόμμα, μετά το ΠΑΣΟΚ που οδεύει προς διάλυση. Ήδη δεν υπάρχει ως φορέας ιδεών και αξιών της Αριστεράς.

Σ’ αυτό το σκηνικό τα βλέμματα στρέφονται πάλι προς τον Τσίπρα, δεδομένου ότι από δικά του λάθη ο ΣΥΡΙΖΑ παρέμεινε άθροισμα από φράξιες και τελικά κατέληξε στον Κασσελάκη.

Επειδή πλέον η απόπειρα ο «τρώσας και ιάσεται», θα τον καταστήσει μέρος της μητέρας των κρίσεων, που επέρχεται στην Κουμουνδούρου, έχει μόνο μια επιλογή: να αφαιρέσει το όνομά του από τη λίστα της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του σημερινού ΣΥΡΙΖΑ – και να αφήσει τα υπόλοιπα στον χρόνο.

Υπάρχει άλλωστε ένας στίχος του Σαββόπουλου για την περίσταση: «Απόπειρα εναντίον μου με μαχαίρι… χτύπαγε τον αέρα… δεν ήμουν εκεί… τον συγχωρώ…»

ΑΠΟ ΤΟ ΙΕΙDISEIS.GR